donderdag 17 februari 2011

Taille les vignes

Tijd om te snoeien. Rob en ik gaan morgen naar Bordeaux en komen rond half 2 's nachts aan op La Lande. Lekker koud huis na 4 maanden niet bewoond te zijn. Maar het leven van een vigneron gaat niet over rozen. Bikkelen dat is het voor een mooi doel. Duizend plantjes in 2 dagen. Dat wordt buffelen. Hieronder alvast de theorie uit het boekje. Guillaumme en Pascal geven ons zaterdagochtend les. Wordt vervolgd, a bientot!


Snoeimethoden : De druivenplant ook wel wijnstok of wingerd genaamd, is een slingerplant die om altijd vruchten te kunnen dragen teruggesnoeid en opgebonden moet worden. Het snoeien van de wijnstok vindt plaats in de rustperiode van de plant tussen eind november en begin maart en voor kasdruiven tussen eind november en begin jainuari. Er moet niet gesnoeid worden bij temperaturen onder de -3°C tot -5°C vorst (lichte tot matige vorst) en ook niet, tot twee dagen na de snoei, omdat dan de wonden kunnen invriezen wat ongewenst schade kan veroorzaken aan de plant. Het is heel normaal dat druivenplanten gaan bloeden als ze te laat worden gesnoeid. Dit kan doorgaans geheel geen kwaad. Het stopt vanzelf als de vaten door de zouten dichtslibben. Het is vrijwel nooit voorgekomen dat de plant hier nadeel van ondervindt. Het betekent dat de wortels nog goed werken en dat de sapstuwing op gang is gekomen. Een plant die laat gesnoeid is, kan er meer last van hebben. Er kunnen ettelijke liters vocht uitkomen, dit is echter geen probleem.
Er zijn diverse snoeimethoden (snoeiwijze) die per land, streek en druivensoort verschillen en waarbij voor en nadelen zijn aan te geven.

De twee bekendste snoeimethoden zijn: Guyot snoei en Cordon snoei.

Guyot snoei: geeft meer opbrengst omdat de meeste vruchtbare ogen behouden blijven. De belasting van de stok is echter groot waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. Al het tweejarige hout wordt weggesneden waardoor eventueel door schimmel aangetast hout weg valt. Elk jaar moet(en) een (enkel guyot) of twee (dubbel guyot) nieuwe scheut(en) platgelegd en aangebonden worden. Dit is een tijdrovend en precies werk omdat de kans op scheuring (breuk) aanwezig is. Er blijft weinig oud hout aan de wijnstok waardoor er mogelijk onvoldoende reserves kunnen ontstaan.
Cordon snoei: maakt grote stokafstand mogelijk. Bij de stam met een of twee meerjarige zijtakken worden de scheuten elk jaar tot twee á drie ogen teruggesnoeid. Hieruit groeien in het voorjaar de nieuwe twijgen waaraan de trossen komen. De meerjarige takken zijn goed bestand tegen vorst en hebben een grotere reserve opgebouwd. Een nadeel is dat deze methode altijd een aantal scheuten zonder vruchten geeft die in de loop van het jaar verwijderd moeten worden.
Maak de juiste snede:
Maak een gave, zo klein mogelijke snoeiwond
Snoei indien mogelijk net boven een knop
Zorg er goed voor dat de stengel niet beschadigt. Gebeurt dit toch, dan snoeit u opnieuw maar dan wat lager om de beschadiging te verwijderen.
Knip niet door ziek hout. knip altijd in gezond hout en verwijder alle aangetaste delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten