zondag 14 maart 2010

Le sanglier


In de Perigord stikt het van de wilde zwijnen. Elke ochtend vind je de sporen van deze beesten tot vlak bij het huis. De golfbaan Lolivarie is regelmatig door deze sangliers bezocht, en dat is dus het einde van je golfbaantje. Rondom hebben ze schrikdraad geplaatst om deze vrienden buiten te houden maar dan moet je wel de stroom erop zetten. Ik heb eigenlijk nooit schrikdraad rondom wijngaarden gezien, blijkbaar houden ze niet van druiven. Op 10 oktober 2008 wordt er gestreden om de GETT cup. Dit staat voor Giant Eagle Tee Tour en is een golftoernooi dat sinds 1999 1 of 2x per jaar wordt gehouden. Zo ook in oktober 2008. Na een dag golfen op Roche Bois gaan we 's avonds eten in Beynac. Mooie steaks en paté foie gras. De foie gras natuurlijk met een glas Monbazillac. Zoete wijn uit de Bergerac. Na het eten rijden we naar huis. Op de weg van Beynac naar Castelnaud zien we plotseling in het licht van de koplampen een heel troep sangliers. Voordat we kunnen reageren raken we een enorme sanglier met de auto. Rechtsvoor, het beest draait om zijn as en komt tegen de zijkant van de auto. Wij stoppen en rennen het talud af waar het wilde zwijn ligt. Hij staat op en sjokt het maïsveld in. Met onze Monbazillac hoofden gaan we achter hem aan het veld in. Goddank vindt hij ons niet......... De volgende dag vinden we hem dood tussen de mais. Een grote jongen van 80 kilo volgens de Franse kenners. Helaas niet meer geschikt voor consumptie. De urine heeft te lang de kans gehad het vlees oneetbaar te maken. Tja en de huurauto ligt goed in de kreukels, maar all risk verzekerd.

woensdag 10 maart 2010

La Grange


Bij La Lande hoort ook een omvangrijk schurencomplex dat wij geheel in stijl de Grange noemen. Mooi groot en gebouwd en pierre zoals de fransen dat noemen. Dus gebouwd met leem tussen de muren en staat er al sinds 1786. Mooie plek om een chai van te maken. Van de week een 100% cabernet franc gedronken uit Anjou. Gekregen van Rob van Opdorp mijn wijnvriend uit de straat en gastroseksueel-avant-la-lettre. Prima spul, je ruikt de stallen, en hoeft dus niet altijd met Merlot gemengd te worden. Dus we we kunnen 100% Merlot en 100% Cabernet franc maken, de mix en rose. Ik zit alleen te dubben wat de verhouding moet worden tussen merlot en cf. Dat doe je natuurlijk in de kelder maar bij het planten moet je toch wel enig idee hebben wat de verhouding moet worden. Tips zijn welkom!

zaterdag 6 maart 2010

Cafe le Sanglier


In Allas les Mines een dorpje 15 minuten van La Lande staat het cafe Le Sanglier. Of te wel "Het Wilde Zwijn". Als je goed kijkt zie je dat alleen de gevel nog staat dus tres authentic. Het is een magneet. Elk jaar rijden we even langs dit cafe en dromen dan hoe het er uit zou kunnen zien. Het ligt aan een pleintje met platanen, uitzicht op de Dordogne die beneden voorbij stroomt. En schuin er tegen over een kerkje, en links ligt de Mairie. Zie je het voor je, mooie kaart, goede huiswijn,grote openhaard, tafeltjes op het pleintje. Depot du pain voor het dorp en zie ik daar de Tabac cilinder hangen? Het jeu de boule baantje is weer netjes aangeharkt en in gebruik. En op een goed zaterdag verschijnt er een kippenboer die op zaterdag de lekkerste gebraden kippen verkoopt voor het cafe. Een ander restaurantje opent haar deuren, "Sanglier le restaurant" en de eigenaar van het mooie maison de maitre tegenover het cafe knapt de boel op en begint een hotel. Het dorp komt weer tot leven na 50 jaar winterslaap. Un autre reve.............. En ooit komt er iemand die deze droom gaat leven. Als je op de foto klikt krijg je de vergroting en nu zie ik dat het helemaal niet Le Sanglier heet, jammer daar heb ik nog een verhaal over. Voor een andere keer

donderdag 4 maart 2010

Altijd wat...


Weer een mailtje van Pascal. Het blijft duwen en trekken. De grond is nu te nat om te ploegen en het onderzoek naar de grond is gaande en misschien kunnen we in april planten. Les francais.... Maar wel leuk!


Bonsoir Albert

L analyse de sol est en cours les travaux non pas débuté car le terrain est encore trop humide
la surface pour cette année doit ètre de2500m²,pour le nombres de plants ainssi que la date de plantation je vous informe dès que je peut
peut ètre bien début avril si tout va bien pascal