woensdag 18 augustus 2010

Un miracle


Hoe kan dat nou. Mijn broer is in de wijngaard bezig en ontdekt een vigne met druiven! C est un miracle. Het eerste jaar en ze hebben nog niet gebloeid. Er gebeuren wonderlijke dingen hier in de wijngaard. Zoals een wijnboer op slippers aan het werk

AAh maar daar struikelt hij al over een wijnslak, dat zal hem leren!!

zondag 15 augustus 2010

Diner avec Pascal et femmes

Donderdag wezen eten bij Pascal thuis. Didier mee. De petit Delpeches zijn er ook. En zowaar les enfants spelen met elkaar. Tja en wij alles in het frans. Moeilijk maar enorm leerzaam. Allumez la televison en dat soort dingen hoor ik voorbij komen. Maar ook de truffeljacht hier in december tm begin maart. Met zaklampen en honden gaat het hele circus hier 's nachts op zoek naar het goud uit de grond. En niet alleen op eigen terrain maar juist op de stukken van een ander. Zo ook bij ons en bij de Blauwtjes is het in die tijd een drukte van belang. En Pascal heeft een eikenboomgaard met truffels, 15 jaar geleden aangeplant. Ik kan me herinneren dat Jaubert, wijlen onze buurman, 30 jaar geleden ook truffel eikenbomen wilde aanplantten en of wij mee wilde doen. Het leek toen een aanbod om argeloze Hollandais op te lichten. Helaas dan hadden we nu truffels gehad. Verder geleerd dat Guillaume de grote wijnman hier in de buurt is en al het cave werk voor de Vin de Domme doet. Die moet maar eens een pastis komen drinken. Kunnen we de cave ambitie eens bespreken. Als aperitief een pineau. En nu weet ik wat dat is. Het zijn de druiven die vaak blijven hangen na een machinale oogst en 2 weken later met de hand geplukt worden, veel te laat en daardoor vol met suikers. Die worden geperst en gaan met gestookte alcohol op het vat. 16% zoete ijskoude pineau is heerlijk. De lokale naam is ............ verder is er wat te doen over de prijs die wijnboeren krijgen voor hun druiven. De coöperatie betaald ze nu 0,60 cent de liter! Voor flessen die voor 5 euro in de winkel liggen. Dat geeft veel gedoe en frustratie over en weer. Weinig transparantie blijkbaar.

Dernier photo's de aout






Wat een verschil in 4 weken tijd. Ze groeien als kool. Inmiddels weer nieuwe ontwikkelingen. De boeren en wijnmakers in de buurt worden steeds enthousiaster. Zij vinden dat we meer vignes moeten gaan aanplanten. In oktober gaan we we dat bekijken. Analyse de sole etc. We krijgen dan ook steeds meer de neiging om de vinificatie met een aantal boeren in de omgeving zelf te gaan doen. Buiten de coöperatie om. Daar moeten we maar eens een businesscase van maken. Is toch ook ons vak. Kijken wat daar allemaal voor komt kijken. De kelders bieden genoeg mogelijkheid daarvoor. Ongetwijfeld komen daar weer wat vergunningen bij kijken.

dinsdag 3 augustus 2010

Tomates de Didier



Didier heeft in mei tomatenplantjes geplant. Elke dag heeft hij ze trouw water gegeven en lief tegen ze gepraat. Van de week de eerste tomaatjes gegeten. Als dit een voorbode is voor de kwaliteit van de wijn? Petrus maak je borst maar nat. Echt ongelooflijk lekkere tomaatjes. Tip: als je tomaten plant zet er dan basilicum naast. De beestjes die tomaten lekker vinden gruwelen van basilicum en vice versa.

mauvaise herbe croit toujours



Onkruid vergaat niet. Inderdaad het spuit na de regen weer de grond uit. Erg veel werk en zwaar om te doen. En dat gaat niet zoals in Nederland met een schoffeltje maar dat doen we hier met een hak om in de harde grond met veel stenen distels, gras en bloemen te verwijderen. Vanaf volgend jaar hoeft dit alleen nog maar tussen de stokken en niet tussen de rijen. Nog sterker daar zaai je juist net gras en kruiden om de wortels naar beneden te dwingen. Dat kan nu nog niet daar zijn de plantjes nog te kwetsbaar voor. Dus helpen we ze een handje met het wekelijks verwijderen van het onkruid. Volgende week wordt ik afgelost door mon frere voor mij nu voorlopig de laatste keer. Vandaag het terrain bij de toren doen. Met drie man is dat 2,5 uur werk. Je kan natuurlijk ook verdelgingsmiddel gebruiken maar daar wordt de wijn natuurlijk niet lekkerder van. En we doen alles om goede wijn te maken. Dus geen chemische rotzooi in onze wijngaard maar bloed zweet en tranen.

Terroir en reeen


Die blauwe filet de protection zijn aangebracht om te voorkomen dat de vignes worden aangevroten door konijnen, herten, reeen en andere viervoeters. Konijnen zie je hier na jaren van afwezigheid heel veel rondlopen. Voor de andere vrienden moet je vroeg opstaan. Zo vanochtend een ree gespot in de grote wei voor ons huis. Deze foto is niet echt overtuigend bewijs maar je kan de foto vergroten door er op te klikken.

Terroir en escargots


Het heeft een beetje geregend. Weer 4 mm, net genoeg om niet te hoeven sproeien en dat scheelt een dag werk. Met die regen komen de escargots = wijngaardslakken ook te voorschijn. Grote jongens die je zeker niet in je wijngaard wilt want ze vreten de boel kaal. Wellicht dat ze ook andere boze indringers opeten maar dat weet ik eigenlijk niet. Ik schop ze allemaal de wijngaard uit. Je stopt ze in een emmer en wacht 24 uur tot ze leeggepoept zijn. Dan in de pan bakken terugstoppen in hun huisje nog even de oven in met veel knoflook en boter. Smullen maar!

Terroir en zwaluwen


De hele omgeving van een wijngaard heeft invloed op de kwaliteit van de wijn. Het zogenaamde terroir zoals de fransen dat noemen. En dus ook veel meer omvat dan alleen de grond. En daar horen deze jongens dus ook bij. In de garage hebben ze elk jaar een nest. Schijten de auto onder en de ouders vliegen af en aan om deze pubers van eten te voorzien. Ze vechten mekaar de tent uit. Elke keer als ik langsloop verbaas ik me dat er niet eentje het nest uitgekieperd is. Binnenkort de eerste vliegles........