donderdag 28 oktober 2010

Vignoble a louerTussen de middag bij Pascal op bezoek geweest, en die had nog een mooi nieuwtje. Of we geïnteresseerd zijn in het pachten van een wijngaard. Bon idee, ik ben er meteen naar toe gereden en het ziet er goed uit. Ik schat 7 a 8000 m2. Mooi onderhouden en stokken op leeftijd, jaar of 20 oud denk ik. 3 cepages, cabernet franc, merlot en nog een exoot waar ik de naam van kwijt ben. Zou wat zijn, hebben we volgend jaar de eerste oogst. Mooi zoals de opportunities hier zwaaiend voorbij komen. Nog maar een nachtje over slapen.

Wijn voor Dicky's


De meeste cafe's in Amsterdam schenken slechte wijn, maar er zijn uitzonderingen. Neem Dicky's aan de Zuid as die heeft by far de slechtste huiswijn die je kan bedenken. Wit rood rose het maakt niet uit meuk! En ik weet nu waar ze die wijn kopen; hier bij de Shopi 1,5 liter wijn voor 1,21 euro. Kijk dat zijn winstpakkertjes als je 3,50 voor een glas vraagt.

woensdag 27 oktober 2010

Le tempsJen heeft op Facebook de thuisblijvers gek gemaakt met het weer hier. Geen mens die gelooft dat wij hier buiten lunchen in een polootje. Dus bij deze de krant van vandaag met het weer. Zie ik daar vrijdag Biarritz 22 gr? San Sebastian ligt 20 km verder en daar is het nog mooier, blijf dromen daar in de Pays Bas of pak vrijdag de nachttrein naar Lourdes en vandaar de boemel naar San Sebastian of Biarritz. Wat let je?

Foie gras
In Nederland is de eenden en ganzenlever in de ban gedaan zelfs door Johannes van Dam. Maar hier in de Perigord is de foie gras overlevingsvoedsel nummer 1. En niet in deldicateesenwinkels neen bij de Lidl de Shopi en de LeClerc staan de blikken tot aan het plafond. Geen geld voor pensioen maar kom niet aan de foie gras dan krijg je pas rellen! Let even op de prijzen

Verwarming aan, c'est froid -2 degree
Overdag is het hier onwaarschijnlijk mooi weer. in de zon ver boven de 20 gr. maar 'snachts, -2 en miscchien wel kouder. Elke ochtend als ik brood haal auto krabben. Bizar. En om het 's nachts niet koud te krijgen dus stoken en dat doen we hier op hout. En Jean Marc heeft heel fijn hout gebracht, keurig een jaartje gedroogd maar wel in stukken van een meter en die passen niet in de four. (dat is een houtkachel waar je het huis mee verwarmd en waar je ook op kookt). Dus dat betekent zagen, en de Stihl heeft het begevn dus met de hand. Maar met goede hulp is dat klusje zo geklaard.

The Holy Grail
Dan Brown heeft zijn succes te danken aan de templiers en aan de oorspronkelijke schrijvers van het boek The Holy Grail. Nazaten van Christus die de troon van Rome terug willen erg spannend geheimzinnig en onwaarschijnlijk allemaal, behalve als je in het land van de Catharen woont. Hier heb je rondleidingen om de graffiti van de templiers te bewonderen en in de kerk van Domme staat een beeld van het kind van Jesus? Dan Brown dat boekje van je is maar half zo spannend als hier rond lopen.....
Saint Therese is overigens een non uit de 19e eeuw en heilig verklaard dus een heel ander verhaal, maar toch....

Het is rustig in de wijngaard..........Eerlijk gezegd er is gee f*#% te doen. Dus dan maar op zoek naar mooie plaatsen, wijnen en goed eten! Zoals deze Mas Saint Martin. Sinds 1620 zijn ze met de familie bezig goede wijn te maken. Kom daar maar eens om bij consultants, hoeveel generaties zijn wij nu bezig. Goed, deze familie maakt erg mooie wijnen en doet dat niet met een domeintje nee hoppa 7 stuks allemaal in de Languedoc. Kijk op www.lorgeril.com Deze erg lekkere soeple Mas Saint Martin gaat voor 4.80 euro bij de Carrefour over de toonbank. Bestellen maar!
sante!

dinsdag 26 oktober 2010

Au bonheur de grandpere Zeven


Na veel gedoe met aannemers heeft mijn neef Roeland het heft in handen genomen en een Zevenster, au bonheur de notre grandpere Herman Zeven, gemetseld in de vloer. CHAPEAU!

Le prix de noix


Speciaal voor mijn neef Roeland de prijs van de noten. Elke woensdag wordt de prijs vastgesteld op de markt van Sarlat. Gedroogd en schoongemaakt tussen de 1,30 en 1,90 de kilo. Een goede prijs dankzij de slechte oogst

maandag 25 oktober 2010

Biotoop La Lande


Vandaag gespot:
1 chevreuil, stuk of honderd kraanvogels (grus grus)die aan het hergroeperen waren voor de tocht naar Spanje en Arjuzanx, sinds 1982 overwinteren 50000 kraanvogels hier vlakbij, 2 fazanten die krijsend uit een boom vlogen toen Didier en ik voorbij liepen, 1 vos die niet lichtbruin maar donkerbruin was liep door de grote wei, eekhoorns, en een enorme roofvogel vermoedelijk een buizerd, een dode vuursalamander, zwermen vogels ik denk leeuwerikken. Vroeger (60 en 70 er jaren) zag je hier alleen vliegen. Het weer verandert en het wordt hier steeds mooier

Plus Beau Village de FranceIn Frankrijk bestaat er een systeem van erkenning voor de mooiste dorpen. Les plus beaux village de france. Het zijn er nu 155, waarvan er 10 in de Dordogne liggen, Beynac, La Roque Gageac, Domme, Belves, Monpazier, Limeuil, Saint Leon sur Vezere, Saint Amand de Coly en Saint Jean de Cole. Sinds vandaag is daar Castelnaud La Chapelle onze buurgemeente bijgkomen. Alleen al het mooie kasteel is een bezoek waard, 240000 bezoekers per jaar! Na de grotten van Lascaux de meest bezochte attractie in de Dordogne

maandag 11 oktober 2010

staking

Ze zijn gek geworden hier in Bergerac. Staking, en waarom? Een van de acht luchtverkeersleiders is sinds vorige week met pensioen en wordt niet vervangen. Dus staken de heren een week lang en duperen ongeveer 10.000 passagiers. Nu worden we met bussen vervoerd naar Bordeaux en vliegen dan of op Rotterdam of Amsterdam. En de auto staat in Rotterdam. Lekker geregeld. Dit verklaart wellicht ook de vreemde toestand bij de landing afgelopen vrijdag. Aanstaande vrijdag vlieg ik met de directie van ConQuaestor naar Bergerac hopelijk is dan alles opgelost. Merde!

zondag 10 oktober 2010


Danielle komt langs. We hebben eerder over haar geschreven. Danielle is huisschilder maar ook paardentrainster en schrijft boeken en artikelen kortom een multitalent en nog leuk ook. Ze komt ons interviewen voor haar nieuwe boek. We vertellen de hele geschiedenis en laten La Lande en de wijngaard in al haar schoonheid zien. We zijn erg benieuwd hoe ze dit allemaal gaat verhalen. We zwaaien haar uit en Jean Marc komt op de borrel. Hij woont op het pleintje middenin het dorp met zijn ouders en pacht wat grond van ons. In ruil daarvoor krijgen we stookhout voor de four en de openhaard. Jean Marc is druk hij zit middenin het notenseizoen. Vanwege de europese subside wordt elke m2 momenteel aangeplant met notenbomen. Jean Marc heeft per jaar ongeveer een opbrengst van 10000 kg. Enorme hoeveelheden maar het levert weinig op voor veel werk en veel grondbeslag.

zaterdag 9 oktober 2010

un samedi en octobre


Zaterdagochtend, 8 uur opgestaan. Het is heerlijk weer, nog wat ochtend kou maar de zon staat aan de staalblauwe hemel en het zal vandaag 25 gr worden. Mooie stiltes buiten. Maar er moet gegolfed worden dus hup met de auto naar Belves, oestertjes halen en door naar Lolivarie de golfbaan en 9 holes gelopen, allebei 13 punten. Thuis de oerstertjes met een chablis erbij open gemaakt.
Onze doofstomme buurman komt langs en eet en drinkt mee. Gezellig en erg rustig. Hij is familie van de Jauberts die ik als kind elke vakantie meemaakte en waar we eieren haalden, douze oeuf s'il vous plait was het eerste frans dat ik als kind leerde. En hij is eigenaar van een mooi stuk grond dat we graag willen aankopen voor toekomstige wijngaarden. Met pen en papier wisselen we onze wensen uit en komen tot een prijs per m2. Over 2 weken komt hij er op terug. We wachten af. En boven ons hoofd hangen de blauwe druiven, niet voor wijn maar erg lekker om te eten.

vrijdag 8 oktober 2010

Waar draait het om in het leven?


Vandaag met Transavia van Roterdamthehagueairport naar Bergerac gevlogen. Bijzondere vlucht. Mooi op tijd vertrokken 18:30 en windje mee dus dan ben je een uurtje later bij Bergerac. Veel te vroeg ten opzichte van het vluchtschema. Een half uur eerder........mooi dacht ik dan kan ik nog even naar de Carrefour. Mooi niks. De heren van de verkeerstoren in Bergerac zijn eten en dus wordt er niet geland. We vliegen 20 minuten rondjes totdat de heren uitgegeten zijn. Nog niet scherp na zo'n maaltijd want we landen met wind mee waardoor we een doorstart moeten maken, hadden ze nog niet helemaal in de gaten. Uiteindelijk 20:10 geland. Rob staat te wachten en heeft zijn jaarclub door de wijngaard gejaagd. "s avonds confit de canard met wat rode wijn kaas en stokbrood. Heerlijk hier op het franse platteland. Mooie sterrenhemel en burlende herten. Erg indrukwekkend. Bon nuit

donderdag 7 oktober 2010

Lemmingen


De jaarclub van Robert heeft een geweldige klus geklaard. De muur bij de grote wei was ingestort na 400 jaar. En als lemmingen hebben de mannen zich op dit project gestort. Zwaar werk steentje voor steentje de muur opbouwen. Vd Werf (jaarclubgenoot van Rob en buurman uit 1964! in Leeuwarden, Engelummerstraat) was de grote aanjager van dit project. Zou dit bouwsel het weer 400 jaar overleven? Reacties zijn van harte welkom!