donderdag 5 juli 2012

Malade?

Ik heb met Pascal nog eens goed naar de cabernet francs gekeken. Het zou weleens gebrek aan kracht in de grond kunnen zijn. De man van Bouysou die de bio bestrijdingsmiddelen levert komt de 14e juli terug van vakantie en komt dan even kijken.
Wijnbouwer Joost gaf de tip dat het gebrek aan magnesium kan zijn, een typisch euvel bij jonge cf.
En de erinose bestrijden begint met het verwijderen van al het blad in de winter. als je het tegenkomt meteen de bladeren verwijderen en de fik d'r in.

3 opmerkingen:

 1. Hallo harde werker! Heb je nog geen heimwee naar dat airconditioned kantoor met draaistoel en gratis automatenkoffie? Haha! Maar zo te zien weer een hoop gebeurd, hoop te melden. Even wat reacties: wijnproeverij: ziet er gezellig en lekker uit! Ook nog een beetje verkocht? Mbt je knie: herkenbaar, dat instappen. Andere kant in/opstappen? Tis even een ‘slag’. Mbt Cabernet: kan zijn dat je magnesiumgebrek hebt. Dat komt relatief vaak voor bij jonge CS. Het blad verkleurt dan eerst een beetje licht/geel langs de nerven van het blad. Daarna verkleuren / verdrogen de randen en kan het blad ook helemaal herfstig-rood worden. Je kunt dit bestrijden door bladvoeding te spuiten (dat is heel erg bio!) en daarvan zie je het resultaat snel aan de nieuwe bladeren. Kan in ieder geval nooit kwaad teveel, dus je kunt allicht een stukje proberen voor het verschil. Magnesiumgebrek los je ook op mbv beetje bemesten met kiezeriet. (is ook bio). Dat hoeft meestal alleen maar de eerste twee jaar, daarna is de plant (als het goed is) minder gevoelig voor dit gebrek. Erinose is overigens galmijt, en dat ziet er onsmakelijk en wratterig/pokdalig uit. Erg moeilijk bio te bestrijden, moet je doen voor het blad uitkomt en bij de eerste bladvorming. En in de herfst die enorme turbo-blazer van je even in de wijngaard zetten, zodat er geen galmijt kan overwinteren op het afgevallen blad. Werkze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Albert,
  Mijn contact op de Kroon van Texel houdt het ook op magnesiumgebrek. Je kunt spuiten of korrels gebruiken.
  Succes Hans vH.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb Pascal inmiddels gemailed met jullie advies. Dank daar voor!

  BeantwoordenVerwijderen