zaterdag 29 augustus 2009

Pascal


Het is februari 2009, redelijk weer maar we moeten de houtkachel behoorlijk stoken om het vocht en de kou uit het huis te krijgen. Nicolas heeft ons dus geattendeerd op Pascal Delpech. De naam zegt ons wel wat maar weten niet meer waarvan. Pascal woont in St Laurent la Vallee, en dan in het gehucht (hameau) Fonlavève. Het probleem op het franse platteland is dat er geen straatnamen en huisnummers bestaan. Pascal woont dus in de hameau Fonlavève, maar daar staan 10 huizen, dus waar moet je zijn? Wij bellen aan bij het eerste huis waar een dame op leeftijd zichtbaar geschrokken de deur open doet. Zich snel herstellend van de eerste schrik wordt de bloemetjes jurk recht getrokken en begint zowaar avances te maken. Ze weet ons de weg te wijzen naar het huis van Pascal en en roept iets wat wij vertalen als, wat een geweldige dag is het. Pascal natuurlijk niet thuis. Terug naar huis. In een oud telefoon boek vinden we zijn nummer. Telefonisch maken we een afspraak voor de volgende dag. 's Avonds eten bij Petit Paris in Daglan. Eeen restaurant gespecialiseerd in foie gras. Ganzelever als voor, hoofd en nagerecht. best zwaar, met een paar goede wijnen kom je daar wel over heen. Pascal komt de volgende dag op het strategische uur 18:00. Pastis en een wijntje. Pascal heeft een vergunning om wijn te verbouwen in ons dorp en raad ons af met de cooperatie in zee te gaan. Precies wat wij ook al dachten. We spreken af per e-mail elkaar te contacten en afspraken te maken. Op de foto zit Pascal links vooraan met de rode trui. deze foto is gemaakt tijdens het jaarlijkse dorpsfeest in juli. De rest van de mannen op de foto zijn boer in Veyrines de Domme en geven ons hier goede adviezen, en ze zijn allemaal heel enthousiast over ons initiatief. Eerst nog wat sceptisch maar nadat wij verteld hadden dat vanaf 2013 op het feest van Veyrines de wijn van ons wordt geschonken en gratis is waren alle vooroordelen verdwenen en werd alle hulp toegezegd.

VRAAG

Pascal heeft ons geadviseerd om Cabernet franc en Merlot aan te planten. Nu is de theorie dat om goede wijn te maken je de druif kiest die het op de meest noordelijk plaats nog net doet. De stokken moeten dus geweldig hun best doen om te overleven. Wie kan iets over deze theorie zeggen en wat zou dat betekenen voor onze keuze? Nog even los van grond bezien.

1 opmerking:

  1. Interessante gedachte. Als de stok hard moet werken krijg je meer concentratie in de druif. Theorie lijkt te kloppen.

    BeantwoordenVerwijderen