zaterdag 30 april 2011

Queensday 2011

Even op de foto 's wachten. Ik ben het snoertje vergeten die de camera met de laptop verbindt. Dus die houden jullie tegoed.

Pascal is langs geweest en we hebben de vignes geïnspecteerd. Ik begrijp nu wat er gebeurt als de vorst over de stokken gaat. Op een aantal plaatsen was het al zo warm geweest dat 1 of 2 knoppen waren uitgekomen. Als het dan gaat vriezen sterven deze knoppen af. Daar komen dan ook geen druiven aan. Daarom hebben we dus ook 3 knoppen laten zitten bij het snoeien. Zo heb je meer kans dat een van de drie het overleeft. De planning, ik ga maandag bij mr Ouvrard de cabernet sauvignons halen. Dinsdag, woensdag en donderdag gaan we planten met Daniele, en Jeff. Woensdag worden de houten palen gebracht. Die gaan we over twee weken slaan en voorzien van draden. Ik moet bij mr Duclos nog 938 stalen palen halen. En dit keer geen filet de protection maar meteen electra. Moet ik ook nog even halen. Kortom best druk un vignoble. Bon nuit, en het is overigens ideaal weer om te planten. Droog lekker warm en over een week regen!

vrijdag 29 april 2011

Avril 29, 2011 William&Katie marriage dayVandaag aangekomen, 4,5 uur van iBurg deur tot La Lande deur. En dan ook nog vanaf Rotterdam airport. Bij Lalinde zijn ze bezig met de brug dus nu eens langs de andere oever van de Dordogne naar Veyrines gereden. Ik was erg benieuwd naar de wijngaard en de schade die de nachtvorst zou hebben aangericht. Pascal mailde mij 2 weken geleden dat het 's nachts -2 was geweest en dat bij een dagtemperatuur van +28. Bizar zoals ze hier zeggen. Maar alle vignes staan er goed bij. Pascal heeft een rij cabernet francs weggehaald om te voldoen aan de maximale beplanting van de vergunning. Ook het nieuwe terrain van 2500m2 is geploegd en klaar om de cabernets sauvignon vignes te ontvangen. Bon demain un rendez vous avec Pascal pour le plan de semaine. A bientot!

Change de climateHet is 29 april en de natuur doet alsof het al juni is. En Nederland is de warmste plek van Europe, bizar. Wat zou dat betekenen voor de druif keuze. In de Bordeaux werd tot 5 jkaar geleden forse hoveelheden suiker toegevoegd tijdens de vinificatie om tot accepabele alcoholpercentages te komen. Afgelopen jaar komen de Bordeaux zonder toevoeging op de 15% alcohol.

zondag 10 april 2011

Avril 2011

Ik ga 29 april met jen en Didier naar La Lande, en 2 weken later met Robert. De laatste tijd veel contact met Pascal over palen, vigens en vergunningen. Katrien, onze Nederlandse maar verfranste vriendin van Terres Haut, woont nu bijna het hele jaar in Veyrines en is een goed tolk voor ons. Met haar hulp zijn we nu ook de status van boer aan het uitzoeken. Maar goed terug naar de wijngaard. Bij mr Ouvrard 1000 cabernet sauvignon besteld. Ditmaal geënt op de 101 14. Op de 3009 doet de cabernet sauvignon het niet zo goed. Ongeveer de helft overleeft het dan niet. Die 101 14 is ook geschikt voor ons terroir. Deze jongens gaan dus half mei de grond in. Voor de merlot en cabernet franc hebben we acassia palen besteld. Die gaan 100 jaar mee maar moeten nog wel de grond in. Om de 5 meter een paal en bedraden. De palen zijn 2,5 meter hoog en gaan een halve meter de grond in. Aan de uiteinden van elke rij een schuine paal om voledoende spanning op de draden te kunnen zetten. Mooie klussen in het vooruitzicht.