zaterdag 29 augustus 2009

Pascal


Het is februari 2009, redelijk weer maar we moeten de houtkachel behoorlijk stoken om het vocht en de kou uit het huis te krijgen. Nicolas heeft ons dus geattendeerd op Pascal Delpech. De naam zegt ons wel wat maar weten niet meer waarvan. Pascal woont in St Laurent la Vallee, en dan in het gehucht (hameau) Fonlavève. Het probleem op het franse platteland is dat er geen straatnamen en huisnummers bestaan. Pascal woont dus in de hameau Fonlavève, maar daar staan 10 huizen, dus waar moet je zijn? Wij bellen aan bij het eerste huis waar een dame op leeftijd zichtbaar geschrokken de deur open doet. Zich snel herstellend van de eerste schrik wordt de bloemetjes jurk recht getrokken en begint zowaar avances te maken. Ze weet ons de weg te wijzen naar het huis van Pascal en en roept iets wat wij vertalen als, wat een geweldige dag is het. Pascal natuurlijk niet thuis. Terug naar huis. In een oud telefoon boek vinden we zijn nummer. Telefonisch maken we een afspraak voor de volgende dag. 's Avonds eten bij Petit Paris in Daglan. Eeen restaurant gespecialiseerd in foie gras. Ganzelever als voor, hoofd en nagerecht. best zwaar, met een paar goede wijnen kom je daar wel over heen. Pascal komt de volgende dag op het strategische uur 18:00. Pastis en een wijntje. Pascal heeft een vergunning om wijn te verbouwen in ons dorp en raad ons af met de cooperatie in zee te gaan. Precies wat wij ook al dachten. We spreken af per e-mail elkaar te contacten en afspraken te maken. Op de foto zit Pascal links vooraan met de rode trui. deze foto is gemaakt tijdens het jaarlijkse dorpsfeest in juli. De rest van de mannen op de foto zijn boer in Veyrines de Domme en geven ons hier goede adviezen, en ze zijn allemaal heel enthousiast over ons initiatief. Eerst nog wat sceptisch maar nadat wij verteld hadden dat vanaf 2013 op het feest van Veyrines de wijn van ons wordt geschonken en gratis is waren alle vooroordelen verdwenen en werd alle hulp toegezegd.

VRAAG

Pascal heeft ons geadviseerd om Cabernet franc en Merlot aan te planten. Nu is de theorie dat om goede wijn te maken je de druif kiest die het op de meest noordelijk plaats nog net doet. De stokken moeten dus geweldig hun best doen om te overleven. Wie kan iets over deze theorie zeggen en wat zou dat betekenen voor onze keuze? Nog even los van grond bezien.

zaterdag 22 augustus 2009

Nicolas


In onze zoektocht naar franzosen bij ons in de buurt die ons kunnen helpen met het opzetten van een wijgaard zijn wij veel paradijsvogels tegen gekomen. De eerste die op ons pad kwam was Nicolas Rauzet in de zomer van 2008. Nicolas is de eigenaar van Boutique Bois Envaux, en is wijn boer. Hij onderhoudt de wijngaarden zelf maar zijn wijn wordt gemaakt door de cooperatie Vin de Domme. Zijn wijngaarden liggen op de grond van zijn schoonvader in La Bouzique. dat is overigens niet echt bij ons in de buurt. Nicolas heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij ons op het terrein. En het was un bon terrain, avec calcaire. met name bij dat laatste wordt de gemiddelde wijnboer enthousiast. Wij toen nog niet en vroegen, c'est un problem? Het vreemde is dat Nicolas deze wijsheid verkreeg met wat rond te lopen op ons weiland, een beetje stampen en oef te roepen. Kortom Nicolas zag geen problemen, alleen het juridische stuk dat de cooperatie zou toesturen werd waarschijnlijk lastig. De volgende ochtend liep er een mannetje op onze grond die ook al stampend de grond testte. Toen hij merkte dat hij ontdekt was kroop hij snel in zijn Peugeot en weg. Enkele maanden later, het is februari 2009, zijn wij weer op La Lande om de verhuizers met spullen uit Nederland te ontvangen. We gaan even koffie drinken bij Nicolas en zijn vrouw. Oersterke koffie in een typisch franse keuken valt ons ten deel. In ons beste frans informeren wij naar de vorderingen en of we in april kunnen planten. C'est un problem begint Nicolas. En een half uur later staan wij teleurgesteld , maar wakker, buiten. Nicolas heeft geen vergunning voor het starten van een wijngaard in ons dorp. Maar hij weet wel iemand. Pascal Delpech.

zaterdag 15 augustus 2009

La Lande


Voor dat we aan de wijnverhalen beginnen een kleine intro van La Lande de naam van ons domein. Een hameau bestaande uit 5 huizen. Waarvan er 2 verwaarloosd zijn, 1 te koop staat, 1 vakantiehuis van mijn oom en onze boerderij. De fundamenten van stammen uit 800 na Chr. En er zit 80.000m2 grond bij. Voor Nederlandse begrippen veel maar als boer tel je daar niet echt mee met 8 ha. Overigens worden elk jaar de namen van de officiele boeren gepubliceerd in de vitrine van de feestzaal. Vijf boeren, waarvan 4 met mooie franse namen en... Hamminga. La Lande valt onder de gemeente Veyrines de Domme. Een kleine gemeente qua inwoners. Ongeveer 200. Maar wel een eigen feestzaal, kerkje en gemeenthuis, de mairie. De feestzaal wordt een keer per jaar groots gebruikt. Niet op quatorze juillet als er in heel Frankrijk groot feest is . Nee bij ons in het dorp vieren ze de bestorming van de Bastille de laatste zaterdag en zondag van Juli. De artiest (volgeltjes dans) en de vuuwerk man zijn dan goedkoper. Lijkt me logisch.

Wat voor ons een groot raadsel is hoe opa hier in 1963 terecht is gekomen. In 1963 waren er in Frankrijk geen snelwegen, nauwelijks bewegwijzering. Op La Lande ws er geen stromend water, het regen water werd opgevangen in een sceptic tank en met een pomp had je dan stromend water wat je absoluut niet mocht drinken. De electriciteit was zeer beperkt en was dagen uit de lucht. De boeren ploegden met houten ploegen en ossen ervoor. En het aantal winkels was zeer beperkt. Opa is in 1965 overleden en La Lande ging naar zijn 4 kinderen. Maar ja die hadden 10 vakantiedagen per jaar en het was toch al gauw 3 dagen heen en 3 dagen terug met de auto. Als kind met broer en zus in de Kever daar naar toe was geen feest. Papa rookte er vrolijk op los. (papa fume un cigarette) Alleen maar 2 baans wegen met vrachtwagens die de heuvel niet opkwamen. Als we dan 10 minuten achter zo een vrachtwagen met 30 km per uur hadden gereden en mijn vader de moed had verzameld om in te halen en we er eindelijk voor bij waren en weer tempo maakten. Ja dan moest natuurlijk een van ons weer plassen en zag mijn vader staande in de berm met lede ogen dezelfde vrachtwagen met een slakkegang weer voorbij komen. La Lande bestaat uit een grote (25m x 10 m x 2 verdiepingen) originele schuur uit 1750, niets aan gedaan alleen de deuren en luiken eind jaren 70 zelf opnieuw gemaakt. Een varkensstal ( La porcherie) die is omgebouwd tot gastenverblijf met keuken en badkamer. Dan hebben we nog de toren. Dit is huisje uit de 2e wereldoorlog dat ook een gastenverblijf is. Slaapkamer, badkamer en keuken. Dit huisje verhuren we aan vrienden en bekenden. Het woonhuis is volledig onderkelderd met nog de originele wijnkelder, geen vloer gewoon op de rotsen. Hieronder google maps met in het midden La Lande met linksboven een grote wei waar wij op uit kijken van 15000 m2. Een gedeelte hiervan (0,5 ha) gaan we gebruiken voor de wijngaard. Tussen de weg aan de onderkant en het huis ligt een stuk grond van 2500m2 dat we ook in april 2010 willen aanplanten. Het grote geploegde stuk land aan de onderkant willen we proberen te kopen en in 2011 aan te planten, (1 ha) Volgende keer ook wat foto's van het huis

View Larger Map

woensdag 12 augustus 2009

De droom

Zoals je hiernaast kan lezen is de wijnboerderij, La Lande, al lang in het bezit van onze familie. Sinds 2008 zijn wij de nieuwe eigenaren en hebben besloten om er weer wijn te gaan maken. Dat is overigens in het land van de regels niet zo eenvoudig. Wij zijn officieel geregistreerd als boer maar ook dan kan je niet zomaar wijn gaan verbouwen. De meest eenvoudige weg is je aan te melden bij een cooperatie en die al het werk laten doen. In ons geval zou dat met de cooperatie Vin de Domme kunnen. Het nadeel is dat je dan niets te vertellen hebt over de wijngaard en de vinificatie. Bovendien zit je 15 jaar aan zo een contract vast. Dat hebben we dus maar niet gedaan. Dat betekent dat we verder alles zelf moet organiseren. Ik zal de komende tijd deze blog gebruiken om de stappen van het afgelopen jaar te beschrijven. In oktober gaan we over op live verslaggeving als de grond bewerkt gaat worden en klaar wordt gemaakt voor het planten van de wijnstokken in april 2010. Ondertussen hebben wij veel vragen over de druifkeuze, de grond, het snoeien, de flessen, de cuve's, etiketten etc. In 2013 is de eerste oogst die leidt tot de eerste wijn. Als je ons volgt en helpt staat de wijn voor je klaar!