maandag 21 februari 2011

Un vignoble nouveauDe vergunning voor nog eens 2500 m2 is binnen. Na veel gepuzzel, waar moeten we planten kiezen we toch maar voor de helling van de grote wei. Mooie plek, dicht bij het huis. Het breekt wel het grote graslandschap maar voor goede wijn moet er weleens wat wijken. Hier gaan we 1000 vignes neerzetten. Rob en Robert meten het terrein uit. Iets minder gedetailleerd dan de vorige keer. we leren snel.

zondag 20 februari 2011

Pineau a JeffMet Robert en Joost, de vigenerons uit de Loire, gaan we naar Jeff. Geen idee wat we daar gaan doen maar Jeff heeft lekkere pineau. Zoals gebruikelijk gaat die pineau in grote plastic bekers en als je er daar 4 van drinkt ben je helemaal klaar. Toch nog naat Petit Paris voor het diner maar daar heb ik niet heel veel herinneringen aan. Vast gezellig geweest.......

Taille les vignes III


Nog even de theorie. We hebben nu gesnoeid en wel als volgt. We selecteren de sterkste loot en knippen de ander loten tot aan de stam eraf. De overgebleven loot daarvan tellen we drie knoppen en alles daar boven gaat er af. Deze snoeimetheode is in overleg met Mr Laval tot stand gekomen. Guillaume werkt niet in het weekend dus we moeten wat. Maar hoe meer ik erover denk hoe meer ik vermoed dat het anders had gemoeten. De stam moet immers langer worden. Dus verwijder de onderste knoppen van de overgebleven loot en selecteer daarboven 3 knoppen en verwijder alles daarboven. Mar goed 1000 plantejs zijn gesnoeid dus......

Cours taille les vignes, starring Pascal Delpech

zaterdag 19 februari 2011

Taille les vignes IIVannacht om 1:30 aangekomen. Het is toch ruim 2 uur rijden vanaf Bordeaux airport. En veel mist de laatste kilometers. Nog bijna wat herten tegen de auto maar met de nachtogen van mijn broer........ Mooie beesten met een schofhoogte van 1,50m. Alles verder goed hier. Openhaard en de four aan gestoken lekker wijntje en om 3:00 uur naar bed. Om 5:00 wakker geworden van de kou. Zo verschrikkelijk koud onder 2 dekbedden, er klopt iets niet. Heeft mon frere het raam opengezet voor het geval de openhaard koolmonoxide afgeeft. Raam dicht en doorgeslapen tot 7:30. Robert gaat boodschappen doen en ik ga beetje schoonmaken. Om 9:00 arriveren Joost en Robert. Joost is een oud collega en heeft een wijgaard in de buurt van Orleans. Hij is hier voor snoeiles. Dat loopt niet helemaal zoals we afgesproken hebben. Guillaume van de Cave de Vin de Domme zou hier om 10:00 uur zijn maar schijnt nu nooit op zaterdag te werken. Ach het went dit soort afspraken. Pascal geeft ons een kleine snoeiles en aan de bak. In 2 uur snoeien we de cabernet franc. In de regen dus de merlot laten we voor morgen. Nu eerst naar Jeff voor pineau en dan eten bij Petit Paris.
A demain!

donderdag 17 februari 2011

Taille les vignes

Tijd om te snoeien. Rob en ik gaan morgen naar Bordeaux en komen rond half 2 's nachts aan op La Lande. Lekker koud huis na 4 maanden niet bewoond te zijn. Maar het leven van een vigneron gaat niet over rozen. Bikkelen dat is het voor een mooi doel. Duizend plantjes in 2 dagen. Dat wordt buffelen. Hieronder alvast de theorie uit het boekje. Guillaumme en Pascal geven ons zaterdagochtend les. Wordt vervolgd, a bientot!


Snoeimethoden : De druivenplant ook wel wijnstok of wingerd genaamd, is een slingerplant die om altijd vruchten te kunnen dragen teruggesnoeid en opgebonden moet worden. Het snoeien van de wijnstok vindt plaats in de rustperiode van de plant tussen eind november en begin maart en voor kasdruiven tussen eind november en begin jainuari. Er moet niet gesnoeid worden bij temperaturen onder de -3°C tot -5°C vorst (lichte tot matige vorst) en ook niet, tot twee dagen na de snoei, omdat dan de wonden kunnen invriezen wat ongewenst schade kan veroorzaken aan de plant. Het is heel normaal dat druivenplanten gaan bloeden als ze te laat worden gesnoeid. Dit kan doorgaans geheel geen kwaad. Het stopt vanzelf als de vaten door de zouten dichtslibben. Het is vrijwel nooit voorgekomen dat de plant hier nadeel van ondervindt. Het betekent dat de wortels nog goed werken en dat de sapstuwing op gang is gekomen. Een plant die laat gesnoeid is, kan er meer last van hebben. Er kunnen ettelijke liters vocht uitkomen, dit is echter geen probleem.
Er zijn diverse snoeimethoden (snoeiwijze) die per land, streek en druivensoort verschillen en waarbij voor en nadelen zijn aan te geven.

De twee bekendste snoeimethoden zijn: Guyot snoei en Cordon snoei.

Guyot snoei: geeft meer opbrengst omdat de meeste vruchtbare ogen behouden blijven. De belasting van de stok is echter groot waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. Al het tweejarige hout wordt weggesneden waardoor eventueel door schimmel aangetast hout weg valt. Elk jaar moet(en) een (enkel guyot) of twee (dubbel guyot) nieuwe scheut(en) platgelegd en aangebonden worden. Dit is een tijdrovend en precies werk omdat de kans op scheuring (breuk) aanwezig is. Er blijft weinig oud hout aan de wijnstok waardoor er mogelijk onvoldoende reserves kunnen ontstaan.
Cordon snoei: maakt grote stokafstand mogelijk. Bij de stam met een of twee meerjarige zijtakken worden de scheuten elk jaar tot twee á drie ogen teruggesnoeid. Hieruit groeien in het voorjaar de nieuwe twijgen waaraan de trossen komen. De meerjarige takken zijn goed bestand tegen vorst en hebben een grotere reserve opgebouwd. Een nadeel is dat deze methode altijd een aantal scheuten zonder vruchten geeft die in de loop van het jaar verwijderd moeten worden.
Maak de juiste snede:
Maak een gave, zo klein mogelijke snoeiwond
Snoei indien mogelijk net boven een knop
Zorg er goed voor dat de stengel niet beschadigt. Gebeurt dit toch, dan snoeit u opnieuw maar dan wat lager om de beschadiging te verwijderen.
Knip niet door ziek hout. knip altijd in gezond hout en verwijder alle aangetaste delen.