donderdag 15 oktober 2009

Un ami en Bergerac

Manuel Killian maakr enorm lekkere wijn van cabernet franc, merlot en cabernet sauvignon. Blind kopen echt te mooi om waar te zijn.

dinsdag 13 oktober 2009

De geheimen van een goede wijn


1. De belangrijkste keuzes om een goede wijn te maken zijn:
a. De keuze van de druif
b. Het klimaat
c. De grond
d. De vaardigheden van de wijnmaker
2. De beste wijnen worden gemaakt van de druif die zo noordelijk als mogelijk nog groeit.
3. Om grootse wijnen te maken moet de wijnrank lijden en zijn best doen om te overleven.
De Fransen gruwelen van het idee dat de druif belangrijker is dan le terroir. Le terroir is de grond en het klimaat tezamen. Voor hen is dat bepalend voor de wijn. Dat was dan ook de reden om in Frankrijk te verbieden dat de druivensoort op het etiket werd genoemd. Inmiddels is dat anders, onder druk van de consument die wel op druifsmaak selecteert.
Daar waar alle elementen samen komen; dus de juiste druivensoort met het juiste klimaat en de juiste grond geeft de juiste balans tussen suiker, zuur, Ph en smaak. Als alles op zijn plaats komt maak je een superieure wijn. In principe kan je als amateur zogenaamde garagewijnen maken die niet onder doen voor de grote grand cru’s . Steeds meer kleine wijngaarden die als hobby zijn begonnen hebben deze status bereikt. In het boek van Peter Mayle, een goed jaar, wordt dit als spannende roman verteld.
Op La Lande gaan we waarschijnlijk Cabernet Franc en Merlot aanplanten. Beide zijn zeer geschikt voor de Bordeaux regio, zowel qua klimaat als grond samenstelling. We hadden ook nog kunnen kiezen uit Cabernet Sauvignon , Malbec en Petite Verdot. We moeten nog eens goed uitzoeken of dit de juiste keuze is. Morgen gaan we de grond testen. En dan kijken wat het wordt. Het is de cooperatie Vin de Domme die cabernat franc en merlot verwerkt en daarmee de status heeft. Maar of dat de keuze is die leidt tot de beste wijn op ons stuk grond is nog maar de vraag. Morgen testen en ploegen en een expert er over oordelen. Vandaag lekker gegolfed en mooi diner gemaakt met foie gras, soupe de poison, pasta met coque's en kaas na. Lekker thuis. Morgen weer op het land werken. Vandaag lekker weer in de zon 21 graden en vannacht nachtvorst. Maar morgen weer 22Gr. Dus lekker stoken in de openhaard en buiten kampvuur. Quelle un vie!!! A bientot.

maandag 12 oktober 2009

Kettingzaag


Vandaag stond zelfs Frankrijk in het teken van het omvallen van DSB. Goed voor de bezoekersaantallen van de MasterClass. Wel grappig vandaag nog een mailtje van Nout's secretaresse gekregen dat Nout het leuk vind als Netwerk komt. Zou hij 11 november nog bij de DNB zitten? Verder is het hier hard werken. Bomen zagen en veel snoeien om het terrein van de wijngaard klaar te maken om te ploegen. En lekker vuurtje stoken! Na honderd keer aan het touwtje trekken kreeg Rob de kettingzaag , merk Stihl (vreemde naam voor een apparaat dat je op 10 kilometer afstand hoort), aan de praat. Wel een bot ding, met de hand gaat sneller. Veel discussie met Robert over de diepte van ploegen. Volgens de geleerden moet je 6 maanden voor het planten 76cm diep ploegen. Hier in Frankrijk natuurlijk niet. Ze doen maar wat. Maar mijn broer zegt dat er geen ploeg bestaat die 76cm diep kan ploegen. Ja een Leopard II die kan het. Bovendien is volgens de overlevering ons huis en daarmee een deel van de wijngaard op een rots gebouwd. Wordt nog interessant van de week. Vanmiddag 9 holes gelopen in polo, 22 graden. Vanavond geborreld in St. Laurent de la Vallee bij Lou Cigale en gegeten in St. Pompon. Vooraf foie gras daarna een steak, kaas en toetje voor 25 euro.
En nu naar bed.
A bientot!

zondag 11 oktober 2009

Par avion met vertraging


Vanochtend even op internet gekeken, en helaas vertraging. Slechts 15 minuten. We vertrekken om 14:20 in plaats van 14:05. Didier heeft een ongelooflijk ochtend humeur en wil mee naar La Lande want daar is het altijd mooi weer. De weer sites zijn daar niet helemaal zeker van en voorspellen voor zondag regen en de rest van de week mooi, 20 graden maar ‘s nachts -2 graden. Jen brengt me samen met Didier naar Schiphol. Ik bel Koertjan nog even maar die is de deur uit. Op Schiphol blijkt de vertraging toch wel langer te zijn namelijk 1 uur. We vertrekken om 15:00 uur en om 12:30 al ingechecked en ready to go. Dus naar de tax free shops. Ik zoek het boek van Marit Le Noble. De titel is me even ontschoten. Maar het is een vervolg verhaal over de avonturen van haar en man Ted in de Languedoc. Ze hebben daar een wijngaard gekocht en maken veel mee. Helaas niet verkrijgbaar. Dan maar even lunchen. Bij Bubbles sushi en sashimi gegeten. Dat is nog eens wat anders dan de benzinepomp sandwiches van Transavia. In een vol toestel vertrekken we naar Bergerac. Precies volgens het aangepaste vliegplan landen we om 16:30. We moeten even wachten want er is zojuist een een Ryanair geland en twee vliegtuigen tegelijk afhandelen gaat hier (nog) niet. Na het uitstappen zie ik in de verte mijn ouders hetzelfde vliegtuig instappen om terug te gaan naar Nederland. Vreemde en slechte planning. Dan op naar La Lande waar we onderweg nog even borrelen en dit met kampvuur op La Lnde voortzetten. Lekker zacht weer. Om 20:30 dan toch maar gaan eten. Vooraf oesters en als hoofddis een poulet a la campagne. Beetje wijn en klaar!

zaterdag 10 oktober 2009

Par avion

Door de Mexicaanse griep geveld en dus 3 weken geen nieuwe blogs. Nog wel op televisie geweest bij Netwerk als coach van een dominee. jawel!Maar morgen vertrek ik met Transavia naar Bergerac om te gaan ploegen en nog wat te schilderen aan het huis. Om 14:05 vertrek vanaf Schiphol en 5 kwartier later landen op Bergerac Airport. Ooit een romantisch vliegveldje waar je op het gras landde. Nu een echte landigsbaan en een hypermoderne vertrekhal. De aankomst is nog in een tent waarbij je de bagage zelf over de rolband moet rollen. Ook wel leuk. Er zijn veel vluchten vanuit de UK op Bergerac en helaas slechts 2 per week vanaf Schiphol en dan ook alleen nog maar van april tm oktober. Natuurlijk nog altijd veel beter dan met de auto want dat is toch een rit van 1050 km vanaf Amsterdam. Robert is al op La Lande. Hij verblijft daar met zijn jaarclub. En ook mijn ouders zijn op La Lande geweest afgelopen week en verblijven nu op Les Merles. Want ja zo'n jaarclub geeft wel wat onrust, ondanks dat de mannen over 4 jaar 50 worden blijven het alfa mannetjes. In het vliegtuig waarin ik aankom vertrekken mijn ouders weer naar Nederland en kan ze daar dus net niet ontmoeten. Slechte planning!. Afgelopen week was het erg mooi weer. Elke dag boven de 25 graden. Voor oktober en voor de wijn natuurlijk heel goed. Komende week is de verwachting elke dag boven de 20 graden. A demain!