vrijdag 6 mei 2011

How to start a vinyard for dummies

How to start a vinyard for dummies

Wat weten we nu, en wat hebben we geleerd.

De vergunning

Als je dan eindelijk besloten hebt om de rest van je leven door te brengen in een wijngaard, regel een vergunning. Dat doe je de eerste jaren door gebruik te maken van de vergunning van een bevriende vignerons. Vervolgens heb je plantrechten nodig. Die kan je voor €1500 aanvragen bij de associaton de agricole of je koopt ze van een andere boer. Dat laatste hebben wij gedaan en is aanzienlijk goedkoper. De rechten van het laatste terrain voor 2533m2 kostten ons €70,-, overigens daardoor krijg je wel vreemde m² rechten. Deze m² rechten zeggen niets over het aantal vignes dat je gaat planten, daar ben zolang je vin de pays maakt vrij in. Hou er rekening mee dat 10% van je terrein niet beplant mag zijn maar wel wordt meegerekend. Deze 10% heb je nodig voor het keerpunt van je tracteur.


Le terrain

Heb je dan een mooie helling uitgezocht laat dan de grond analyseren. Deze grondanalyse bepaalt niet zozeer de keuze van je druifsoort maar wel op welke onderstok je moet enten. Op ons relatief vochtig terrein ( voor nederlandse begrippen kurkdroog) zijn er 3 onderstokken geschikt de 101 14 de riperia en de 3009. Afhankelijk van de druifsoort kies je een onderstok, niet elke druif doet het even goed op elke onderstok daarom de keuze uit 3.
Graaf een gat van 75 cm en kijk of je ondoordringbare lagen of rotsen tegenkom. Het is noodzakelijk dat de vignes minimaal 75cm diep kunnen wortelen. Nog beter is om 75 cm diep te ploegen. Fransen verklaren je voor gek maar dat zorgt wel voor topirrigatie en geeft de wortels veel kans om die diepte in te gaan en niet aan de oppervlakte te blijven. Ploeg de winter voordat je gaat planten. Doordat de vorst er over heen gaat valt de grond mooi uit elkaar en kan je makkelijker planten. Overigens het herplanten van een bestaande wijngaard kan pas drie jaar na het rooien van de oude vignes.

Druifkeuze

het klimaat is bepalend voor de druif keuze. Kijk in de buurt welke druiven er goed gedijen of bepaal met de urenzon tabel van je gebied welke druif het beste past. Kies de druif die het noordelijkst nog groeit en daardoor een beetje moet lijden om te overleven. Dat geeft betere wijn. Bestel je vignes met de juiste onderstok bij een pepinieriste. Een geënte vigne kostte in ons geval ,€1,10. 


Plant intensiteit

Bepaal het aantal vignes per m². En dan zijn er twee theorieën. De ene zegt des te meer vignes des te meer ze moeten vechten en des te beter de wijn. Overigens dit is een verdacht standpunt dat wordt uitgedragen door producteurs die belang hebben bij een hoge opbrengst per ha. Niet voor niets is de opbrengst van appelations beperkt tot 4000 liter per ha. En dat is de andere theorie. De beste vignes staan altijd aan het einde van een rij. Deze heeft immers de meeste m² tot zijn beschikking. Wij hebben ruim geplant, tussen de rijen 2,5 meter en tussen de vignes 1 meter. Elke vigne heeft dus 2,5 m² tot zijn beschikking. Op een hectare passen dan 4000 plantjes, die allemaal ongeveer een liter wijn produceren.


Planten

Meet het terrein uit met een 100meter meetlint en markeer met palen of ijzeren pinnen die je makkelijk kan verplaatsen. Dit is een nauwkeurig werkje waar je wel wat tijd in moet stoppen. Eenmaal uitgemeten en begonnen met planten kan je niet meer terug. Zorg voor voldoende hulptroepen. Met 4 man plant je in makkelijke grond 100 vignes per uur. Haal je vignes een dag van te voren en zet ze in bakken met water. Maak equipes van 2 of 3 man en speel 1 man vrij die voor de aanvoer van vignes en koffie zorgt en die de geplantte vignes water geeft. Maak een apparaat waarmee je staande 1 meter afmeet tussen de vignes, scheelt toch 8000 keer bukken per ha. De aanvoer man knipt de wortels van de vignes terug tot 5 a 6 cm. De equipes, meten,  graven,  planten, zand erover en aanstampen en  next. De aanvoerman geeft water 10 liter en slaat een stalen pin pal ernaast en doet een filet de protection er over. C'est tout en dan 800 keer per dag.

Binnenkort meer over snoeien en bedrading aanbrengen.

1 opmerking:

  1. Spannend man! Veel werk! Enthousiaste verhalen! Zeker flink wat wegknippen van de CB's heh? Want veel stond op 4-5 ogen zag ik, dus.. Stokken op 5 cm planten? In Italië zeiden ze juist zo diep mogelijk, daar gaan stokken vaak 75 cm de grond in! De wortels zouden 'vele meters diep gaan'. Hum. Heb mijn stokkies 20 cm diep geplant, mijn 'kalk' begint pas 1 meter diepte.. Benieuwd naar je wijn...over 5 jaar.. Camera nog werkend gekregen? Of projectje voor volgende keer? Groet, Joost L

    BeantwoordenVerwijderen