dinsdag 13 oktober 2009

De geheimen van een goede wijn


1. De belangrijkste keuzes om een goede wijn te maken zijn:
a. De keuze van de druif
b. Het klimaat
c. De grond
d. De vaardigheden van de wijnmaker
2. De beste wijnen worden gemaakt van de druif die zo noordelijk als mogelijk nog groeit.
3. Om grootse wijnen te maken moet de wijnrank lijden en zijn best doen om te overleven.
De Fransen gruwelen van het idee dat de druif belangrijker is dan le terroir. Le terroir is de grond en het klimaat tezamen. Voor hen is dat bepalend voor de wijn. Dat was dan ook de reden om in Frankrijk te verbieden dat de druivensoort op het etiket werd genoemd. Inmiddels is dat anders, onder druk van de consument die wel op druifsmaak selecteert.
Daar waar alle elementen samen komen; dus de juiste druivensoort met het juiste klimaat en de juiste grond geeft de juiste balans tussen suiker, zuur, Ph en smaak. Als alles op zijn plaats komt maak je een superieure wijn. In principe kan je als amateur zogenaamde garagewijnen maken die niet onder doen voor de grote grand cru’s . Steeds meer kleine wijngaarden die als hobby zijn begonnen hebben deze status bereikt. In het boek van Peter Mayle, een goed jaar, wordt dit als spannende roman verteld.
Op La Lande gaan we waarschijnlijk Cabernet Franc en Merlot aanplanten. Beide zijn zeer geschikt voor de Bordeaux regio, zowel qua klimaat als grond samenstelling. We hadden ook nog kunnen kiezen uit Cabernet Sauvignon , Malbec en Petite Verdot. We moeten nog eens goed uitzoeken of dit de juiste keuze is. Morgen gaan we de grond testen. En dan kijken wat het wordt. Het is de cooperatie Vin de Domme die cabernat franc en merlot verwerkt en daarmee de status heeft. Maar of dat de keuze is die leidt tot de beste wijn op ons stuk grond is nog maar de vraag. Morgen testen en ploegen en een expert er over oordelen. Vandaag lekker gegolfed en mooi diner gemaakt met foie gras, soupe de poison, pasta met coque's en kaas na. Lekker thuis. Morgen weer op het land werken. Vandaag lekker weer in de zon 21 graden en vannacht nachtvorst. Maar morgen weer 22Gr. Dus lekker stoken in de openhaard en buiten kampvuur. Quelle un vie!!! A bientot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten