donderdag 26 mei 2011

Bout des rangs, chateau de la Garde, 2003


Bout des rangs
Ohlala dit is een feestje. Vandaag de BdR ontvangen in Franse journal en snoeispul. Maar die wijn! Het begint al met de kleur diep diep rood, en wat ruiken we dan Ilja? Zelden zo'n goed wijn gedronken. Op naar de landmarkt om een mooie entrecote te halen en dan wordt het helemaal mooi. Merci beaucoup Ilja et votre equipe

En Ilja 's reactie

Ilja Gort likes this.
Ilja Gort Grand merci, Albert. Geweldig om te horen dat de wijn je bevalt. We hebben er enorm ons best op gedaan. Vandaagnet met Michel Rolland de assemblage voor de 2009 geproefd: die gaat volgens Rolland van een zelfde niveau worden. Deze zomer gaat ie op fles. Nogmaals dank & Hartelijk Santé, Ilja
5 minutes ago · Like

En de proefnotitie van wijngekken

Wijnvrienden, dit is een bijzondere wijn van "onze" wijnboer Ilja Gort. Het gaat om een wijn die gemaakt is van de druiven uit de voorste rijen van de wijngaard, de Bout des Rangs. Deze druiven vangen de meeste zon. De gebruikte soorten zijn: 85% merlot, 10% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. De wijn is sinds kort te koop bij de Slurpshop voor een prijs van 16 euro (excl. verzendkosten). De wijn wordt geleverd in doosjes van 6 stuks, verpakt in franse kranten, met wat steentjes en een takje erbij. Daarnaast zit er nog wat specifieke documentatie bij over het proces van wijn maken.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat huiverig was voor deze aankoop. Is dit een verkooptruc om van een restant van de oogst van 2003 af te komen? Toch hebben wij (de wijngekken) deze wijn aangeschaft. Het vertrouwen in Ilja is groot. Wordt dat vertrouwen ook waar gemaakt?

Een geconcentreerde diepe kleur, donker, iets ontwikkeling in de rand (2,8).
In de neus hangt een lijmgeur, neigt iets naar hars, zwarte bessen en cederhout, delicaat, prikkelend en complex, kruidnagel, leer, iets rokerig en madeira-achtig (4,3). Op de tong vol, iets vettig, gestoofd en intens, een zoetje, duidelijke houttonen, stroperig, peper en kaneel. Een talmende afdronk. In balans, maar ga niet zoeken naar ragfijne finesses; dit is boers geweld maar dan toch wel op een subtiele manier gebracht (7,5).
Een uitermate intense wijn, kruidigheid voert de boventoon en niet de droogheid, zoals vaak bij wijnen uit de hete jaargang 2003 (2,6).
Drinken nu tot 2018. Totaal 17,2 punten.

Het vertrouwen in Ilja is wat mij betreft ongeschonden. Het lijkt mij zeer interessant om de "gewone" 2003 en deze wijn eens naast elkaar te drinken. Ik schat in dat de Bout des Rangs er dan toch iets beter uitkomt. Wordt vervolgd...

woensdag 18 mei 2011

Les pieux sont arrive


De paaltjes zijn gearriveerd in een petit camion de Renault, zeker 25 palen dat wordt dus 20 keer rijden. Het zijn acasia palen die meer dan een leven lang mee gaan. Onze achterkleinkinderen hoeven deze palen pas te vervangen,aldus de leverancier Ricardo. En wat kost zo.n paal? Voor de lange van 2,5 meter betaal je € 2,80 en voor de korte aan het einde van een rij € 1,20. Maar dan moeten ze nog wel de grond in. Grote vraag is waarom zijn die palen zo lang? Met double guyot heb je aan 1,50m boven de grond toch genoeg ruimte voor 2 draden.


Maar gelukkig voor Pascal daar is Ricardo met de camion en een paalindril apparaat.


Les trois mousqetiers, Pascal, Daniel et Christian

L'homme et les machines


Heeft de grootste grapjas een t shirt om luciferhoutjes in de grond te slaan

serieuze paal


Allors cést un pieu grande, mon frere est 2 metre moins 4 cm

Et fini! Bon travailleBericht van Ilja Gort

Chateau de la Garde Bout des Rangs 2003
Omschrijving:   In 2003 vinifieerden we een exclusieve wijn uit de druiven van speciaal geselecteerde wijnstokken: de zogenaamde Bout des Rangs. De wijnstokken zijn geplant in rijen. De druiven op ieder zuideinde van de rij krijgen de meeste zon. Deze superrijpe druiven, die de hele zomer hebben kunen zonnebaden, werden met veel liefde en zorg geoogst en gedurende het hele wijnmaakproces apart behandeld. Daarna onderging deze wijn een rijping van 18 maanden op barriques van nieuw Frans eikenhout en werd ongefilterd op fles gebracht. Gelimiteerde editie van 1.123 flessen. Per doos van 6 flessen à € 16,- = € 96,-

Comment Les freres H.
Kijk da's marketing! En daarom wel een doosje besteld en zal de proefnotitie hier publiceren. Verhaal is te mooi om waar te zijn.

vrijdag 6 mei 2011

How to start a vinyard for dummies

How to start a vinyard for dummies

Wat weten we nu, en wat hebben we geleerd.

De vergunning

Als je dan eindelijk besloten hebt om de rest van je leven door te brengen in een wijngaard, regel een vergunning. Dat doe je de eerste jaren door gebruik te maken van de vergunning van een bevriende vignerons. Vervolgens heb je plantrechten nodig. Die kan je voor €1500 aanvragen bij de associaton de agricole of je koopt ze van een andere boer. Dat laatste hebben wij gedaan en is aanzienlijk goedkoper. De rechten van het laatste terrain voor 2533m2 kostten ons €70,-, overigens daardoor krijg je wel vreemde m² rechten. Deze m² rechten zeggen niets over het aantal vignes dat je gaat planten, daar ben zolang je vin de pays maakt vrij in. Hou er rekening mee dat 10% van je terrein niet beplant mag zijn maar wel wordt meegerekend. Deze 10% heb je nodig voor het keerpunt van je tracteur.


Le terrain

Heb je dan een mooie helling uitgezocht laat dan de grond analyseren. Deze grondanalyse bepaalt niet zozeer de keuze van je druifsoort maar wel op welke onderstok je moet enten. Op ons relatief vochtig terrein ( voor nederlandse begrippen kurkdroog) zijn er 3 onderstokken geschikt de 101 14 de riperia en de 3009. Afhankelijk van de druifsoort kies je een onderstok, niet elke druif doet het even goed op elke onderstok daarom de keuze uit 3.
Graaf een gat van 75 cm en kijk of je ondoordringbare lagen of rotsen tegenkom. Het is noodzakelijk dat de vignes minimaal 75cm diep kunnen wortelen. Nog beter is om 75 cm diep te ploegen. Fransen verklaren je voor gek maar dat zorgt wel voor topirrigatie en geeft de wortels veel kans om die diepte in te gaan en niet aan de oppervlakte te blijven. Ploeg de winter voordat je gaat planten. Doordat de vorst er over heen gaat valt de grond mooi uit elkaar en kan je makkelijker planten. Overigens het herplanten van een bestaande wijngaard kan pas drie jaar na het rooien van de oude vignes.

Druifkeuze

het klimaat is bepalend voor de druif keuze. Kijk in de buurt welke druiven er goed gedijen of bepaal met de urenzon tabel van je gebied welke druif het beste past. Kies de druif die het noordelijkst nog groeit en daardoor een beetje moet lijden om te overleven. Dat geeft betere wijn. Bestel je vignes met de juiste onderstok bij een pepinieriste. Een geënte vigne kostte in ons geval ,€1,10. 


Plant intensiteit

Bepaal het aantal vignes per m². En dan zijn er twee theorieën. De ene zegt des te meer vignes des te meer ze moeten vechten en des te beter de wijn. Overigens dit is een verdacht standpunt dat wordt uitgedragen door producteurs die belang hebben bij een hoge opbrengst per ha. Niet voor niets is de opbrengst van appelations beperkt tot 4000 liter per ha. En dat is de andere theorie. De beste vignes staan altijd aan het einde van een rij. Deze heeft immers de meeste m² tot zijn beschikking. Wij hebben ruim geplant, tussen de rijen 2,5 meter en tussen de vignes 1 meter. Elke vigne heeft dus 2,5 m² tot zijn beschikking. Op een hectare passen dan 4000 plantjes, die allemaal ongeveer een liter wijn produceren.


Planten

Meet het terrein uit met een 100meter meetlint en markeer met palen of ijzeren pinnen die je makkelijk kan verplaatsen. Dit is een nauwkeurig werkje waar je wel wat tijd in moet stoppen. Eenmaal uitgemeten en begonnen met planten kan je niet meer terug. Zorg voor voldoende hulptroepen. Met 4 man plant je in makkelijke grond 100 vignes per uur. Haal je vignes een dag van te voren en zet ze in bakken met water. Maak equipes van 2 of 3 man en speel 1 man vrij die voor de aanvoer van vignes en koffie zorgt en die de geplantte vignes water geeft. Maak een apparaat waarmee je staande 1 meter afmeet tussen de vignes, scheelt toch 8000 keer bukken per ha. De aanvoer man knipt de wortels van de vignes terug tot 5 a 6 cm. De equipes, meten,  graven,  planten, zand erover en aanstampen en  next. De aanvoerman geeft water 10 liter en slaat een stalen pin pal ernaast en doet een filet de protection er over. C'est tout en dan 800 keer per dag.

Binnenkort meer over snoeien en bedrading aanbrengen.

donderdag 5 mei 2011

C'est gratuit

Christian Martegoutte komt even langs en heeft natuurlijk veel commentaar op alles wat we daar uitspoken. Maarkomt wel aanstaande vrijdag een middag gratis helpen in de vignoble. Bij het afrekenen met Pascal blijkt dat jeanfrancois ook twee dagen voor de lol heef meegeholpen. Ik heb die man nooit eerder ontmoet. Wie nog zegt dat Fransen onbehouwen boeren zijn zonder interesse in de ander laat staan in les pays bas........

Bijna dood draad

De hele middag druk met  de aanleg van 500 meter schrikdraad. En schrikdraad is hier bijna dood draad. Robertjan heeft het vorig jaar getest en was een dag ziek. Maar hard nodig om onze kostbare wijntrosjes te beschermen tegen le ecosystem de La Lande. En hoe weet je nu of het werkt? 

Le bureaucrat

Naar de msa samen met Katrien die als tolk fungeert. Bij de msa moet ik ons boer zijn zeker stellen. Bij de overdracht van la lande is dat niet helemaal goed gegaan dus even regelen. Maar zo gaat dat niet en france. In Sarlat is de msa gehuisvest in een klein gebouwtje met wachtruimte voor 3. Geopend va 9:00 tot 12:00. En een rijtje mensen buiten wachtend. Voor ons een Engelsman die wacht op zijn vrouw die binnen zit. Hij staat hier voor de 6e keer. en regelmatig om 12:00 uur de deur dicht zien gaan na 2 uur wachten. Daar doen we dus niet aan mee. Thuis stel ik samen met Pascal en Katrien een briefje en formulier op en sturen dat naar de msa. Kijken of het werkt par courielle.

woensdag 4 mei 2011

Demi hectare de vin Les Frères H.

Vanochtend om 7 uur opgegaan en 7:45 aan de slag. Vignes geknipt. Dat wil zeggen de wortels. De wortels knip je kort voor het planten kort terug. Tot ongeveer 5 à 6 cm. 8 uur was het circus weer compleet. En in 4 uur tijd hebben we de laatste 390 vignes gepland. Daniël heeft nog een ingenieus werktuig gelast waarmee je zonder te bukken een meter tussen de vignes afmeet. Verder de hele dag kwijt geweest aan arose. Pokken klus maar moet gebeuren. Volgende week weer, helaas. 's Middags naar de cooperative om palen draad en electra apparaat te kopen. We gaan geen filet de protection aanbrengen maar stroom. Stroom tegen chevreuilles, sangliers en blaireau's. Vanavond op de valreep heeft Ricardo de acasia eindpalen gebracht . 123 stuks voor €1,20 per paal. De lange palen van 2,50 m 500 stuks voor €2,80 per stuk komen volgende week. Acasia hout blijft een jaar of 50 goed, dus afschrijven met een stuiver per jaar per paal. Of maar ten
laste van het resultaat. Ik zal de businessase eens maken voor een wijngaard. Nu Manchester-Schalke04 mahl sehen.

dinsdag 3 mei 2011

Plante!Vanmiddag was het dan zo ver planten. Vier man sterk kwamen de hulptroepen binnen. Pascal, Jean Francois (un autre), Daniël, en Guillaume. De laatste is de nieuwe baas van de Cave de Domme en dus de opvolger van Eric Duclos. Jonge kerel met verstand van zaken. Ik heb met hem nog even het snoeiwerk nagekeken van de cabernet francs en daar hebben we nog wat werk volgend weekend. Je houdt per vigne een loot over, de sterkste, en daarop twee loten incl zichzelf. Beetje cryptisch maar niet anders uit te leggen. We zouden om 14:00 uur starten maar het begon te regenen. Gelukkig regen en geen hagel zoals ik las op facebook van Ilja Gort. Buienradar kennen ze hier niet dus de mededeling dat het om 14:35 stopt met regenen leidde tot veel commotie. Helemaal toen het inderdaad stopte met regenen. De rest van de middag moeten horen. Om 19:00 zitten er 510 vignes in de grond. Nog 390 te gaan en er moet bijgeploegd worden. Het perceel is te klein geploegd. Met Guilaume heb ik een abonnement afgesloten voor 35 uur à 13,50. Jawel incl. Taxe, dat is nog eens wat anders dan een korpschef voor €1600,- per dag. Hij is op afroep beschikbaar en staat alle wijn boeren met raad en daad bij. Vrijdag 13 mei komt ie om 14:00 uur snoeiles geven à mon frere. Vandaag afplanten en we verwachten de acasia palen, verder sproeien. Tres important! Voor komend weekend enorm veel klusjes:
Paar honderd palen de grond in
1000 vignes Snoeien
Attaché les vignes
Sproeien
Overhangende takken in de grote wei zagen
1000 stalen piquets de grond in.
Dus wie er het weekend van 13 tm 16 mei eens lekker tussenuit wil, bellen!

belle vue

maandag 2 mei 2011

Saint Avit Saint Nazaire


Vanochtend om 8:45 vertrokken van La Lande op naar St. Avit St. Nazaire. en dit was het uitzicht bij vertrek!

Zonder vrouw en kinderen een vlot ritje met de Renault Kangoo, de bedrijfswagen van de Franse zelfstandige. Mr. Ouvrard verwacht me en informeert uitgebreid naar de staat van de wijngaard. Mooie kerel met mooie business. De 900 cs passen ruim in de Kangoo en zijn nog koud van de koeling. In de koeling worden de stokken bewaard en lopen zo niet uit. De administratieve afhandeling is een feest op zich. Mr Ouvrard heeft een secretaire die in een kantoortje van 2.5 bij 2.5 m haar werk doet. Enorme hoeveelheid paparassen op en rond het bureau. Fax, kopieer en pc als hulpmiddel en carbonpapier jawel het bestaat nog. Een formulier voor het transport in drievoud, een factuur en een pakbon. We krijgen 3% korting als goede klant. Hij geeft nog een tip, plant ze niet te diep, maximaal 5 cm. Ik check dit en wordt bevestigd. Vreemd lijkt me toch erg ondiep. Gewapend met 5 documenten en 6 verzegelde zakken met vignes op naar huis.. Enfin voor midi weer thuis en de vignes in het donker in het water gezet. Pascal belt en we beginnen morgenmiddag 14:00 uur. Guillaume van de Cave de Domme komt morgen ook even kijken. Ik hèb het terrein uitgemeten en met palen uitgelijnd maar wat nu geploegd is, is te klein voor 900 stokken. Mooie stap op weg naar een mooie wiijn. À bientot!
zondag 1 mei 2011

Fete du travail, 1 mai


Kijk dat is nog eens wat anders feest van de arbeid in plaats van dag van de arbeid. En dat begrijpen we met een 34 uurige werkweek en pensioen met 55. En nog een mooi en lekker leven ook hier. Vandaag alles in gereedheid gebracht voor het planten. Touwen voor het uitlijnen, meetlint voor de juiste afstand tussen de rijen, slangen om water te geven en een paar goede scheppen en hakken. Morgenochtend naar de pepinieriste de viticole Mr. Ouvrard in Saint Avit Saint Nazaire. Met zo n dorpsnaam moet je wel goede vignes kweken. Hij levert ook aan St. Emillion, dat ligt daar om de hoek, dus dat zit wel goed. 938 vignes de cabernet sauvignon geënt op de 101 14. De vergunning is voor exact 2538m2, waar die exacte wijsheid vandaan komt weet ik niet. Pascal heeft wel veel gedoe gehad met een madame van de douane die er op stond dat er 40 cabernet francs verwijderd werden aangezien we de wet overtraden. Niet in aantallen Vignes maar omdat wij ruim planten in m². Verder Zwembadje schoongemaakt, onkruid gewied en naar de markt in St. Cyprien. Bon à demain et santé!

Les tomates


Didier heeft weer tomaten en basilicum geplant. Dat wordt van de zomer weer 3 weken lang heerlijke salades maken.