zaterdag 13 juli 2013

Clos 19 bis

Alleen de naam al, briljant! Als je staat voor eerlijke naturel wijn dan heeft je naam ook geen opsmuk nodig. Bourg 19 bis, Puyols is het adres van de chai van Vincent Quirac. Een echte garagist die met een halve hectare Sauternes en een hectare Graves drie mooie wijnen maakt. Niet om van te leven maar om zijn passie te volgen. Na een beetje zoeken komen we bij de chai waarvan de ingang is afgedekt met een gordijn. Later bljkt wel waarom, het is met de extreem hoge temperaturen van de afgelopen weken onmogelijk om het koel te houden. Althans zonder airco. Voor de rest alles keurig geisoleerd. Twee zonen, een musicien en een sporter, van een jaar of 16 helpen in de chai. Mooie mannetjes die wel nieuwsgierig zijn naar des hollandais en die mogen meeproeven van pa.
Door de vochtigheid in de chai voelt het nog warmer aan, ik schat toch wel boven de 23 graden.
Vincent maakt 3 wijnen. De Sauternes bestaat voor 80% uit Semillon en aangevuld met 10% Sauvignon en Muscadelle. Extreem kleine opbrengsten per ha, 700 tot 1200 liter! Fermentatie en rijping op barrique. Geen toevoeging van suikers, gist of andere zooi. Wel een beetje maar zo min mogelijk sulfiet. Die moet ik zo maar eens proberen met een foie gras. En verder maakt hij een rode graves en een graves superieur. De rode Graves bestaat uit de druiven die wij ook hebben geplant, 50% Merlot en 25% Cf en Cs.
De pers is een appelpers met een ballon die voorkomt dat de pitten worden geplet. Als ik het goed begrijp oogst hij 's ochtends vroeg 50 kg per keer en is zo wel dagen bezig met de oogst. Waarschijnlijk heb ik dit verkeerd begrepen want op deze manier is het verschil in rijpheid tussen de druiven wel erg groot. We proeven de rode 2011 en 2012 die nog in de cuve inox zit. David is lovend en dat oordeel telt. We vertrekken met 4 rode graves en 2 sauternes. Mooi adresje!
www.clos19bis.fr


Geen opmerkingen:

Een reactie posten