dinsdag 26 februari 2013

etiquette pour le pineau

Het is 50 jaar geleden dat opa Lalande kocht.  Dat gaan we dit jaar vieren. En om opa daar in te eren een pineau aan hem gewijd. Ik denk dat het eerste etiket het beste past. Recht door zee. Pineau Herman. Uit 2013. Met uiteraard de Zevenster. Ik hoor graag jullie mening!




vrijdag 22 februari 2013

maandag 18 februari 2013

La grande renovation de la tour

Dankzij de geweldige hulp van Kick is het torentje nu ook de 21e eeuw binnen gestapt. Vanaf 1 april te huur!

mangé

Voor die vignoble helpers moet je wel elke dag goed koken anders zakt het moraal.

St. Pompon

In St. Pompon is de firma Bouyssou gevestigd. Zij leveren de biopreparaten om de grond gezond te houden. Het is een erg mooi plaatsje dus....

belle photo's de fevrier

Manque de magnésie

Het probleem dat er te weinig magnesium in de grond zit is opgelost. We hebben 300 kg mix bestaande uit phosphorique, magnesie en potalles uitgestrooid over de drie percelen. Dat had we eerder moeten doen maar allez. Hans hier in vol ornaat. Zeer goed voorbereid inclusief een draagband voor de emmer. Kijk dat zijn gouden helpers!

zondag 17 februari 2013

Techniques Taille les vignes

De CS zit in zijn 3e jaar en 2e snoei.
Je kiest de sterkste latte ( baquette) . De rest knip je weg. Van deze sterkste latte laat je drie yeux zitten minimaal een hand onder de onderste draad. De overige yeux knippen we weg met name ook bij de ent. De latte draai je om de draad.

De CF en de M zitten in hun 4e jaar en derde snoei. Het vierde jaar is het eerste oogst jaar! Je kiest de latte, meestal het bovenste oog van het voorgaand jaar. De overige twee snoeien we weg met behoud van een oog en twee ogen eraan. Die staan altijd onder de latte en de twee ogen zitten tegenover de latte. Op de latte laat je 5 of 6 yeux zitten afhankelijk van de dikte van de latte. De latte en de ... Moeten in lijn met de rij zijn.

Voor de niet snoeier is dit chinees, voor ons belangrijk om te onthouden.



vrijdag 15 februari 2013

Vendredi 15 fevrier

Vandaag enorm veel werk verzet. Al het snoeiwerk afgemaakt. Op de merlot na alle velden met magnesium etc gestrooid. Al het snoeiwerk verzameld en de fik erin. In de toren is Kick bijna klaar met een nieuwe vloer. Super na de ellende van het tapijt verwijderen. En mooi diner aan het einde van de dag met Guus Hooijen, mooie herinneringen ophalen van alweer 35 jaar terug.

Lunch 21 degree

woensdag 13 februari 2013

Taille les vignes

Vandaag de CS gesnoeid door Hans, Rob en Guillaume. Bijna gereed. Nog 3 rijen te gaan. Deze foto is gemaakt vlak voordat het krukje er bij kwam. En de bril moest Hans even vasthouden.

Diner a Lalande

Bij de bioboer een mooie eendenborst gehaald op de houtfour klaargemaakt in zijn eigen vet. Dat kan een bitterbal niet. Mooie vin de domme er bij. Vers van Nicolas gehaald inclusief mooie verhalen over ons dorp.
Santé

dinsdag 12 februari 2013

Arrivé

Van Schiphol naar Bodeaux gevlogen met de taille les vignes crew. Robert, Hans Kick et moi. Hoe het kan weet ik niet maar we hebben St. Emillion gemist. Dus dan maar lunchen bij een fenomeen.

Marche des producteurs

Even langs de boerenwinkel in Siorac. Foie gras gescored voor €14,90 en een mooie eendenborst. De kok zorgt goed voor de snoeiers.

Pineau

Vandaag de pineau getest. Kijk de aanval op Petrus is geopend. Het is dan wel Pineau maar je proeft het terroir en de liefde voor de makers.
Non pas du tout. Het ruikt naar schnapps uit een ranzige hütte in Gerlos. Maar smaken! C'est un rève!

C'est froid!

Elk jaar hetzelfde na drie maanden niet bewoond te zijn laat Lalande haar koude kant zien. Minder erg dan vorig jaar maar 6 graden in huis is best fris. We stoken de four en de openhaard tot grote hoogten. Nu om 11 uur is het 12 graden, lekker slapen en dromen van de besneeuwde Alpen