woensdag 9 mei 2012

Materièle II

Al die posts over apparatuur is wellicht wat verwarrend hierbij alles op een rijtje.

Wat heb je nodig om een wijgaard te bewerken:

-een cultivateur of om precies te zien een hydro broyeur die de grond losmaakt en eenmaal per jaar de herbes mixed. En zorgt daarmee voor de stikstof in de grond.
- een gyro broyeur in goed Nederlands een grasmaaier die tussen de rijen de herbes maait voordat ze bloeien en te hoog worden. Dat maaien doe je om en om. De ene rij wel de andere niet en de volgende keer omgekeerd. Zo hou je voldoende goede beestjes in je wijngaard.
- een rotovator om de herbes te verhakselen zodat de hydro broyeur er mee overweg kan.
- een pulverisateur om biologisch de vignes te bespuiten.

Voor ongeveer € 1000,= heb je deze vier apparaten, tweede hands uiteraard. Heb je dat boek Het Domein van Lidewij van Wilgen van Mas des Dames gelezen? Nou die kocht alles nieuw, steeds ter waarde van een kleine auto schrijft ze.

Dan mist er nog een apparaat een zogenaamde interceptor die in de rij tussen de ranken onkruid verwijderd. Da' s qua prijs andere koek. Duur spul. Je hebt daar nog verschillende types in, maar allemaal met het principe dat een sensor er voor zorgt dat je niet al je plantjes omploegd. Er is een type dat met ronddraaiende staalborstels werkt en de ander is een kleine ploeg. Van die laatste is Souslikoff het merk uit Bordeaux. Bio heeft zijn prijs.

Nu naar de spullen voor in de cave op zoek. Daar is met name de pneumatische pers aan de prijs, zelfs tweede hands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten