zaterdag 30 juli 2011

La fete de Veyrines de Domme

Tatatata het is weer de laatste zaterdag van de maand juli. Al weken worden wij met gele aanplakbiljetten uitgenodigd voor het grote feest in Veyrines. En al jaren komen er dezelfde mensen. Ideaal om weer even met alles en iedereen bij te praten. Katrien is dit jaar gevraagd om de collecte te doen bij de buitenlanders, dat lijkt logisch maar ook bij de ingezetenen waar de rest van de commissie mee gebrouilleerd is.. Mooie oplossing. Wel bijzonder hoe hier ruzies over niks generaties lang doorgaan. Bon het was weer een mooi event. Te laat en teveel wijn. Merde toujours la meme!

Trellising

Tijd voor wat berichten uit de wijngaard. Er is veel werk verzet de afgelopen tijd. Na het palen slaan moest het dradensysteem worden aangebracht. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het planten het meeste werk zou zijn in een wijngaard en ook de meeste investering met zich mee brengt. Non pas du tout. Palen slaan en draden trekken zijn vele malen kostbaarden en tijdsintensiever dan het planten van d vignes. Ik zal de komende stukjes de details van beschrijven. Ook om voor ons zelf the lessons learned vast te leggen.

vrijdag 29 juli 2011

Les vignes sont maladeVeel regen afgewisseld met mooi weer lijkt mooi voor je wijnstokken maar geeft ook kans op ziektes. Niks ernstigs maar als je niks doet heb je geen wijn in oktober. Volgens Pascal hebben onze vignes erinose. Bijgaand het spul dat we met een quad met daarop een debrousailleur over de vignes hebben gespoten. Bio! Dit jaar is alles 4x bespoten, volgens Pascal het absolute minimum. En of we een debrousailleur willen kopen, 300 tot 600 liter, 2e hands onder de €1000,=

donderdag 28 juli 2011

Le temps

Wat hoor ik nu! Ilja heeft op de radio gezegd dat de droogte in de Bordeaux zo ernstig is dat de stokken het begeven. Water geven mag niet onder het Bordeaux regime. En nu overweegt Ilja om toch te gaan sproeien en dan zijn wijn als een vin de table op de markt te brengen. Voor de La Tulipes die bij de Appie liggen lijkt me het geen probleem, sterk merk dat zonder de AOC Bordeaux ook goed verkoopt. Maar voor zijn La Tulipe de la Garde, voorheen Chateau de la Garde, zou ik dat toch niet doen. Mooie traditionele wijn, zeker de Bout des Rangs!
Overigens is het waterprobleem inmiddels een wateroverschot probleem. Het heeft in de Bordeaux twee weken bijna permanent geregend.

Bon vin 2


La Grande Maison, cuvee Sophie. Een hele mooie witte wijn uit de Bergerac. Niet een streek die bekend staat om haar witte top wijnen, behalve dan de Monbazillacs, maar deze sec kan zeker wedijveren met de flinke jongens uit de Bordeaux. Biodynamische wijn gemaakt van sauvignon blanc, semillon en muscadelle. Even gekeken in de Guide Hachette en jawel een coup de coeur! Ook verkrijgbaar en Hollande. Ik heb ze zelf besteld via www.wine2taste.nl kost ongeveer een tientje. Les freres h. zegt bestellen maar en geeft ****

Biotoop de La Lande


Extraordinary. Sinds we we bezig zijn met het planten van de wijgaard lijkt het of er steeds meer vogels La Lande opzoeken. In de grange hebben we al jaren een nest met zwaluwen maar dit jaar zijn er 3 nesten met allemaal jonkies erin. En vandaag zijn de vlieglessen begonnen. Ik heb nu 20 zwaluwen geteld die als F16 's door de wijgaard scheuren, palen en vignes ontwijkend. Mooi gezicht en ik neem aan erg goed voor de druiven. Alle mogelijke ongedierte wordt door de zwaluwen opgegeten en ze schijten de wijngaard vol met goede mest. Naast de zwaluwen zijn er veel sijsjes die hun nesten in de heg bouwen. En ik hoor een specht in de notenboom.

vrijdag 22 juli 2011

la piscine


als wijnboer moet je ook aan je fysiek denken dus hoppa, zwembadje vullen met 32000 liter water

maandag 18 juli 2011

Du bon vin

Op speciaal verzoek de komende tijd hier wat toppertjes die ik de laatste tijd gevonden en gedronken heb. Grote diversiteit, geen uitgebalanceerd geheel maar gewoon lekkere wijn geproefd en goed bevonden door les freres h. En dat predikaat krijg je niet zomaar. Geen zware bourgognes of deftige Bordeaux, nee de boerenjongens waar hard gewerkt wordt in de wijngaard en de cave.
Voor bij een mooi foie gras met compote drink je een zoete wijn. Niet die mierzoete Monbazillacs maar deze hele mooie Les Churelles de Juchepie 2006. Gemaakt door de vlaming Eddy Oosterlinck. Biodynamisch bedrijf en heel bijzonder ze plukken in vier keer tussen 27 september en 11 oktober. 18 maanden op eikenhout en niet gefilterd. € 18,50 per fles en te bestellen bij www.bolomey.nl
Les freres h. zegt ****
Sante!