donderdag 31 oktober 2013

automne

Het leven op Lalande zit erop voor 2013. Het huis en de wijngaard gaan in winterslaap. Het was een mooi maar wel extreem jaar. In Februari was het in huis +6  maar tijdens de lunch 21 graden in de zon op het terras. Op Koningsdag, 30 april in de nacht -9 gemeten en zijn er veel knoppen kapot gevroren. Daarna een ongekend mooie periode waarbij we 2 x per maand naar Lalande vlogen. Mooie lange weekenden. Een fantastische zomer brak aan die begin juli begon en duurde tot ver in september. Elke dag boven de dertig graden. Alle achterstand in groei werd door de vignes weer ingehaald. En toen half september sloeg het noodlot toe. Bijna alle planten zijn besmet met een ziekte die de druiven doet verkrenten. Helaas geen wijnoogst in 2013 wel 30 liter pineau. Maar daar doen we het niet voor. Dus volgend jaar met goede moed en met een nieuw behandelingsplan aan de slag. Lalande heeft wijn geproduceerd en gaat dat ooit weer doen. Laten we dat afspreken. Tot in februari bij de snoei van 2014.

Les frères H.

vrijdag 11 oktober 2013

récolte 2013

De oogst van 201 is bedroevend slecht. En dus maar het besluit genomen om geen vieze wijn te maken maar lekkere Pineau.

De conditionneur van Daniel, ancien maar prima ding

fusten spoelen met sulfiet, 10 x!

Onze magere oogst, cf, cs en m

de kneuzer doet zijn werk

et voila de most die nog even geperst moet worden

persen en dan 1:3 met eau de vie in het fust en volgend jaar bottelen en dan wijn maken!

changement de traitement les vignobles


De oogst van 2013 is tragisch. In de laatste twee weken van september is eigenlijk de hele oogst naar de knoppen gegaan. Geen idee waarom, dat is nog wel het meest frustrerende. Ondanks dat we van april tm augustus bijna elke twee weken op Lalande zijn geweest is dat om bio te verbouwen toch te weinig. We hebben dus twee opties, of we zoeken een fransman die consequent twee keer per week onze vignobles bezoekt en keurig onderhoudt of we stoppen met bio. Hoe vind je zo'n fransman....
Het is een moeilijk besluit maar we gingen wijn maken, dat was het doel en nu hebben we veel tijd en energie gestopt in een wijngaard die geen wijn oplevert. Daar doen we het niet voor. Bovendien verwachten we dat de droit de plantation wordt toegewezen voor 15000m2. Dat betekent dat we totaal 8000 liter per jaar gaan produceren. Dat moeten we professioneler aanpakken. Vriend Joost met een wijngaard in de Loire is ook helemaal klaar met de bio, ook hij heeft wederom geen oogst. En ook daar op het laatste moment vlak voor de oogst gaat het mis. Kortom we komen met een plan om met oog voor de natuur wijn te produceren. Dus we houden de biotoop in ere maar onze plantjes hebben hulp nodig. Continué...

embouteillage de pineau

De pineau van 2012 kan op de fles. Vorig jaar 30 liter pineau op eikenhouten fust(je) gezet en die kunnen nu de flessen in. En daar komt heel wat volk op af....
De chai is schoon

Flessen maak je schoon met een sulfiet oplossing goed uitspoelen en laten drogen

Le frères R. arrive

sommigen ruiken dat er gebotteld gaat worden...

et voila oogst 2012 op fles, mooi kleurtje!

woensdag 2 oktober 2013

Le bourru

Vandaag bij de Carrefour een fles bourru gekocht. Dat is wijn die net geplukt is en in de fles fermenteert. Het alcoholpercentage ligt tussen de 1 en 12 % . Te grappig dit. Dus wijn uit 2013! Lekker spul, druivensap ongefilterd, deze max. 1% alcohol. Maar met het mooie weer top spul. Heren van. Bolomey en Wilde Wijnen allez op jacht naar dit spul. Le Bourru is de soortnaam.