vrijdag 11 oktober 2013

changement de traitement les vignobles


De oogst van 2013 is tragisch. In de laatste twee weken van september is eigenlijk de hele oogst naar de knoppen gegaan. Geen idee waarom, dat is nog wel het meest frustrerende. Ondanks dat we van april tm augustus bijna elke twee weken op Lalande zijn geweest is dat om bio te verbouwen toch te weinig. We hebben dus twee opties, of we zoeken een fransman die consequent twee keer per week onze vignobles bezoekt en keurig onderhoudt of we stoppen met bio. Hoe vind je zo'n fransman....
Het is een moeilijk besluit maar we gingen wijn maken, dat was het doel en nu hebben we veel tijd en energie gestopt in een wijngaard die geen wijn oplevert. Daar doen we het niet voor. Bovendien verwachten we dat de droit de plantation wordt toegewezen voor 15000m2. Dat betekent dat we totaal 8000 liter per jaar gaan produceren. Dat moeten we professioneler aanpakken. Vriend Joost met een wijngaard in de Loire is ook helemaal klaar met de bio, ook hij heeft wederom geen oogst. En ook daar op het laatste moment vlak voor de oogst gaat het mis. Kortom we komen met een plan om met oog voor de natuur wijn te produceren. Dus we houden de biotoop in ere maar onze plantjes hebben hulp nodig. Continué...

1 opmerking:

 1. 'Mildiou' zeker ?
  Hoge bomen rondom jullie wijngaard geven een vochtiger klimaat, ideaal voor schimmels. Dan kun je haast niet zonder fungicides.
  Met Bouille Bordelaisse kun je het wel vrij houden, maar dan moet je precies op het goeie moment spuiten met ook nog een goeie spuit techniek.
  BB heeft ook wel wat ongunstige neven effecten op de grond.
  Moderne fungicides zijn eigenlijk veel beter, effectiever, geen schadelijke neven effecten .
  Truc is om te spuiten voor dat de regen komt.
  Ook kun je de weerstand van de druif verhogen door bemesting, kalium vooral, maar dan kun je nog niet zonder fungicides.
  Ik was vroeger bioboer in Nederland en heb nu een halve hectare druiven en probeer de goeie dingen van bio te combineren met de goeie dingen van gangbaar. Ik vind die schimmels interessant en als je je erin verdiept kun je ze leren kennen en weet je wanneer ze toe kunnen slaan en dan hoef je niet vaak te spuiten.
  Die schimmels horen gewoon bij de biotoop, verwelkom ze, leer ze kennen, dan kun je ze op het juiste moment de nek omdraaien.
  groeten vanaf een heuvel in de Auvergne,
  Koert

  BeantwoordenVerwijderen