maandag 1 juli 2013

refractometer

De refractometer die ik besteld heb bij brouwland.be is afgeleverd. Een mooi optisch instrumentje. Een refractometer meet niet de alcohol maar de hoeveelheid suiker in een vloeistof. En suiker in wijndruiven wordt omgezet in alcohol. Je kan met de refractometer dus meten hoeveel alcohol je in je wijn krijgt tijdens het fermentatieproces en of je eventueel chapitalisatie moet toepassen. Het toevoegen van suiker om zo voldoende alcohol in je wijn te krijgen. Een refractometer maakt gebruik van het brekings verschijnsel. Een vloeistof breekt het licht en afhankelijk van de hoeveelheid suiker breekt het licht anders. Een refractometer maakt gebruik van de wet van Snellius. Ik heb 4 suikerklontjes opgelost in water en een druppel op het meetglas van de meter gedaan et voila. We kunnen nu in oechsle afmeten hoeveel % suiker er in zit en tot hoeveel % alcohol dit bij fermentatie leidt. 7% alcohol in dit geval. De oechsle is 55 en volgens de tabel zit er 145 gram suiker per liter water in.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen