donderdag 12 april 2012

Demain Bergerac

Pascal gebeld en verteld over de aanschaf van de atomiseur. Binnen een uur stond hij op de stoep. Morgen met hem naar Bergerac om een cultivateur te kopen.

Four afvoer



Leuk bedacht in de four (bakoven) een nieuwe vloer en alvast afvoer voor een keuken. De hele middag op zoek naar de afvoer, halve tuin omgespit. Niet gevonden want een krankzinnige loodgieter heeft de afvoer onder de vloer door het huis aangelegd. Dus....

woensdag 11 april 2012

Bud burst



Vandaag regen af en toe een zonnetje en bud burst! Geen idee hoe dat in het frans heet. Maar het is de dag dat de ogen/knoppen uitkomen. En het mooie is je ziet meteen waar je tijdens het snoeien hebt lopen pitten. En dat is op erg veel plaatsen. De verleiding is groot om nog even de wijgaard door te gaan om die knoppen te verwijderen. Niet doen! Alle knoppen zijn teer en alleen van kijken vallen ze er al af. Dus dat wordt snoeien in mei.

Lunch a Siorac

Ik had me al jaren voorgenomen om te gaan eten bij het restaurant achter de supermarche in Siorac. Cafet' du Rond-Point. Restauration traditionelle et rapide is de slogan. Een echt werkers restautant. Precies om midi schuif ik aan een eenpersoons tafeltje. Niks zieligs aan, de halve zaak, blijkt later, bestaat uit eenlingen. Hier lunched werkend Siorac en omgeving. Laptops en busjes mengen natuurlijk Entree soupe, apres Coq au vin et buffet, fromage, un pichet du vin un demi!, bouteille de l'eau et un cafe. € 12,=
Kom daar maar eens om bij Dickies. De franzosen betalen met bonnen die ze van hun werkgever krijgen, kijk dat zijn pas secundaire arbeidsvoorwaarden. Hebben wij leaseauto's maar dit is beter.

Atomiseur

In St Capraise de Lalinde bij de firma Vitagri een atomiseur gevonden voor €500,=. beetje opknappen voor €200,= en spuiten maar in de vignoble. Het is een Berthoud van 400 liter. Wel bio maar tegen oïdium oftewel meeldauw moet je ook in een bio wijngaard maatregelen nemen. Een atomiseur spuit onder hoge druk je sauce bordelaise over de vignes. Wat nu precies het verschil is met een pulverisateur heb ik niet begrepen. Merde la langue francais!

Diner avec Christian et Valerie

Gisterenavond gegeten bij Christian en zijn vlam Valerie. Uitpakken voor Hamminga, dus rood wit en rose bij de borrel met saucisson. Vooraf foie gras met een vin moelleux, mooi stuk vlees met een Medoc uit 1988. Het zaakje afgesloten met plateau de fromage et un cafe met 25 jaar oude cognac. Vreemd dat je daar 4 uur frans ouwehoert zonder de taal te beheersen, maar wellicht was het voor hen een avond met een hollandse gek die een soort Chinois spreekt. Wel mooi zo'n avondje!

maandag 9 april 2012

J'arrive

Subliem snelle vlucht met Ryanair. 19:10 vertrokken en 21:30 op La Lande!

Dévidoir de fil

Ijzerdraad op de rol raakt lekker snel in de knoop, en dat is irritant en kost veel tijd. Maar hoe heet een afrol apparaat? Dévidoir de fil dus, en belachelijk duur, €600,=. Dat gaan we niet doen, kijken of we zelf iets kunnen maken. Daar gaat het voorwiel van Robertjan zijn fiets...

Agrafe bio fenox

Hier was ik lang naar op zoek. Om je vignes goed tussen de twee lijnen fil de plastic te houden heb je een klemmetje nodig die de lijnen bij elkaar houdt. Tot nu toe deden we dat met metalen halve oogjes maar die vergaan niet als je ze laat vallen en dat gebeurt continue. Dus een bio oplossing zoeken en gevonden!

maandag 2 april 2012

Materiel pour le tracteur

Maandag de 9e weer naar La Lande. Ik vlieg nu voor de verandering vanaf Charleroi, Brussel. Wel iets verder vanaf Amsterdam maar wel vliegend op Bergerac, en met Ryanair erg goedkoop. Wat gaan we daar doen dan? We moeten een pulverisateur, een charrue en een gyrobroyeur aanschaffen. Een pulverisateur is een sproeimachine om onze vignes geheel biologisch te bespuiten om zo de oidium (meeldauw) en andere ongeregeldheden de baas te kunnen. Wij hebben er een nodig met een capaciteit van 500 liter en die kost 2e hands €750,=. Een charrue is een ploeg die tussen de rijen ploegt. Een keer per jaar om het gras en de kruiden onder te ploegen en zo meer stikstof in de grond te krijgen. Een charrue heeft meerdere corps, ploegbladen. Ik denk dat wij een charrue met 3 corps nodig hebben. En wat kost dat? €800,= Dan de gyrobroyeur, maaier, die kopen we met een breedte gelijk de ruimte tussen de rijen minus het bed waar de vigne in staat. Dus 2 meter. Kosten €750,=
Op de sites www.agriaffaires.fr en www.leboncoin.fr heb je enorme keuzes. Ik heb in Lalinde een plaats 30 minuten bij ons vandaan een occassion handelaar gevonden die onderhoud op de 2e hands apparatuur heeft gepleegd en, nog belangrijker, het hele circus thuis aflevert!