donderdag 20 juni 2013

eau de javel

De Karcher hoge drukspuit is natuurlijk de droom van elke vinexwijk man. Aleen zo slecht voor je natuurstenen terassen. Dus de handspuit gevuld met eau de javel plus concentré. Het werkt geweldig! Alles ziet er spic en span uit, merci mon frère!

Pulverisateur en panne

De ochtend dat we ook terug naar Nederland vliegen besluiten we toch te sproeien tegen meeldauw en andere meuk die je niet in je wijngaard wil hebben. Uiteraard wel bio. Lekker vroeg op, pulverisateur aan de tracteur gekoppeld en rijden maar. Enfin drie uur later dan. Wat een geklooi, eerst nog wat slangen vervangen die de winter niet hebben overleefd. Een nieuwe drukverdeler plaatsen en de leidingen doorblazen. Mecanicien vaardigheden zijn voor een wijnboer een tweede natuur....

Magret de canard

In de march des producteurs een mooie boeren magret de canard gekocht. Bij wijn hoort goed eten.

oversteken van de pineau

De Pineau die op het vat staat moet overgestoken worden. We hevelen het over in een tijdelijk vat, verwijderen de droesem uit het eiken vat en hevelen weer terug. En tussendoor even snoepen van de Pineau, god wat smaakt dat zoveel beter dan in oktober vlak na de oogst. Zo gaat dat dus ook met wijn, rust en tijd zorgen voor een mooie fles. De droesem wordt door Robert nog gefilterd. Chocolade bruin terwijl de Pineau mooi rosé is geworden. Santé!

Intercept est arrivé!

Het wondermiddel tegen onkruid tussen de ranken is gearriveerd. Het lijkt op zich te werken. Ook bij kleine vignes werkt de sensor goed. echter het onkruid heeft te diepe wortels aldus Pascal et Guillaumme. Tja zo is er altijd wat. Het was de eerste keer dat ze er mee werkten en deze intercept kent vele instel mogelijkheden die we niet altijd begrepen. Kortom een mooi apparaat waar je eerst mee moet oefenen. Voor volgend jaar een mooie uitdaging en eerder in het seizoen inzetten. April en mei is intercept maand.