zaterdag 27 september 2014

Pineau 2013

Recept de Pineau

MATERIAAL:
Druiven
Eau de vie
Ontsteler en kneuzer
Pers
Houten fust
Grote trechter
Sulfiet vloeibaar

SCHOONMAKEN
Maak je flessen schoon om de oogst van vorig jaar te bottelen. Gebruik hiervoor een oplossing van sulfiet en water spoel ze in een grote bak met de sulfiet en spoel ze met schoon water schoon. Laat ze drogen op het flessenrek
Het nieuwe en oude fust 10x spoelen met water en sulfiet. Een (1) bacterie is genoeg om de boel te verzieken. Voor hoeveelheden sulfiet kijk op de fles.
Maak verder al je materiaal, schoon met sulfiet. Dus bakken, trechters, pers etc.
Fust ook ontdoen van het kraantje en voorzien van een kurk. Dit kan met de handkurken zetten

ONSTELEN EN KNEUZEN
De druiven zonder bladeren en andere rotzooi in de fouloir et egrappoir en vang alles op in een bak. De vrije sapstroom overhevelen in een schone bak. De most persen met de kleine pers en ook dit sap in een bak opvangen. Gooi de overgebleven most na persing op de mesthoop.

OP FUST
Het druivensap kan in een verhouding van 1:3 met eau de vie in het fust gegoten worden. Gebruik hiervoor de grote trechter. Eventueel filteren als er erg veel rotzooi in zit.
Op een fust van 30 liter gaat dus 7,5 liter eau de vie en 22,5 liter druivensap. Fust in de cave zetten en tot aan de kurk aftoppen afsluiten met een kurk.

BOTTELEN
Beweeg het fust met de pineau van vorig jaar niet. Alle drab zit nu onderin. Vul de flessen dus af zonder het fust te bewegen of schuin te houden. Gebruik een kleine trechter. Vul de flessen af tot 1 cm onder de kurk. Bij de laatste flessen ontkom je er niet aan om het fust schuin te houden maar dit worden de minst mooie flessen.


Veyrines de Domme


Eau de vind  je bij Marie Jose uit St Pompon die in een alambic zelf stookt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten