dinsdag 13 april 2010

lunch


We drinken even koffie in Castelnaud, langs de rivier. Daar een mooi menu voor 18 euro. Misschien dat we er vanavond naar toe gaan. Voor de lunch gaan we naar de slager naast het cafe van de koffie. De slager heet Lacroix. Mooie spullen. Hij fokt zijn eigen beesten en slacht zelf. Dat is nog eens wat anders dan de keurslager of die meuk van de appie. Heel Nederland moet stoppen met het eten van die rommel. We zijn het afvoerputje van Europa als het om eten gaat. De Champion de Carrefour de Intermarche, allemaal supermarkten hier in de buurt (20 min rijden dat wel) hebben een eigen slagerij en verse vis afdeling. Niet van die zielige harinkjes in een zilveren bakje met plastic zoals bij de Appie maar verse zalm, oesters van Il d'oleron, rivierkreeftjes en ga zo maar door.

Eric Duclos

Vandaag in alle vroegte naar cave de vin de domme. De eigenaar is Eric Duclos. Het grote formulier met alle belangrijke informatie wordt door hem grondig geinspecteerd. Na wat gemurmel besluit hij dat we de cabernet franc en merlot moeten enten op de 3309. Nou dat lijkt ons ook een goed voorstel.....


Onze wijn brengen wij niet bij deze cooperatie in maar de vinificatie wordt hier wel gedaan. We mogen absoluut tussen nu en een maand niet planten. Hij verteld over een Duitser die wel tijdens de administratieve maand alvast is gaan plantten. Alles kon er weer uit en mocht daarna alsnog planten. Tja moet je maar de regels volgen. Ik realiseer me plotseling dat ik 2515m2 wijngaard heb aangevraagd terwijl we maar voor 2500m2 een vergunning hebben. Dat kan nog leuk worden...Eric zegt wel 5 keer dat als we problemen hebben dan kunnen we hem altijd bellen. Problemen? Welke dan. Wij zien geen beren op de weg dus we gaan vrolijk verder. Die problemen komen vanzelf.

Eiken houten vaten, bariques, zoals je die hier op de foto ziet bevatten 400 liter wijn en kosten 800 euro. De wijn rijpt een jaar in deze vaten en gaat dan de fles in. Vin de Domme gebruikt de vaten 3 jaar.

We hebben ook palen nodig om de eerste 2 jaar de stam te geleiden. Houten zijn wel mooi maar enorm onpraktisch, moeilijk de grond in te krijgen en de stam is niet met een machientje aan de paal vast te maken. Dus we kiezen de stalen palen. Bij Eric thuis wordt de deal gesloten. Oma maakt soep, en gooit nog een houtblokje in de four en wij betalen de rekening van 213,48 euro voor 1050 ijzeren paaltjes. En die passen gewoon in een opel corsa. Gaat wel bijna door de assen heen maar we redden het net tot thuis.

Aantal wijnstokken

We hebben nu definitief de het terrein en de rijen gekozen en uitgetekend.
We gaan planten op terrein AD 228. Daar komt de Cabernet Franc. 23 rijen varierend in lengte. het is een lastig vorm gegeven stuk terrein. Maar na uren puzzelen is het klaar. Elke rij moet ruimte hebben om aan het begin en einde met een tractor te kunnen keren. Dat scheelt dus heel wat meters en dus heel wat flesjes. De rijen op dit perceel zijn tussen 14 en 27,50 meter lang. Totaal 498,80 meter wijnstokken. Dat is 1247m2 en dat zijn 522 Cabernet franc vignes.


Op het andere perceel AD 233 gaan we merlot aanplanten. 12 rijen, 9 van 45 meter en 3 van 34 meter. Dat was even een stuk eenvoudiger uit te meten. Totaal 507 meter aan wijnstokken 1268m2 en 519 vignes.

maandag 12 april 2010

Jean Francois

Jean Francois Laravoire is de man met de wijnbouw vergunning. Dat was eerst Pascal Delpech maar die heeft het aan hem overgedragen. Geen idee waarom, ook als we dat met hen bespreken begrijpen we er er niets van. Jean Francois hoeft ook geen geld voor deze dienst. Of zou hij de subsidie krijgen. We zien wel. Mooie kerel met een wijncave onder het huis. We ontmoeten hem als hij samen met Pascal notenbomen aan het planten is.
We gaan om 19:00 uur naar zijn huis en meteen de cave in. We krijgen in plastic bekertjes, groot formaat, witte wijn. Enorm zoet en wordt eerst nog aangelengd met water maar vanaf het tweede bekertje niet meer. Zoet maar wel lekker. Ik vermoed alleen een complotje. Bij het derde bekertje vraag ik om een demi. Daar hebben ze nog nooit van gehoord. Dus vol bekertje, zelf nemen ze halfjes, en dan horen we hoe het zit. Het is helemaal geen wijn, er zit teveel alcohol in om het nog wijn te mogen noemen. 16 procent maar liefst. Mijn broer begon al zo makkelijk in het frans te praten en grappen over nudiste campings te maken. We begrijpen nu hoe dat komt. De heren moeten naar een raadsvergadering en wij proberen uit eten te gaan maar op maandag is dat kansloos. Dus thuis kippetje met tomaten opgegeten.

Travaille plus de travaille


Het is vandaag een echte werkdag. De maandag dus ook hier vol aan de bak. We hebben 2 terreinen uitgekozen om wijn te planten. Deze terreinen moeten ontdaan worden van bomen, struiken en andere ongeregeldheden. En dat is zwaar werk zeker voor twee kantoorklerkjes die het fysiek werk niet gewend zijn. Alle omgezaagde bomen moeten naar de grote wei, en dat is elke keer 250 meter lopen. Vanachter je pc denk je wat doen die jongens de hele dag behalve een beetje wijn drinken. Nou het is hier afzien! Lekker weer dat wel.

Petit dejeuner


Gisterenavond nog even bij Igor Bijlsma(van Katrien Blaauw) een wijntje gedronken. Een vriend van hem heeft de website www.bolomey.nl en www.bordoverview.com. Mooie sites van een Amsterdammer natuurlijk. Daar moeten we snel op bezoek

zondag 11 april 2010

Sante



Na een dag hard werken tijd voor............ een wijntje. En dan een heel lekkere van Manuel uit Bergerac. Topwijntje kan je zo op zijn website bestellen. Doen! O ja die kaas komt van de markt van St Cyprien. Kaasvrouw Annette, wel duur 16 euro voor wat bleu en dit kaasje, maar heel goed gerookt kaasje dat dan weer wel

Encore la cadastre




La cadastre


Pascal vroeg ons gisteren terloops of we zelf de rijen en vignes kunnen uit tekenen pas de probleme riepen wij stoer. Nou dat hebben we geweten. Hoe meet je op een enorm terrein rijen uit die op 2,50 meter staan en in die rijen staan de wijnranken op een meter van elkaar. En dat terrein is niet symetrisch, integendeel er is nergen een hoek van 90 gr te vinden.

La marche de St Cyprien en dimanche

Vanochtend om 8:30 naar de markt van st Cyprien. Na Belves de leukste, mits er geen schoolvakanties in Nederland of de UK zijn. Dan absoluut mijden. Nu rustig. Andere prijzen, soms.... We drinken eerst koffie bij Le chai (hoe toepasselijk) de eigenaar herkent ons en laat meteen de verbouwing zien. Mooie tent geworden waar je zomers achter in de tuin kan zitten en eten. Op straat eerst de koffie en we hebben uitzicht op madame die haar eenden gaat verkopen.
Verder een top groentekraam en een broodkarretje van 100 jaar oud.


Maar dan op de terugweg komen we langs een heel bijzonder tafreel. Een paar mannen zijn bezig een bachanaal aan te richten. Kippetjes oesters en wijn. Super idee. Het is alleen wel 8:45. Wat een mooi land. Stel je dit in Nederland voor, dan ga je de de Jellinek in of nog erger.....

Danielle

Danielle komt op bezoek, de schrijfster van het boek "verhalenderwijs". Leuk boek over de Dordogne waar Danielle a la het roer om verteld over haar start hier. Kopen! Inmiddels is ze bezig aan haar tweede boek en daar zoekt ze leuke onderwerpen voor. Tja en de aanleg van een wijngaard door twee hollandais is wel mooi om te beschrijven. Tussen 12 en 17 mei gaan de stokken de grond in dus dan zien we haar terug. En Danielle bracht 6 eitjes van haar eigen kippen. Heerlijk omeletje van gemaakt

zaterdag 10 april 2010

resultats d'analyse de terre!



Pascal belde dat hij tussen 17:00 en 18:00 uur lang komt met papieren en we moeten het terrein opmeten. De reslutaten van de grond zijn parfait we gaan cabernet franc en Merlot enten op 3309 of 101-14 of Riparia. Deze laasten zijn dus de onderstokken.
We moeten maandag langs Eric Duclos de eigenaar van Vin de Domme. Daar gaan we planten bestellen en de pikets. Morgen eerst gedetailleerd meten hoeveel rijen en plantjes we hebben. We gaan toch ook de bovenkant van de grote wei inplanten. De tractor van Pascal heeft 5 meter nodig om te keren dus dat scheelt heel wat flesjes wijn. De vergunning is voor 2500m2 aangeplantte wijn stokken dus zonder de keer meters van PAscal zijn tractor. Op internet www.cadastre.gouv.fr kunnen we ons terrein in detail terug vinden.

La marche de Belves


Zaterdagochtend om 8 uur wakker en geweldig weer. In de loop van de dag ruim boven de 20, in korte boxem aan het werk. Maar eerst naar de markt. Er is elke dag wel een markt bij ons in de buurt maar die op zaterdag in Belves is wel mijn favoriet.
Lekkere dingen, die fransen weten hoe dat moet.
Oestertjes gehaald en brood bij de boulangerie aan het einde van de hoofdstraat. "smiddags meteen alle 24 huitres de ile d'oleron met een Pic Poul de Pinet weggespoeld.
En natuurlijk een grand cafe au lait op het plein met een Sud Ouest erbij. Het leven is hier geweldig. Geen stress, iedreen heeft alle tijd en de hele dag aan de wijn of de pastis. Ik haal ook aardbei plantjes en uien, thyme en munt, alles voor in de moestuin.
Bij de well dom later ook nog 7 lavendels gehaald. Is toch snel een 2 uur werk om 7 kleine gaatjes hier in de grond te maken.

vrijdag 9 april 2010

Arrive


Vandaag na een sublieme existentielunch om 15:30 Robert in Hoofddorp opgehaald en naar Rotterdam Airport. Megafiles, super dat transavia op R'dam vliegt. Precies om 17:40 ingechecked en om 18:25 de lucht in. Voor een kwart gevuld vliegtuig, tja dat heb je vanaf Rotterdam moet je maar iets meer landingsrechten betalen en vanaf Schiphol vertrekken zit je altijd bommetje vol. Windje mee dus al om 19:40 geland op Bergerac. Op naar de Carrefour en de betere spullen voor het diner gehaald. Heerlijke kaasjes, zalm, stokbroodje. Onderweg naar huis geduimd dat Pascal geploegd heeft... en jaaaaaaaaaaaa hoor. Er is geploegd. In het pikke donker met zaklantaarns de wijngaard bekeken. Morgen bij daglicht, het wordt 22 gr, maar verder kijken. De openhaard brandt en mijn broer loopt al 2 uur te klooien om de houtkachel aan te krijgen. Ik zal hem eens gaan helpen. A demain, bon nuit