zondag 19 juni 2011

Google maps

Via google maps en streetview sta je in de wijngaard. helaas in de winter reed het google autootje voorbij en dus een vrij troosteloos beeld maar vanuit een regenachtig Nederland wel leuk om even langs te rijden!
Grotere kaart weergeven

Het Domein


Erg leuk boek van Lidewij van Wilgen over haar wijndomein Mas des dames. Zie ook de link hiernaast naar Nederlandse wijnboeren. Maar los van het boek, Lidewij maakt erg goede wijn en te bestellen bij van Ockhuijsen in Haarlem kan ook on line. In haar boek mis ik wel het wijnmakers verhaal. Hoe doe je dat nu maar goed dat was niet het doel van dit boek, mooie roman door mooie vrouw geschreven. Het boek Les frères H. is in de maak.............

dinsdag 14 juni 2011Vandaag op pad om draad etc te kopen. Bij de point vert in Cenac gegalvaniseerd draad no. 14 gehaald, kost €50,= per rol van 860 meter. We hebben ruim 6 km nodig. Per rij een draadspanner , helaas niet gevonden wat ik zocht en u nagels voor de begeleiding van de draden. De fil à plastic die je van boven naar beneden kan bewegen zijn besteld, 4 km. De daar bij behorende houdertjes zijn er nog niet. 1 juli zijn Rob en ik er weer en dan moet dat klusje geklaard worden. Pascal et Daniel zullen ons dan helpen. Ook nog even langs de Freytat in Daglan om 900 meter beton staal te betalen. €1,75 per 6 meter. Maar ja moeten nog wel stukken van een meter van gemaakt worden. En daar hebben ze geen zin in. Pascal gaat dat regelen. Ondertussen ook nog even ploegen tussen de rangs. À bientot! tot 1 juli

maandag 13 juni 2011

Satijnen zwachtels pour les vignes


Bard en ik zijn de afgelopen drie dagen bezig geweest met het onkruid vrij maken van de cabernet francs. Biologique werken vraagt nu eenmaal zijn tol. Maar wat uiteindelijk het meeste werk was is het opbinden van wat de wijnstronk moet worden. Die moet esthetisch recht begeleid worden langs een metalen paal van een meter. Na een jaar of 4 is de stronk voldoende verhout en kan de paal er uit. Het vastbinden van de stronk aan de metalen paal hebben we ook vigne vriendelijk gedaan. Dus geen plastic rits rats apparaat of staaldraad dat in het hout snijdt. Nee zwachtels van katoen houden onze vignes in toom. 4 zwachtels per vigne die je met de hand knoopt. Dus 480 vignes met vier zwachtels is toch 1920 knoopjes gelegd en 1920 keer gebukt, en dat is slecht een kwart van al onze vinges. Maar zo krijgt elke vigne weer even persoonlijke aandacht en liefde en dat is altijd goed voor de wijn.

change de climate


Als wijnboer hou je het weer zeer nauw in de gaten. In de sud ouest wordt het weer dan ook altijd uitgebreid behandeld. Hier laten ze ook per dag de minimum en maximum temperatuur van de laatste 50, 30 en 15 jaar zien. En wat zien we? De grootste stijging van de temperatuur heeft plaats gevonden fuseeen de jaren '60 en '80. De opwarming in die jaren is een veelvoud van de laatste jaren . Kortom de opwarming is bijna op haar hoogtepunt. Wat me wel bezig houdt is dat de wijnsoorten vrij gevoelig zijn voor gemiddelde temperatuur waarden in een jaar. In de Bordeaux zijn de druiven soorten niet aangepast de afgelopen 100 jaar. Maar eigenlijk zou daar nu grenache en mouverde of wellicht tempranillo geplant moeten worden. Dit geldt natuurlijk ook voor Les Frères H.

zondag 12 juni 2011

Biotoop La Lande


Na het grote werk, sangliers, chevreuilles en blaireau's nu eens wat anders maar wel heel bijzonder. Vanochtend ontbijt buiten op het terras. In de muur heeft een plant zich ingegraven en op een van de bloemen, zie ik het goed? Iedereen hier roept een KOLIBLRI!!! snel de camera erbij. Het beestje meet slechts enkele centimetrs en laat zich geduldig fotograferen. Met zoom en op 1 meter afstand is deze foto gemaakt met een Olympus X2-4. Die kolibri weet natuurlijk wat voor lekkere druiven er hier binnenkort groeien en is alvast van de St. Emilion verhuist naar La Lande. Encroyable!

zaterdag 11 juni 2011

Dubo Dubon........


In plaats van de billboards van ConQuaestor. Je koopt de muur van de plaatselijke slager en je schildert je billboard, sta je mooi 40 jaar op een prominente plaats.

St Laurent la ValleePascal heeft me meegenomen naar zijn wijngaarden in St Laurent Vallee. Boven op een berg is een plateau van 10 ha. Voornamelijk bestaand uit stenen. Hij heeft met een machine de stenen nog enigszins verpulverd tot formaat vuist. Maar wat een mooie plek. Rondom 360 gr vergezichten tot wel 30 km. En naast 1,5 ha wijn ook nog een ha eikenbomen met truffe. Het hele zaakje is in 1999 geplant. De wijn staat er erg goed bij en moet gezien het terroir goede wijn leveren. Die truffels, ik weet het niet. Kleine boompjes na 10 jaar en opbrengst 2 truffels? Maar de plek is amazing!

systeme de fil

Ondertsaand stukje is alleen interresant voor wijnboeren (in spe) zoals Joost L.Het opbinden van de wijnranken is een arbeidsintensief werkje. In Nederland had ik al bedacht dat het anders kan maar door de telefoon aan Pascal dit systeem uitleggen ging niet echt goed. s'Avonds naar Pascal en aan de keukentafel mijn idee uitgelegd. Aan beide kanten van de paal maak je een draad vast. Op zo'n manier dat de draad naar beneden en boven kan. In het begin van het seizoen ligt de draad op de grond en beide draden beweeg je naar boven naar mate de ranken groeien. Hierdoor zitten de ranken altijd tussen de draden in en hoef je niets op te binden. In een beweging is een hele rij in een keer "opgebonden". Wellicht dat de foto's iets verduidelijken, want wat blijkt Pascal heeft precies dat systeem in zijn wijngaard in Laurent la Vallee. Ik heb alle benodigdheden besteld en 1 tm 4 juli gaan we het monteren. Ik zal dan alle details hier publiceren.

vrijdag 10 juni 2011

Juin 10, 2011


Na een trip met de "daar word ik vrolijk van" airline in 5 uur van deur tot deur naar La Lande. En kiek dan toch, alles staat er goed bij, en de nieuwe aanplant? Het wonder is weer geschied! Op een enkele vigne na zijn ze allemaal in de groei. En ter vergeljk ook nog even de trosjes. Het klimaat is hier toch iets beter dan in Nederland maar het scheelt niet veel. Wel weer veel onkruid dat er uit moet. Maar het gevoel dat je hebt als je door je eigen wijngaard loopt vergoed alles. Al het werk dat mijn broer ik tot nu toe verzet hebben, het is het meer dan waard. Syl, Bard,Dieks en een vreindje van Didier, Teun, komen met de auto langs. 10 uur tripje maar met een rose de vin de domme op het terras is de reis snel vergeten.

donderdag 9 juni 2011

Vignoble de iBurg


Ook op iBurg staan wat wijnranken. Ik heb deze foto gemaakt op 9 juni van startende druifjes. Gezien het changing climate interessant om te kijken wat het verschil met zuid frankrijk.