dinsdag 23 augustus 2011

Vroegste oogst ooit in Bordeaux

Pascal en Jef zijn van plan half september al te gaan oogsten. Dat is veel vroeger dan normaal. Zeker 2 weken eerder. Nu hebben we ook een erg gekke zomer achter de rug met heel mooi weer in april mei en half juni en van half juni tot half juli enorme hoeveelheden regen, extreme. En de afgelopen week zeer hoge temperaturen van boven de 35 in de schaduw. Hoe langer de druiven hangen in de warmte des te meer suikers en des te hoger wordt het alcohol percentage. En daar zitten wel grenzen aan. Zie hieronder een bericht in de Decanter.

Alles lijkt erop dat de oogst 2011 van start gegaan is in Bordeaux, te beginnen met Château d'Yquem in Sauternes en Chàteau de Sours.
Zoete wijnspecialist Yquem vertelde aan Decanter dat het bezig is sauvignon blanc te oogsten voor hun droge witte wijn Y, terwijl ze bij Château de Sours de merlot en cabernet sauvignon oogsten voor hun mousserende rosé. Voor beide wijnen is frisheid en een laag alcoholpercentage gewenst (en dus niet te veel suiker), de reden waarom er gestart werd met de oogst.

Zoals voorspeld is de oogst vroeger dan gewoonlijk en worden er de komende week temperaturen van meer dan 35°C verwacht, waarbij de druiven rustig verder rijpen.
Martin Krajewski, eigenaar van Château de Sours: ‘In de acht jaar dat ik hier ben, was de vroegste oogst 4 september. We zitten minstens 18 dagen vóór op schema van wat ik ooit heb meegemaakt.'
Weersvoorspellingen hebben het over temperaturen van om en bij de 35 graden Celsius voor de rest van de week, wat Krajewski doet vermoeden dat: 'Hierdoor het fruit meer potentiële alcohol zal bezitten. Voor onze rode wijnen op Clos Cantenac in Saint-Emilion kijken we reeds tegen de 11,25 graden alcohol aan, en willen we niet echt hoger gaan dan 13 tot 13,5 graden alcohol. Maar wanneer het weer zo blijft aanhouden zou het wel eens kunnen dat we tegen de 14 graden aankijken. We hopen op de Sours klaar te zijn met de oogst de eerste week van september en voor rood op Clos Cantenac hopen we alles binnen te hebben rond 14 september. Vorig jaar waren we nog steeds aan het oogsten eind september en in 2009 zelfs de eerste week van oktober', voegde hij er nog aan toe.  

Bron: decanter

zaterdag 13 augustus 2011

Au bonheur de notre soeurLianette was altijd dol op La Lande en alles wat daarbij hoorde. Regelmatig Champion de jeu de boules van Veyrines.  Op alle markten op zoek maar de beste oesters, het huis schilderen, quilten maken en perigordiens koken. La Lande was haar thuis. Ter nagedachtenis aan onze zus planten we een olijfboom voor het huis zo kan ze waken over La Lande en haar wijngaarden. 

vrijdag 12 augustus 2011

Café petit ParisOp 28 juli, met David Bolomeij en Igor Bijlsma gewerkt aan de bedrading. En daar deed zich de vraag voor; waarom is er geen goed wijncafe in Amsterdam? Ja er zijn een paar hippe tenten zoals Vyne. Voor veel geld matige wijn of voor heel veel geld goede wijn drinken. Droom even mee. Frans café met Franstalige bediening. Franse studentes die in Amsterdam studeren. Non je ne parle pas Hollandais. Mooie zinc als toog. Goede wijnglazen en een keur aan mooie wijnen. Niet dat bekende spul maar de pareltjes van David. Je bestelt in het Frans een mooie wijn en hoppa daar staat de fles al op tafel. Zelf inschenken en afrekenen wat je gebruikt hebt uit de fles. Beste stokbrood van de stad erbij en een bakje met rilette. Mooie oude bistro tafels en franse muziek zachtjes op de achtergrond. Een boekenkast met wijnliteratuur, Franse krantjes. Mooie kaart met oesters, entrecote en crème brulee na. Keurig bonnetje op het schoteltje met klepje. En als ultiem statement een hurktoilet. Ach wat zou dat mooi zijn..........wordt vervolgd

Mooie zinc uit 1920 te koop voor €2000,= wel even op en neer naar Paris. Da s geen straf

donderdag 11 augustus 2011

Fiat cinquecento


Gaat naast 2 mannen van 100 kg ( average) best veel in.

HTSAVFD het dradenplanHow to start à vinyard for dummies; Het dradenplan 

Bepaal eerst hoe je gaat snoeien guyot of cobelet. Wij hebben gekozen voor guyot. Niet dat we daar heel lang over hebben lopen dubben maar op advies van Guillaume, notre specialiste. de trend is om vignes zo hoog mogelijk te laten groeien. Hiermee creëer je dat er veel blad kan groeien en dat zorgt voor veel fotosynthese en dat zorgt voor een goede suikerproductie en dat is goed voor de alcohol. Onze vignes voeden we dus op tot meer dan 2 meter. Zorg eerst dat je eindposten stevig staan. Neem een stuk staaldraad van 3,5 meter. Sla dat twee keer om de paal in de inkeping. Het andere uiteinde sla je twee keer om de schuine paal ook in de inkeping. Verbind de twee uiteinden met elkaar, door in de ene een lus te maken en de ander door de lus trekt alles aan en draai je vast vervolgens draai je met een stalen pin de twee draden in elkaar totdat het strak staat. Onze eerste draad Iigt op 60 cm hoogte en 30 cm daarboven nog een staaldraad op 90 cm. Daarboven op 1,20 en op 1,75 komt de fil de plastic . 


Tip les freres h.
Koop je draad op een rol. Dus niet in een rol want dat is het uiteraard maar op een rol. Onze fil de plastic zat op een rol, een bobine, en zat nooit in de knoop. Het staaldraad waren rollen van 800 meter en hoe het kan, het gebeurde regelmatig. Hele rol in de knoop. Dat ontwarren en vervolgens knikken in je draad geeft veel ergernis en kost veel, heel veel tijd.

woensdag 10 augustus 2011

HTSAVFD les piquets
How to start a vinyard for dummies: Les piquets

Voor de aanstaande vignerons hier bij de details van ons palenplan.
Wij hebben 2,5 bij 1meter geplant en onze palen zijn van acassia hout. Gespleten stammen van 2,50 lang die 50 cm de grond in zijn gedreven met een machine. Acassia hout is zeer duurzaam en gaat een leven lang mee. Denk aan een jaar of 50. De afstand tussen de palen is 5 meter met aan het einde een schuine post van 1,50m die je tot 40 cm onder een hoek van 45 graden de grond in slaat op een meter afstand van de laatste paal. Maak met een motorzaag inkepingen in de laatste paal en de schuine paal. Hierin heeft je gegalvaniseerde staaldraad houvast. Nu nog netjes afwerken door alle palen op dezelfde hoogte af te zagen. Et voilà op naar je dradenplan.

Tip les freres h.
Zorg dat je in een rij palen een vlakke kant creëert. Dit is de kant waar de krammen in worden geslagen waar het draad doorheen geleid wordt. En zorg dat je palen in een kaarsrechte lijn staan anders krijg je nooit je staaldraad erdoor getrokken. Deze tip kan je enorm veel werk besparen en spierpijn. Een draadtrekken door krammen die scheef staan en langs palen met oneffenheden is na paal 5 fysiek nauwelijks te doen.

Mercredi

Om 7:15 vanochtend begonnen met het onkruid tussen de ranken van de cf te verwijderen. Van de 21 rijen cf zijn er nu 15 klaar. Morgenochtend verder. om 11 uur gestopt, het werd te warm. Hoe die vignes dat overleven, voor mij te heet. Gisterenavond Christian op de borrel gehad. Hij gaat offertes maken voor de vloer van de bakoven en de isolatie van de Cave de barriques. Ik heb nog twee dagen hier en zoveel te doen. Nu naar etentje bij de Zevens, adieu

dinsdag 9 augustus 2011

Les halles
Met een hoofdletter H. in elke zichzelf respecterende stad in La France bestaan Les Halles. De buik van de stad. De beroemdste staat in Paris. Daar voorzien Les Halles  miljoenen mensen van eten. Maar ook in Bordeaux, Narbonne, Biarritz, Bayonne, Lyon, Bergerac en noem maar op staan deze Bourgondische tempels. Ongelooflijk wat je daar aan vers voedsel kan kiezen. Zou dat nou niet in Nederland werken? iBurg peut être?

Fil de plastic, travaille fini!!!

Vandaag vroeg gestart en de laatste paar honderd meter fil de plastic aangebracht. Mooi die klus zit erop. Totaal nu 2 km staaldraad en 2 km fil de plastic uitgerold. De helft van onze wijngaarden zijn nu voorzien van palen met dradensysteem. Het hoe en wat zal ik nog posten. Nu aan de slag met het onkruid. En de cf zien er niet erg goed uit. Ik zal Pascal of Guillaume vragen om te kijken naar deze vignes. Ze staan er wat treurig bij. Vandaag met Jen gelunchd bij le Le Chai Malo in St. Cyprien. Achter in de tuin zit je heerlijk samen met de Fransen . Aan de overkant zitten de toeristen aan de pizza. Wij hadden een menu du jour voor €10,=. Salade perigourdine, confit de canard en aardbeien met peper! Witte bergerac erbij. Bon vie, apres le travaille.

maandag 8 augustus 2011

Aujourdhui la VeraisonVeraison is het verschijnsel waarbij de groene druiven rood/donkerblauw worden. Afgelopen week al begonnen maar sinds vandaag hele trossen met name de merlots die er mooi donker uit zien. En het mooie werk van Bard werpt ook zijn vruchten af. Samen met Bard heb ik de stokken opgebonden, pokken werk maar nu krijg je wel mooie rechte sterke stammen. Waar ik wel gek van wordt is al dat onkruid. Soms worden hele vignes overwoekerd met een of ander exotisch ding dat in een week een meter groeit. En we wilden bio dus dat is handwerk. Het mooie is wel dat erg veel verschillende soorten gras en bloemen en kruiden bloeien vast goed voor een mooi wijntje. Dat ga ik dus nu doen. Na een dag werken weer aan de fil à plastic waar geen eind aan komt. Maar voor nu santé !