dinsdag 23 augustus 2011

Vroegste oogst ooit in Bordeaux

Pascal en Jef zijn van plan half september al te gaan oogsten. Dat is veel vroeger dan normaal. Zeker 2 weken eerder. Nu hebben we ook een erg gekke zomer achter de rug met heel mooi weer in april mei en half juni en van half juni tot half juli enorme hoeveelheden regen, extreme. En de afgelopen week zeer hoge temperaturen van boven de 35 in de schaduw. Hoe langer de druiven hangen in de warmte des te meer suikers en des te hoger wordt het alcohol percentage. En daar zitten wel grenzen aan. Zie hieronder een bericht in de Decanter.

Alles lijkt erop dat de oogst 2011 van start gegaan is in Bordeaux, te beginnen met Château d'Yquem in Sauternes en Chàteau de Sours.
Zoete wijnspecialist Yquem vertelde aan Decanter dat het bezig is sauvignon blanc te oogsten voor hun droge witte wijn Y, terwijl ze bij Château de Sours de merlot en cabernet sauvignon oogsten voor hun mousserende rosé. Voor beide wijnen is frisheid en een laag alcoholpercentage gewenst (en dus niet te veel suiker), de reden waarom er gestart werd met de oogst.

Zoals voorspeld is de oogst vroeger dan gewoonlijk en worden er de komende week temperaturen van meer dan 35°C verwacht, waarbij de druiven rustig verder rijpen.
Martin Krajewski, eigenaar van Château de Sours: ‘In de acht jaar dat ik hier ben, was de vroegste oogst 4 september. We zitten minstens 18 dagen vóór op schema van wat ik ooit heb meegemaakt.'
Weersvoorspellingen hebben het over temperaturen van om en bij de 35 graden Celsius voor de rest van de week, wat Krajewski doet vermoeden dat: 'Hierdoor het fruit meer potentiële alcohol zal bezitten. Voor onze rode wijnen op Clos Cantenac in Saint-Emilion kijken we reeds tegen de 11,25 graden alcohol aan, en willen we niet echt hoger gaan dan 13 tot 13,5 graden alcohol. Maar wanneer het weer zo blijft aanhouden zou het wel eens kunnen dat we tegen de 14 graden aankijken. We hopen op de Sours klaar te zijn met de oogst de eerste week van september en voor rood op Clos Cantenac hopen we alles binnen te hebben rond 14 september. Vorig jaar waren we nog steeds aan het oogsten eind september en in 2009 zelfs de eerste week van oktober', voegde hij er nog aan toe.  

Bron: decanter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten