donderdag 27 mei 2010

Jeune vigneHoe zou het met de jonge vignes gaan? Wel tijd voor een webcam

dinsdag 25 mei 2010

1000 vignes
Om 6:00 uur gaat de wekker. Het belooft weer een warm dagje te worden en er is nog veel te doen. Dus vroeg aan de slag. Overigens is het hier om 6:00 uur nauwelijks licht. Om 6:30 verschijnt Daniel, hij staat op een eerder blog op de foto van het feest in Veyrines en zit links van Pascal. Mooie kerel. Met pensioen maar een harde werker zal later blijken. Pascal en Jeff (Jean Francois) komen er ook aan. In een razend tempo gaan ze planten. Om 9:30 zijn er 200 cf geplant en daarmee zijn ze alle 520 de grond in. Ik voorzie ze allemaal van een paal en geef ze water. Mooi het eerste terrain is klaar. Ik zie ze aan de overkant passen en meten. Daar blijkt een probleem. Robert en ik hebben het terrein verkeerd opgemete. Er passen geen 520 merlots op. Na veel passen en meten komen we tot 480 stuks. Daarmee is het strak ingepast met nog net ruimte voor de tracteur om te keren. Om 12:30 staat de helft van de merlots erin. Ongelooflijk! Nu nog palen en filet de protection en arose. Ik heb daar zelf geen tijd voor, transavia wacht in Bergerac op me. Het is onwaarschijnlijk heet voor mei. In de schaduw meten we 30.5 gr. Op het land dus ruim boven de 40. De mannen komen nog snel een biertje drinken en ik reken alle arbeid en de huur van de tracteur af. Om 18:00 uur ben ik thuis in Nederland en Pascal belt nog even om te melden dat alles is geplant en dat op 50 na ze besproeid zijn. Morgen voor 9:00 uur besproeit hij beide terreinen en gaat de filet de protection aanbrengen. Een maal per week moet er met de hand gesproeid worden. Dat is dus 1000 x 20 sec = 20000 sec is toch 6 uur werk. Ik reken Pascal dit voor en hij zegt, dan doen we toch 8 seconden per vigne. Tja dat is ook een oplossing. Nu duimen dat de boel aanslaat. ik zie op de weersverwachting dat er wat regen verwacht wordt voor woensdag en donderdag. dat zou super zijn. In juli ben ik weer op La Lande en dan vervolgen we deze droom. Nu eerst in Nederland hard aan de slag, want van wijn verbouwen wordt je niet rijk. In Frankrijk is er een gezegde. Hoe kom je aan een klein fortuin? Door met een groot fortuin te beginnen en dan een wijgaard te nemen. A bientot!

zondag 23 mei 2010

Professionelle et .........


Een mooie tractor bij ons in de hangar. Dat moeten we vaker zien.
Wat ik nog niet verteld heb is dat Pascal en Jean Francois nog nooit een wijngaard aangelegd hebben. Het viel me al op dat de eerste rij vignes geplant werd met een bosje vignes zonder dat deze in het water stonden. Ik had zelf om bassins gevraagd om de vignes in te bewaren, dat was een nieuwtje. Kortom blijven lezen en nadenken en samen komen we er wel uit.

Niks te zien


Wanneer komt dan die foto van de hele wijngaard. Ja dus wel alleen je ziet er niets op. Die klein vigens zijn zo goed als onzichtbaar en dus zie je geen resultaat. Maar met de filet de protection dan zie je ineens wat er allemaal wel niet staat.
Sante!

Filet de protection


Vandaag is het panacotte in la douce France. Oftewel pinksteren en dan wordt er niet gewerkt. Dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan. We hebben gisteren 310 vignes geplant. Maar om die te beschermen moet er een plastic hoesje omheen zodat de konijnen niet met onze wijn ervandoor gaan. Nu zitten die plastic hoejes op een rol van 100 meter. Per vignes heb ik een plastic huls nodig van 40 cm. Dat wordt du 250 keer knippen. Ik heb nog 3 rollen in de bestelling bij de cooperatie in St Cyprien en dat wordt dus nog heel vaak knippen. Het is alleen enorm warm hier dus heb ik het volgende ritme. Ik sla eerst een rij palen de grond in. Dat zijn er per rij ongeveer 25. Elke vigne krijgt een paal. Niet voor de het draadsysteem waar de ranken aan opgebonden worden maar om de stam recht te laten groeien. De stam is de eerste 4 jaar nog niet voldoende verhout om zijn eigen gewicht en dat van de ranken te kunnen dragen. Na 4 jaar haal je die palen eruit, en die verkoop je weer. In een eerder blog kan je lezen dat wij de plaen 2e hands van Eric Duclos hebben gekocht.

Na elke rij palen, ga ik naar de loggia en knip daar 25 van die filet de protection. Dan weer de 40 gr in en doe de filets om de paal en de vigens en sla weer 25 palen etc. Toch de hele dag mee bezig geweest. Vanaf 11:00 uur, eerlijk gezegd met een uurtje pauze. Maar tot 19:00 uur bezig geweest. Ach het lichaam went er aan. Vanochtend naar de markt in St cyprien geweest en fines de claire gehaald, Pic poule de Pinet erbij. Top!

Planten


Hier een demo van het planten door Jean Francois en Pascal. Dit is de eerste rij, nog vroeg en beetje schaduw en dus nog niet te heet. Ik film dus je ziet niet de accelerator van het team... Ik graaf een kuil ik geef de vigne aan Pascal, die plant en meet met een ijzeren staaf de volgende meter af. JF gooit aarde over de kuil ik graaf een nieuwe en verplaats de ton met de vignes in water. Pascal stamt aan en op naar de volgende. En dat gisteren 320 keer. Het was in de schaduw 28gr dus op ons veldje in de volle zon zonder een zuchtje wind, ik denk wel boven de 40.

Une vigne

In dit filmpje een korte uitleg over de vigne, letterlijk wijnstok, de onderstok het enten etc. Met de kennis van nu..........
En zo staat hij in de grond

zaterdag 22 mei 2010

Plante

Pascal en Jean Francois staan om 8:30 voor de deur. Vandaag gaan dan eindelijk de wijnstokken de grond in.

We zetten eerst de cabernets in grote tonnen met water. Vanmiddag neemt Pascal nog twee tonnen mee voor de merlots. Verder regelen we de financien. 15 euro per persoon per uur en 30 euro per uur voor de tracteur. Jean Francois gaat de grond bewerken en Pascal en ik gaan bellen voor filet de protection. Plastic hoesjes die de jonge plantjes beschermen tegen de konijen en andere beesten. we krijgen twee offertes, een in Cenac voor 20 cent en in St Cyprien voor een dubbeltje per plant. Ze hebben 100 meter en we hebben 1000 x 40 cm is 400 meter nodig. Dus bij bestellen, komt maandag.
Ik ga op weg naar St Cyprien en doe ook even snel boodschappen. Binnen een uur terug en we gaan aan de slag. Tussen 11:00 en 13:00 uur plantten we de eerste twee rijen van elk 25 stokken. In dit tempo schiet het niet op. We doen alles met de hand, gewoon met een hak en schep de grond in en plantje voor plantje wordt voorzichtig en nauwkeurig geplant. Super dat we dit nu aan het doen zijn. Elk plantje is zometeen goed voor 1 liter wijn

vrijdag 21 mei 2010

Les vignes sont arrive a La Lande!!


Zo dichtbij zijn we nog niet geweest. De vignes zijn op La Lande! Vanavond met de vlucht van 18:25 van Rotterdam naar Bergerac gevlogen. Veel bekende gezichten van vorig weekend. Blijkbaar vliegen veel mensen elk weekend heen en weer. Moeten we ook doen. In Bergerac een grotere auto dan gewoonlijk opgehaald, want de plantjes moeten mee. Van Bergerac rijd je 20 km naar het westen dus in de richting van Bordeaux. En daar ligt Saint Avit Saint Nazaire. Zo'n mooie naam moet mooie vignes voortbrengen. Op de gok rijd ik wat rond en ja daar zie ik de schuur van Mr Ouvrard. Ik wordt verwacht. Jean Francois Ouvrard is een enorm leuke kerel. Hij vindt het een mooi verhaal (grand pere etc) en zegt dat het zeer goed weer is om te planten. In een gekoelde schuur liggen de plantejs klaar. 520 cabernet francs en 520 merlots beide ge-ent op de 3309.

We lopen van de schuur naar le bureaux en daar komen de papieren te voorschijn. Geweldig zoals die Fransen alles administratief vastleggen. Ik krijg 2 facturen en als ik het nodig heb kan ik nog bellen voor een Bulletin de Transport pour declare. Maar als ik het goed heb begrepen heb ik die alleen nodig als we aan de coöperatie gaan leveren.

Voor een kleine 1300 euro zijn we dus in business. Pascal gebeld en die komt morgen avec tracteur om huit heure et demi avec Jean Francois Laravoire. De man van de vergunning (compris?)

En hier liggen dan 1040 vignes in de grange klaar om gepland te worden. Pascal neemt 2 bassins mee om ze in het water te zetten.
Mooi tijd voor een wijntje. En dat wordt een vin de domme uit 2005. J'addore
A demain! Dan gaan we prepare la sole en wellicht de eerste vigne planten. En de eerste is ter ere van notre soeur Lianette. Ze zal vast over onze wijngaard waken.

donderdag 20 mei 2010

Pepinieriste

Pascal,

J’arrive a Bergerac a 20:10 heure. Baggage et voiture un demi heure. Depart a Bergerac airport 20:45. Arrive a le pepinieriste 21:15.

L’adresse de pepinieriste?


Albert

Van: fonlaveve@voila.fr [mailto:fonlaveve@voila.fr]
Verzonden: donderdag 20 mei 2010 9:03
Aan: Albert Hamminga
Onderwerp: Re: ?

Albert
Le pépiniériste ne peut pas nous expédié ies plants il faud aller les chercher Il est a18km de bergerac IL propose de t atendre vendredi soir20h30 ou samedi matin Pas de problème on peut les mettre dans une voiture normale c est tout petit tarif environ 1300€ Tu peu me télé phoner c est peut etre plus facile pour parler de tout cela
Pascal

Bon message!

Bonjours Albert
C EST OK !!! On peut planter quand on veut .Veut tu etre là téléphone moi pour la commande des plants et l organisation du chantier.

Pascal

zaterdag 15 mei 2010

Resultat d'analyse de sol


Van Pascal deze mooie analyse gekregen. De waarden zijn goed. Vochtigheid blijft iets aan de hoge kant.

Peinte la piscine


Als je geen vignes kan planten dan maar klussen. En dat kan op La Lande altijd. Het werk is nooit klaar. Vandaag het zwembadje dat van beton is geschilderd. Steeds op buienradar gekeken voor regenbuien maar het ging steeds vlak langs ons. In Fonlaveve en in Castelnaud heeft het geregend. Maar het werd zo donker dat de bodem morgen maar moet.
En ik had natuurlijk geweldige hulp!

Crea BagVanochtend naar de markt in Belves. Beredruk met alleen maar Fransen. Geen tourist te bekennen. Kippetje fermier grille gehaald voor 12,50 euro. En bij de bakker un pain ordinaire. En wat valt me daar plotseling op? Ze maken reclame voor van alles en nog wat op de papieren zak van je pain. In dit geval een zwembad specialiste uit La Linde en hij verkoopt ook zwembad robots. Idee om je wijn aan de man te brengen of voor het brood in Nederland? En het heeft de verschrikkelijke naam crea bag. Napoleon draait zich om zijn graf

donderdag 13 mei 2010

Merde!


Katrien komt even langs met de kids. En verteld over de laatste roddels in het dorp. Met name over onze wijngaard wordt veel gesproken en iedereen weet het beter. Ze noemen het hier niet La Lande maar Hamminga Lande. Ik snap het niet helemaal maar het klinkt goed. Pascal heb ik eindelijk aan de telefoon en hij komt om 18:00 uur. Pour explique la situation. Dat klinkt niet echt goed......... Om 18:45 komt Christian met een magnum Haut Medoc. En begint meteen allemaal grappen te maken over de wijngaard of liever gezegd het ontbreken daar van. Binnen 2 minuten staat Pascal voor de deur, blijkbaar hebben ze samen afgesproken. Om een lang verhaal kort te maken. De vergunningaanvraag is verkeerd ingevuld. Namelijk met het adres van La Lande in plaats van ons adres in Nederland. Ja je leest het goed, we hadden ons woonadres in de Pays Bas moeten opgeven. Hele verhalen van de heren over de douane die hier langs is geweest en de chambre d'agricole met Mr Laval. Die is hier vorig jaar zomer ook geweest. Maar goed maandag wordt alles geregeld zeggen. De plantjes zijn wel gereserveerd in Bergerac, zegt Pascal. We komen nu wel in een tijds val, uiterlijk 1 juni moet alles de grond in anders wordt het oktober. Merde!

Travaille avec Stihl


Vandaag met de Stihl aan de gang. We hebben te weinig hout om te stoken. "s Nachts is het koud en we moeten het huis warm houden met de four. Een oud fornuis dat op hout gestookt wordt en het hele huis verwarmd. Maar ja dan moet je wel genoeg hout hebben, hout dat minimaal een jaar geleden gekapt is en heeft kunnen drogen. Er liggen nog wat boomstammen die ik vorig jaar gekapt heb en die dus klein gemaakt met de Stihl. En dat ding doet het! Altijd weer een grote verassing. Beetje loodvrij 98 en wat olie en hup daar gaat ie. Het stapeltje dat er na een uur ligt is wel erg treurig. Dit is toch echt het resultaat van 3 serieuze bomen.

Tomates


Vandaag, in afwachting van Pascal, tomatenplantjes gepland. Opmerkelijk is dat ze dezelfde saaie namen hebben als onze ent stokken. De tomaten heten zoiet als 3400 F1. Nou dat zullen lekkere jongens zijn. Volgens het bijschrift geven ze in juli tomaten. Laat dat nu mooi uitkomen, dan zijn we er met de hele famille. Achter dat mooie bedje met tomaten zie je onze vorige planting, de uien. Dat is een zooitje geworden met onkruid. Ook in juli helemaal top heb ik begrepen.

woensdag 12 mei 2010

Arrive en mai 2010

Voor dag en dauw opgestaan en om 5:45 naar Rotterdam and The Hague airport gereden. Hoe verzin je zo een naam. Politici, geen marketeers. Geen as in de lucht en dus op tijd geland op Bergerac Airport. Bewolkt maar het ruikt hier anders, lekkerder en het is minder koud. Even langs de Intermarche in Siorac die nu Carrefour heet. Er is alleen niets veranderd. Mooie entrecotes gekocht. Door naar La Lande en daar zag het er goed uit. Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd. En dat is toch uniek hier 1050 km ten zuiden van Amsterdam.

Het terras is keurig gemaakt en zelfs de bak is nu netjes afgewerkt.


En eindelijk een fatsoenlijke douche afvoer bij la piscine.
Maar het allerbelangrijkste er is geploegd!!!!!!!!! Beide terreinen zijn zo te zien al weken terug geploegd. Nog een beetje egaliseren en dan vignes plante. Pascal Delpech gebeld maar die heeft de voicemail erop, die horen of zien we morgen dan wel. A demain

zondag 9 mei 2010

Nog drie dagen

Het lijkt dan eindelijk te gaan gebeuren. Ik vlieg met Jen en Didier aanstaande woensdag naar Bergerac. Mooi vroeg, helaas vanaf Rotterdam, en als er geen vulkaanuitbarstingen zijn, ben ik rond 10:30 op La Lande. Donderdag moet het dan gaan gebeuren. Het planten van ruim 1000 cabernet franc en merlot plantjes. Toch goed voor 1000 liter, 1333 flessen, 8000 glazen wijn. Best veel als je bedenkt dat we geen verkoop vergunning hebben.