maandag 20 mei 2013

Tomaten pepers

Tomaten voor Didier geplant en de beroemde pepers uit Baskenland, espelettes meen ik.

La grande bouche

In de loggia hebben vogeltjes besloten te nestelen. Voor het kruis van Catharen en het wapenschild van Occitaniē. Zeg maar de stal en de kribbe van Occitaniē. Ze zijn inmiddels uitgevlogen, althans het nest is leeg en dat kan natuurlijk ook.... Beetje dom maar ik heb geen idee wat voor vogeltjes het zijn. Zoeken we op!

Les sanglier et de tuberculose

Het was me al opgevallen dat de grote getalen sangliers die rond de wijngaard wroeten de laatste weken steeds minder werden. Het tragische nieuws is dat er tbc onder de zwijnen heerst en snel om zich heen grijpt. En de konijnen laten het ook afweten.... Da's dus ook de biotoop Lalande.

Vorst voor de kroning

De vorst heeft de dag voor de kroning toegslagen.... Nu hebben we daar elk jaar wel wat last van en de schade is wel te overzien. Wat bij het dieven wel opvalt is dat de uitlopers op de stronk totaal geen last hebben gehad van de vorst. Dat kan omdat ze later uitlopen of omdat het aan de grond minder koud is dan op 60 cm hoogte waar de eerste draad loopt en waar de lat aan bevestigd is.

Maaien

Maaien met de gyrobroyeur en met de debrousailleur heeft wat nadelen. Met de debrousailleur a fil raak je toch nog weleens een vigne. En dat levert toch wat schade op. Hoogste tijd dat de intercept komt om te ploegen. Waar ik mij meer zorgen over maak is dat al het gras dat gemaaid wordt door de maaier naar rechts wordt uitgespuwd. Daarmee ontstaan er hopen gras rondom de vignes. Ik heb een paar rijen schoongemaakt en het is enorm vochtig onder die grashopen. Ik denk bij toenemende temperaturen de ideale plek voor meeldauw om zich te ontwikkelen. Pascal heeft met een gyrobroyeur axe horizontale gemaaid en die gooit het gemaaide gras naar achteren. Kortom we hebben weer een nieuw apparaat op de verlanglijst staan.

zondag 19 mei 2013

Dernier soir

Half mei en toch nog de haard aan. Komende dagen meer van de arbeid van afgelopen dagen.

Style de la maison

De huisstijl van de Cave de vin de Domme gaat nu met de rosé een hele nieuwe richting in. Het lijkt ook in de verste verte niet op het etiket van de o zo lekkere witte. Thijs heeft hier vast goed over nagedacht.

vrijdag 17 mei 2013

Vendredi mai 17

Om vijf uur opgestaan en half 11 op Lalande, inclusief boodschappen voor drie dagen.In het vliegtuig zat ik naast mijn neef Roeland die 10 dagen blijft. Lucky him! Ik vlieg maandagochtend vroeg weer terug. Dus meteen aan het werk. Veel gedaan vandaag. Weer wezen dieven, de laagste loten weghalen bij de cf en de m. Verder deze percelen ook gemaaid en met de debrousaileur bewerkt. Het ziet er goed uit en het ruikt zo lekker in de wijngaard, als daar een beetje van in de wijn komt.....De fil de plastic op de onderste stand gezet. Jean Michel is een half dagje geweest hoor ik zojuist van Pascal. Dat is te zien...
Pascal komt morgen de cs maaien met zijn tractor. Dat schiet tenminste op. En donderdag komen Jean Michel en Guillaume, zeggen ze..
Om en om de rijen ploegen, net als in de St Emillion, god mag weten waarom

dinsdag 14 mei 2013

Merieau

Nieuwe aanwinst van Bolomey. Fles , etiket en wijn in balans. Check de website www.merieau.com

vrijdag 10 mei 2013

Patricia Atkinson

La Belle Saison from Ryan Threlfall on Vimeo.

Mooi verhaal over Patricia Atkinson die 20 jaar geleden in Gageac, dat ligt vlakbij het dorp van onze kweker Mr Ouvrard, een wijngaard kocht.

donderdag 9 mei 2013

Biotoop Lalande

Nog even wat flora en fauna van de afgelopen week. Weinig herten en zwijnen overigens...














Bouillie bordelaise

Bij Bouyssou in St. Pompon alvast de bouillie bordelaise gekocht. Zodra de temperatuur boven de 23 graden komt en het vochtig weer is moeten we sproeien met dit bio spul om de meeldauw tegen te gaan. Dat doen we ongeveer 4 keer van de zomer. Zeg maar van eind mei tot eind juli, om de twee weken en alleen als het nodig is. Volgens de voorschriften 3.75 kg per halve hectare per 2 weken. Wij doen minder, max 2 kg per keer. Kost dat dan? € 102,= voor 15 kg



Fil de plastic

Ons draden plan bestaat naast ijzerdraad ook uit plastic draden die tweezijdig zijn aangebracht. Daar tussenin kunnen de loten groeien en hoeven niet opgebonden te worden maar zitten klem tussen de twee plastic draden. Die draden moeten eerst of naar beneden of uit elkaar worden geplaatst. Anders groeien de loten zich vast of aan de verkeerde kant. De draden naar beneden brengen hebben we vorig jaar geprobeerd maar de kracht die daarmee op de eindposten komt is zo groot dat veel eindposten van de winter opnieuw ingegraven moesten worden. ik heb nu op een paar rijen het experiment gestart om de draden uit elkaar te houden totdat de loten er tussen groeien en dan breng je de draden weer bijelkaar. Beetje technisch geneuzel maar voor de wijnboeren onder ons wel fancy gadget



Les pulveriseur disques

Na het maaien en dieven kwam Benoit Nicolas de pulveriseur disque brengen. Ik heb dat ding vorig jaar voor  € 50,= gekocht. Beetje verroest maar hij doet zijn werk. Ik heb om en om de rijen geploegd. En volgend jaar dus de andere rijen. Dat is het idee dat je nu ook in de St.Emillion streek ziet. Veel gras en herbes tussen je druiven laten groeien daarmee worden de wortels van de vignes naar beneden gedwongen te groeien op zoek naar water en dat geeft meer mineralen en andere mooie zaken uit je terroir aan je wijn.

De fransen hebben weer eens wat te vieren dus heel Frankrijk is van woensdag 7 tm zondag 11 mei en vacance. Dan moet je niet denken dat de restaurants daar op in spelen, non pas du tout, die zijn ook dicht. Vreemde jongens die Galliers...
Maandag komen Jean Michel en Guillaume het werk afmaken en vrijdag de 17e komt de intercept die dus tussen de vignes gaat ploegen. Ik ben benieuwd..

dieven van de knoppen

Bij het snoeien hebben we 7 knoppen laten staan en de rest van de knoppen weg geknipt. Nu wil je er nog weleens een over het hoofd zien en die moet je zo vroeg mogelijk in het groeiseizoen weghalen. Met name onderin bij de ent zitten veel uitlopers die verwijderd moeten worden.  Dat is een handmatig klusje dat bij 2000 vignes moet gebeuren. Goed voor de rug.

Fighting the vineyard

Was het 3 weken geleden nog lekker rustig in de wijngaard, des te groter de ravage nu. Het onkruid is werkelijk de grond uitgespoten en was al voorbij de eerste draad gegroeid. Daarmee waren de vignes dus niet meer zichtbaar en tot overmaat van ramp begon het 's nachts te regenen en overdag lekker boven de 20 graden. Kortom je zag het onkruid groeien.
Ik heb eerst langs de rijen gemaaid. Dat heb ik gedaan met een debrousailleur. Een geweldenaar die ook stenen en takken verpulvert. Ik heb de herbes in het midden van de rij maar even gelaten voor wat het was en het staat ook wel mooi. Uiteindelijk moet het wel gemaaid worden want het houdt teveel vocht vast en dat is een eldorado voor de meeldauw.
Daarna met de debrousailleur, de handversie, met zo'n plastic draadje, het onkruid in de rij weggehaald. Dat draadje moet 3 mm zijn en rond. Je hebt ook vierkante versies tegenwoordig maar die beschadigen de stronk van de vignes teveel. Dit was echt een klote klus. Uren ben ik bezig geweest maar het resultaat is er naar. Het lastige is dat ik over 2 weken weer van voren af aan kan beginnen. Ik heb even overwogen om het onkruid weg te spuiten maar dat is toch wel erg zonde van onze bio ambities. Dat bio wijn duurder moet zijn is mij wel duidelijk....

maandag 6 mei 2013

Update

Ik zal van het weekend de blog bijwerken. Er is teveel werk n de wijngaard......

vrijdag 3 mei 2013

Vorst schade

Tijdens het weghalen van de knoppen op de ent plek (het dieven van de knoppen)  blijkt dat er toch wel veel vignes bevroren zijn geweest. Althans zo interpreteer ik de bruine blaadjes die zo te zien vlak na het uitkomen zijn gestopt met groeien. Ook in de Bergerac heeft het weer gevroren op maandag 29 april. De eerste yeux waren toen al uitgekomen. Ik denk dat de schade 20% is.