zaterdag 26 november 2011

Beaujolais primeur , bij Joop in de garage

Gisteren de geweldige beaujolais van Isabelle Perraud gedronken in Le Garage. Een mooi feestje georganiseerd door David Bolomey. Ongefilterd geen sulfiet, gewoon pure wijn. Les freres h zegt ****

Hieronder informatie over deze mooie wijn van de website van David. www.bolomey.nl


Domaine des Côtes de la Molière is gelegen in Vauxrenard, een klein dorpje hoog in de heuvels ten westen van Fleurie. Het maakt deel uit van de appellation Beaujolais Villages. Veel wijngaarden zijn hier verlaten of zelfs gerooid, want het bewerken van de stijle akkers is zwaar, en de wijnen waren lange tijd maar moeilijk te verkopen. Ook worden de wijngaarden hier vaak getroffen door hagelbuien. Isabelle en Bruno Perraud blijven hier echter vol overtuiging hun wijngaarden bewerken; ze geloven in de kwaliteit van het terroir. Naast de wijngaarden in Vauxrenard bezitten Isabelle en Bruno over mooie perceeltjes in Moulin-a-Vent en –vanaf de oogst 2010- in Fleurie. Sinds 2008 maken ze in Vauxrenard ook een kleine hoeveelheid witte wijn van chardonnay en -uniek in de Beaujolais- een beetje sauvignon blanc.

Ze namen het familiedomein (zesde generatie) in 1988 over. Langzaam maar zeker begonnen ze het gebruik van onkruidverdelgers en andere chemische middelen af te zweren, en vanaf 2002 zijn ze overgestapt op volledig biologische wijnbouw. Een deel van de wijngaarden ploegen ze met behulp van een paard.

Maar niet alleen is het werk in de wijngaard biologisch. Ook de wijnbereiding is puur natuurlijk: gebruik van natuurlijke gisten, geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) en geen andere toevoegingen. Er wordt zelfs geen sulfiet gebruikt bij de vinificatie en de botteling (die natuurlijk zonder filteren plaatsvindt). De vinificatie is traditioneel (met niet ontsteelde trossen).

Eerlijker wijnen dan die van Isabelle en Bruno zijn niet te vinden. Het is puur vergist druivensap, niets meer en niets minder. Niets toegevoegd, niets weggehaald. Voor liefhebbers van "vins naturels" niet te missen! Helaas zijn de hoeveelheden heel beperkt...

vrijdag 25 november 2011

zaterdag 12 november 2011

pate d anjou

Het experiment met duivenpate is goed gelukt. Twee mooie anjou duifjes, te zwaar om te vliegen maar zo lekker, eigenlijk te mooi om in de pate te stoppen maar lieve gasten dus... Ik heb dit recept van Harold Hamersma die in de NRC een mooie Chinon wijn besprak en daar een pleidooi hielt om eten en wijn uit dezelfde streek te combineren. Dus oesters met picpoul de pinet en anjou duif met de chinon.
m

vrijdag 11 november 2011

Pate d anjou

Twee mooie anjou duifjes voor de pate demain! Met chinon wijn

Picpoul de pinet

La plus belle vin pour accompagnie les huitres. C'est en Agde

La Lande reunie

Zaterdag de La Lande reunie. C'est un tradition. Mooi spul in huis gehaald.

Bon vin

Oeffff tres bien. Gevonden in de wijnkast. Maar hoe kom ik aan deze wijn? Geen importeur op internet te vinden. Les freres h zegt 8,5!
En gemaakt zonder sulfiet!

donderdag 10 november 2011