zaterdag 14 juli 2012

Setje treeplanken voor de Ford

Ter voorkoming van verder letsel aan de kniën een set treeplanken gekocht.
Wel bijzonder dat alle onderdelen van een tractor uit 1967 gewoon online te bestellen zijn. www.oldtractorshop.nl


Verzendinformatie
Vervoerder Verzendmethode Prijs
TNT Pakket 0 tot 10 kg NL €7.20

Order items
Aantal Naam Art. nr. Prijs Totaal
1 treeplanken set ford
3192 €98.75 €98.75
1 Ford blauw vanaf 2000 serie 1ltr
82652 €19.25 €19.25

SubTotaal : €118.00
Verzend- en handlingskosten: €7.20

Totaal: €125.20

BTW : €19.99

vrijdag 6 juli 2012

Bruno Marien

Le camion du chef Bruno, met op de achtergrond chateau Castelnaud. Qui est Bruno? Bruno is een fantastische kok die een tijd in het restaurant van Laurent in St Cybranet heeft gewerkt. Ik heb daar wel over geschreven. De echte Perigourdine keuken. Maar ja tentje dicht en Bruno zonder werk. En geen geld voor een restaurant. Dus wat doe je dan als echt ondernemer? Je verzint een plan. Zo ook Bruno, bus gekocht, verbouwd tot keuken, nog een paar verschrikkelijk lelijke maar typisch franse witte plastic stoeltjes gekocht et voilà het restaurant is klaar. Zonder fototoestel daar gegeten maar deze man moet meer aandacht krijgen. Geweldig goed eten voor een habbekrats. Dus Hollandais die in de buurt zijn allez!  Op de weg van Castelnaud naar La Roque Gageac/Sarlat ligt net over de brug links een truffel magasin. Daar staat Bruno op het parkeerterrein. Johannes van Dam zou hier een 9,5 geven. Verse bio spullen van het beste soort en door Bruno persoonlijk klaar gemaakt en geserveerd. Misschien kan mijn broer dit doorzetten op Dordogne.nl

Saai? nee genieten!

Voor veel lezers en kijkers enorm saai die foto's van wijngaarden, maar als je daar bloed zweet en tranen hebt liggen is het genieten, toch? Joost, Rob, Robert, Koert Jan, Bart Bard, Sisi, Frank (snik), Robert Jan, Syl, Jen, en al ie anderen die ik vergeet. Het mooie dradenspel aangelegd door KJ en Bart.

donderdag 5 juli 2012

Taille les arbres

De overhangende bomen langs de bosrand zijn gekapt. Da's goed voor de vignes, goed voor het keren van de Ford en goed voor de openhaard. Met de benne porte een paar kuub hout naar binnen gereden. En keurig de rest het bos in gesodemieterd.

Malade?

Ik heb met Pascal nog eens goed naar de cabernet francs gekeken. Het zou weleens gebrek aan kracht in de grond kunnen zijn. De man van Bouysou die de bio bestrijdingsmiddelen levert komt de 14e juli terug van vakantie en komt dan even kijken.
Wijnbouwer Joost gaf de tip dat het gebrek aan magnesium kan zijn, een typisch euvel bij jonge cf.
En de erinose bestrijden begint met het verwijderen van al het blad in de winter. als je het tegenkomt meteen de bladeren verwijderen en de fik d'r in.

woensdag 4 juli 2012

Mercredi

De cabernet francs opgebonden. Twee weken geleden waren ze nog te klein nu is het een warboel van loten die in elkaar gevlochten zijn. Dus hup even de fil de plastic naar boven en klaar, non pas du tout! Vanochtend 3 en vanmiddag 3,5 uur mee bezig geweest. Niet erg, soort Zen achtige staat waarin je verkeerd. Absolute stilte, geen mensen in een omtrek van kilometers. Alleen jij en 500 cabernet francs.

Ze staan er alleen niet zo goed bij. Erinose volgens Pascal. Dat hebben ze ook maar ik vrees dat er nog iets speelt. Weinig druiven, bruine bladeren, wel goede groei. Bij erinose hebben de druiven geen last.

Aan HJ orthopaet

HJ,

Ik ben er achter wat de oorzaak is van mijn knie debacle.
C'est le tracteur le Ford 2000! Bij het instappen zet je net als bij het bestijgen van een paard je linker voet op de tree. Dan ga je omhoog en wurm je de rechter voet tussen de twee schakel poken heen, ondertussen draaiend met je linker been om te kunnen gaan zitten. Et voila, knie verdraaid.
Dus de eerste vraag die jij je patienten moet stellen is;
1) heeft u een tractor
2) is het een ford 2000

Ik hoop hiermee een bijdrage te hebben geleverd aan de medische wetenschap en met name aan de orthopedie.

Benne porté

Voor de Ford een zogenaamde benne porté gekocht voor €100,=. Enorm handig ding om zand, palen etc te vervoeren en met een kiepmechanisme. Lalande ziet er niet meer uit als een tweede woning van les pays bas maar meer als een petit ferme.

Mardi 3 juillet

Vandaag veel werk verzet met hulp van Pascal, Eric( de tuinman van chateau Marquessac) en Guillaume ( van de cave de Domme) In het merlotveld is er boven elke rij een extra draad geplaatst om de merlots te begeleiden. Die zijn nu meer dan twee meter groot. Het onkruid tussen de vignes met de debrousayeur verwijdert en met de cultivator het onkruid tussen de rijen weggehaald. De cabernet sauvignons zijn opgebonden. Nu nog een extra draad voor de cabernet franc.

De komende tijd zullen we veel groen moeten knippen.

Cultivator

Vandaag het merlot veld met de cultivator bewerkt. Da's nog niet zo eenvoudig. Het keren aan het einde van de rij is op sommige plekken een enorm geklooi door de bomen en struiken die er staan. Ik heb er heel wat weggevaagd. Overigens een levensgevaarlijk ding zo'n Ford 2000. Enorm veel kracht die zonder dat je ook maar iets merkt alles kapot trekt.

zondag 1 juli 2012

Onno Kleyn in de Volkskrant van 30/6/12

Afgelopen vrijdag op de proeverij was dit nr. 9. Terwijl wij hem proefden schreef Onno Kleyn dit stukje voor de Vollskrant van zaterdag

Briljante bourgogne van Bolomey

Misschien moet je eraan wennen. Kan hoor, als je je smaakpapillen afgericht hebt op volle, kloeke rode wijnen uit Australië, Zuid-Afrika, de Languedoc of Bordeaux. Dan hakken pinot noirs er nogal in. Of juist niet, het is maar hoe je het bekijkt: ze zijn ‘licht’ van smaak. Niet schurend, niet knauwerig, niet zo aanhangend als dat dikke rood, maar helder. En dan toch intens. Dat kan! Beter nog: dat is lekker. Zo buitengemeen lekker dat liefhebbers voor rode Bourgogne – dat is pinot noir – veel geld neertellen. Er is nu eenmaal veel minder van in de slobberende wereld dan van al die volle, kloeke, dikke wijnen. Elegantie is schaars.
Wijnleverancier Bolomey stuurde me een fles Bourgogne ‘En Lutière’ 2010 van Aurélien Verdet. Appellation Bourgogne Contrôlée kan staan voor betrekkelijk eenvoudige wijn. En bij hinderlijk veel supermarkten en ketens is hij dat ook: dun, futloos, weggegooid geld. Hier niet. Deze Lutière is briljant. Aardverschuivend briljant zelfs, voor het geld. Nooit echte Bourgogne gedronken, Aloxe-Corton, Chambertin, Romanée-Conti? Dan begin je hiermee. Indrinken met Verdets Lutière is een van de beste dingen die je kan overkomen. Bij vitello tonnato, steak tartare, koud vlees, kip: de ultieme niet-barbecuewijn.

Foto van de website van David Bolomey