woensdag 31 juli 2013

50 ans Lalande et Hamminga - Zeven

In '63 is Lalande door opa gekocht, dus vieren we dit jaar; 50 jaar Lalande in de familie. Dat is toch mooi en betekent dat onze kinderen het 100 jarig jubileum in 2063 kunnen vieren. Hoe mooi zou dat zijn!






Les poulet

Mooie kippen uit Belves wonen op Lalande voor 6 weken en gaan dan naar Daniel om volgend jaar weer terug te keren. En Didier heeft ze namen gegeven, Jennifer :-) Maria, Julia en Harry Mata. Kijk dat zijn namen waarmee je als kip voor de dag kan komen. Elke dag hebben we drie eitjes. Op vaste tijdstippen gaan de dames het hok in om eitjes te leggen. Rond 11 uur laten twee luidkeels horen dat de eieren gelegd zijn en nummer drie doet dat rond 13:00 uur. Harry Mata is aan de scheiserei en legt geen eitjes. Ze was al ziek toen ze hier aan kwam en werd in een aparte doos meegegeven.....
De kippen genieten van Lalande en de wijngaard en voelen zich helemaal thuis. 'SOchtends in ganzepas het hok uit en 's avonds rond 21:30 weer op stok. Belangrijke tip van de verkoopster: het water wat ze drinken moet je elke dag verversen en mag niet koud zijn. Lauw! Tot wel drie keer toe liet ze me dat weten.








dinsdag 16 juli 2013

Chateau Fonroque rendez vous

Het is vrijdag 12 juli en 30 graden in St. Emillion. Ik heb met David en Igor gelunched in Castillon. Perfecte andouilettes, aaaaa status. Was het vroeger afvalvlees nu is een menu met andouilette even duur als een met steak. Na de koffie rijden we naar Chateau Fonroque. We hebben een afspraak met de eigenaar, Alain Moueix. Zijn grootouders hebben het Chateau in 1931 gekocht. Alain is de derde generatie van de Moueix familie die dit domein bestiert. Stephanie, de commercieel verantwoordelijke en een stagiar wachten ons op. Voor David twee klapzoenen en Igor en ik een hand. We hebben ons er op gekleed, dit is namelijk niet een zomaar een slurp domeintje maar de top van de biodynamische wijn wereld. Alain komt eraan in spijkerbroek en open overhemd. Relaxte man. Hij moet even bellen en wat regelen voor zijn vrouw die staat met de Hybride auto langs de kant met pech. We lopen een stukje de wijngaard en Alain wijst de hoeken van het domein aan. De wijngaarden liggen aan een stuk rondom het Chateau. 17 ha aaneengesloten voornamelijk beplant met merlot en wat cabernet franc. De stokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. Het is bloedheet in de wijngaard dus we lopen naar een gebouwtje waar we in de schaduw kunnen staan. In 2001 heeft Alain de supervisie over de wijngaarden gekregen en besloot meteen de biodynamisch te gaan werken.


zaterdag 13 juli 2013

Clos 19 bis

Alleen de naam al, briljant! Als je staat voor eerlijke naturel wijn dan heeft je naam ook geen opsmuk nodig. Bourg 19 bis, Puyols is het adres van de chai van Vincent Quirac. Een echte garagist die met een halve hectare Sauternes en een hectare Graves drie mooie wijnen maakt. Niet om van te leven maar om zijn passie te volgen. Na een beetje zoeken komen we bij de chai waarvan de ingang is afgedekt met een gordijn. Later bljkt wel waarom, het is met de extreem hoge temperaturen van de afgelopen weken onmogelijk om het koel te houden. Althans zonder airco. Voor de rest alles keurig geisoleerd. Twee zonen, een musicien en een sporter, van een jaar of 16 helpen in de chai. Mooie mannetjes die wel nieuwsgierig zijn naar des hollandais en die mogen meeproeven van pa.
Door de vochtigheid in de chai voelt het nog warmer aan, ik schat toch wel boven de 23 graden.
Vincent maakt 3 wijnen. De Sauternes bestaat voor 80% uit Semillon en aangevuld met 10% Sauvignon en Muscadelle. Extreem kleine opbrengsten per ha, 700 tot 1200 liter! Fermentatie en rijping op barrique. Geen toevoeging van suikers, gist of andere zooi. Wel een beetje maar zo min mogelijk sulfiet. Die moet ik zo maar eens proberen met een foie gras. En verder maakt hij een rode graves en een graves superieur. De rode Graves bestaat uit de druiven die wij ook hebben geplant, 50% Merlot en 25% Cf en Cs.
De pers is een appelpers met een ballon die voorkomt dat de pitten worden geplet. Als ik het goed begrijp oogst hij 's ochtends vroeg 50 kg per keer en is zo wel dagen bezig met de oogst. Waarschijnlijk heb ik dit verkeerd begrepen want op deze manier is het verschil in rijpheid tussen de druiven wel erg groot. We proeven de rode 2011 en 2012 die nog in de cuve inox zit. David is lovend en dat oordeel telt. We vertrekken met 4 rode graves en 2 sauternes. Mooi adresje!
www.clos19bis.fr










Saint Emillion, Graves et Sauternes

Vandaag, vrijdag 12 juli, met David Bolomey en Igor Bijlsma op wijnjacht. Vier domeinen staan er op het programma van een garagiste tot aan een grand cru classé. Kortom een mooi dagje voor de boeg en als lunch staan de andouillettes (AAAAA) in Castillon klaar.
Om 7:30 van huis en een petit caffee in Lalinde. We starten bij Vincent Quitac in Pujols, dan langs Didier van Chateau Guiraud en in de middag met de eigenaar, Alain Moueilx, van Chateau Fonroque en Chateau Mazeyres. Met name over Alain zal ik uitgebreid verhalen. Geweldig mens!
 Petit dejeuner
 Lunch
Diner

vrijdag 5 juli 2013

Pas de cabernet franc

Vandaag de merlot en de cabernet franc opgebonden. Grande probleme avec le cf. Il n y a pas de raisins. Met Christian Martegoutte de conclusie getrokken dat de vorst van 30 april de oorzaak is van een totaal gebrek aan druiven. Enorm jammer, dit jaar geen ziektes maar nu dus de kou. Had mijn broer dus tijdens de kroning met kacheltjes in de wijngaard moeten zitten in plaats van hossend door de straten van Hoofddorp.....
Maar de merlots doen het des te beter, 6 trossen per stok. Gezien de vruchtbaarheid van de grond denk ik dat we geen vendange vert toepassen. Maar dat zien we in augustus wel. Morgen met de cabernet sauvignons aan de gang.

donderdag 4 juli 2013

Arrive a Lalande

Gisteren in een kleine12 uur naar Lalande gereden, traditionele stop bij l'Esacale. De vignes staan er mooi bij, het enige wat opvalt is dat er nog nauwelijks druiven van enig formaat gevormd zijn. We lopen echt enige weken achter op vorig jaar. Maar het oogt allemaal gezond en de komende dagen wordt het boven de 30 gr dus ze zullen nu wel los gaan. De komende tijd opbinden en maaien, en wellicht even sproeien. A bientot!

maandag 1 juli 2013

Oechsle schaal

Dit onderwerp heeft nog wat meer voeten in de wijngaard dan ik dacht. De oechsle schaal is een afgeleide van het soortelijk gewicht. Het soortelijk gewicht van water neemt toe naar mate er meer suiker in zit. Als het soortelijk gewicht (SG) 1055 is dan is de oechsle waarde 55. De oechsle waarde geeft dus het verschil in grammen aan tussen een liter waarde zonder suiker en die met suikers. Ik begrijp niet waarom een SG van 1055 en dus een oechsle van 1055 geen 55 gram suiker bevat? dat wordt verder studeren. Er is in ieder geval veel gedoe over de tabellen die e.e.a. omrekenen. belangrijk is de tabel voor druiven te gebruiken en niet die van watersuiker of iets dergelijks.Met vinocalc kan je snel alle waarden doorrekenen. klik hier

Bij een oechsle van 55 is het bereikbaar vol.alcohol % 7,29 en zit er ongeveer 14% suiker in. elke 20 gram suiker is dus goed voor 1% alcohol, of is dat te makkelijk?

refractometer

De refractometer die ik besteld heb bij brouwland.be is afgeleverd. Een mooi optisch instrumentje. Een refractometer meet niet de alcohol maar de hoeveelheid suiker in een vloeistof. En suiker in wijndruiven wordt omgezet in alcohol. Je kan met de refractometer dus meten hoeveel alcohol je in je wijn krijgt tijdens het fermentatieproces en of je eventueel chapitalisatie moet toepassen. Het toevoegen van suiker om zo voldoende alcohol in je wijn te krijgen. Een refractometer maakt gebruik van het brekings verschijnsel. Een vloeistof breekt het licht en afhankelijk van de hoeveelheid suiker breekt het licht anders. Een refractometer maakt gebruik van de wet van Snellius. Ik heb 4 suikerklontjes opgelost in water en een druppel op het meetglas van de meter gedaan et voila. We kunnen nu in oechsle afmeten hoeveel % suiker er in zit en tot hoeveel % alcohol dit bij fermentatie leidt. 7% alcohol in dit geval. De oechsle is 55 en volgens de tabel zit er 145 gram suiker per liter water in.