dinsdag 27 juli 2010

Marche gourmand a boutique bois d' Envaux



Stel je wilt een restaurant beginnen. Maar ja geen geld en nooit eerder gedaan. Je belt je vrienden van de boulangerie de charcuterie de escargots kweker en de boucherie. En natuurlijk de wijnboer. Dan spreek je af dat ze elke maandag bij jou op het erf hun specialiteit maken en verkopen. Jij regelt wat borden langs de kant van de weg om klanten te lokken. Je timmert wat houten schragen, et voila je hebt een restaurant. Nog sterker daar komen elke maandagavond 100 man op af. Ongelooflijk? Het gebeurt hier bij Nicolas elke maandag. Wie maakt de Amsterdamse variant? En dan als toetje de mooiste zonsondergang.

maandag 26 juli 2010

Belle vue


Vannacht heeft het weer een beetje geregend, 4mm om precies te zijn. De vignes staan juichend in de grond.

zondag 25 juli 2010

Onkruid wieden


Vanmiddag met 5 man sterk het merlot terrain onkruid vrij gemaakt. Met 5 man 1,5 uur werk. Goed voor de plantjes. Sproeien is niet nodig, op 15cm diepte is van de grond een balletje te draaien en dus vochtig genoeg.

Les vignes


Kijk eens hoe goed die wijnstokken het doen. Grote jongens die nog geen druiven dragen maar volgend jaar wel en over 2 jaar onze eerste wijn gaan produceren. Het blijft een miracle. De druiven zijn behandeld tegen de phylo. Dat valt binnen de bio aanpak.

Frelons


In de perigord heb je frelons. Dat zijn aziatische wespen die 5 keer het formaat zijn van de europese wesp. Zij zijn er de oorzaak van dat veel bijenvolken worden uitgemoord. Op youtube staat een filmpje waar 30 frelons (killerbees) in 3 uur 30000 bijen vermoorden. Het begint met een klein nest van 30 frelons het jaar daarop 1000 en het 3e jaar 100000 frelons. Dus het zaak ze in een vroeg stadium te killen. In de grange hebben we nu een nest van frelons. Zo groot als een tennisbal. Bij grote volken krijgt zo'n nest de omvang van een auto. Enorm en gevaarlijk. Ik heb nu sinds 3 dagen wespenvangers, glazen potten met een ingang aan de onderkant en gevuld met bier. Ecologisch maar zeer effectief. Alle frelons zijn gevangen en dood.

Fete de Veyrines de Domme


Gisteren en vandaag groot feest bij ons in het dorp. Met petanque, waar RobertJan en Frans in de kwartfinale struikelden. En 's avonds marche gourmand. Dat werkt als volgt, je zit aan lange tafels met het hele dorp, 221 zieltjes. Bord, bestek en een glas mee. Je koopt eerst wat brood en worst en natuurlijk een flesje wijn. Ondertussen schud je handen met iedereen die je kent of die je vermoed te kennen. En deux bisou voor de dames. Dan ga je wat eten halen, boeuf frites of paella. En dan haal je nog een flesje, en wat kaas. Dan nog een toetje van de moeder van Nicolas, koffie en naar de schiettent.
En vanaf 22:30 bal met DJ Paradizio. Vooral de Nederlanders, en met name de vriendinnen van Katrien doen erg hun best op de dansvloer. Om 1:30 terug naar huis lopen, pikkedonker. Elk jaar is dit weer leuk om mee te maken. En je ontmoet echt iedereen. De vignoble helpers, Pascal, Daniel, Jeff en Francois. Jean Marc natuurlijk die belooft een kuub hout in de schuur te leggen om in de herfst te kunnen stoken. De belgen Martine et Paul,(die grandmere en grandpere zijn geworden!) Albert van Terres de Blade met zijn uitzonderlijk mooie femme. En de Wampstekers, de Garriers kortom tout les gents.



En vandaag rommelmarkt en vanavond weer bal gratuit met J.O. Imberty, wie kent hem niet, en dan vuurwerk!

Les Routiers


Ilja schreef er al eens over. Les Routiers, de restaurants voor de vrachtwagenchauffeurs die met hun camions de wegen bevolken. Speciaal voor hen zijn er restaurants met grote parkeerplaatsen. Maar er zijn een paar routier pleisterplaatsen waar je erg goed kan eten voor weinig euro's. Aan het aantal camions kan je afmeten hoe goed het eten is. Dus 10 camions is 1 ster en 30 is een 3 ster. Deze restaurants liggen nooit aan de autoroute maar aan de de RN (route national) Bij Chateauroux ligt L'Escale. Op de a 20 neem je afslag 12 en volgt de bordjes naar L'Escale, kan niet missen. Altijd druk en dan kan je kiezen tuseen de brasserie of het restaurant. Maakt niet uit wat je kiest het eten komt uit dezelfde keuken. Wat neem je dan? Oesters of doe gek en neem een hele plateau fruits de mer, dan een entrocote en een creme brullee na. Een pichet wit en rood, die beiden in dezelfde koeler komen, en aanvallen maar. Vooraf krijg je bij het stokbrood nog wat rilettes. Zo slecht maar zo lekker.
Bon appetit!

en afrekenen is ook een feest

Picpoul de Pinet


Lees ik in "Perswijn" dat er 31 ha picpoul is aangepland. En dat noemen ze een tweede rangs ras. Het is een enorm leuk en goed tijdschrift maar hier slaan ze even helemaal de plank mis. Picpoul is juist een druif die met respect voor het terroir daar goed gedijt. Tegen het Etang de Thau aan waar de oesters worden gekweekt, maak je de mooiste wijn voor bij die oesters. Moet je proberen die combi! En de gemiddelde Picpoul de Pinet kost een euro of 3 - 4. Daar een domain aan zee met die lekkere picpoul dat is nog een mooie droom

dinsdag 13 juli 2010

Blaireau poep


Zo zien de uitwerpselen van een das er uit. Die klojo's lopen nog steeds rond de wijngaard maar dankzij het mooie electrawerk dat Frans en RJ hebben aangelegd kunnen ze geen schade meer aanrichten. Maar blijven opletten dus. En het hele dorp heeft een mening hoe we dit beter hadden kunnen oplossen. Ik verheug me op de 23e juli als het dorpsfeest er is. Wordt een mooi avondje.

Arose

Het leek Pascal en mij wel een goed idee om te sproeien met al die hitte. Het was vandaag in de schaduw weer ruim boven de dertig graden. Arme plantjes. Toch lijken die niet echt te lijden. Maar goed na rijp beraad, zeker gezien de hitte van de komende dagen, sproeien. En dat betekent met de hand. Dus 1000 plantejs met de hand 10 sec. gemiddeld water geven. Een enorm geklooi met slangen die 50 meter uitgerold moeten worden en niet het hoekje om trekken want dan sneuvelt er er zomaar een vigne.
Vier uur later is het karwei klaar. Ik ben kapot, de hitte en het lopen op een helling in harde klonten aarde en keien sloopt deze kantoorklerk. Tijd voor een koud biertje en morgen naar Monpellier. A demain

Merlot, cabernet franc et?

In de overwoekerde wijngaard uit de jaren 60 heb ik een oude druif gevonden die daar zieltogend probeert te overleven, en dat al 50 jaar. Vreemde vormen heeft hij aangenomen. Maar de vraag is wat voor druiven teelde opa? Bijgaand het blad dat ik heb gefotografeerd en ter vergelijking de bladeren van de merlot en cf erbij.
Opa's vignes
MERLOT
CABERNET FRANC

Un miracle!


Het is toch een wonder! Plant je van die armetierige stekjes waar bij elke aanplant de twijfel toeslaat. Hoe kan hier ooit een fatsoenlijke druivenrank uit voort komen, laat staan druiven en wijn. En nu een paar weken later staan daar gewoon vignes met blad. Sommigen zijn wel 80 cm groot. Gemiddeld denk ik 60 cm. En van de 1000 zijn er slechts 15 gesneuveld door de blaireaus. Alle anderen zijn aangeslagen, en hoe!

Hier kan je goed zien hoe de ent is uitgekomen. Blader even terug naar die rode stokken of het filmpje om te zien hoe we startten.