woensdag 15 oktober 2014

Vendange et fermentation

.Dinsdag 7 oktober in de namiddag geoogst.
De refractometer geeft 12% aan.

Ongeveer 100 kg Merlot geoogst wat natuurlijk bedroevend weinig is. Ik heb bij het plukken alleen de niet aangetaste trossen geplukt. Wat er overigens er toe leidt dat al die mannen die hier voorbij rijden daar commentaar op leveren. Een Fransman weet het namelijk altijd beter. De cf en cs zij voor de Pineau gebruikt. Ik heb nog een 20 liter cs gemaakt. Staat nog te pruttelen.

De ontsteler en kneuzer doet het uitstekend en verwerkt in seconden bakken vol met druiven.
Die Italiano's zijn alleen vergeten dat je zo'n apparaat ook moet kunnen schoonmaken. Wat een geklooi is dat. 




Alle druiven na kneuzing in de cuves gestort, zonder sulfiet. Gist k34 gebruikt, volgens de dame van Euralis de beste...



De temperatuur was tijdens de fermentatie tussen de 16.8 en 22.3. Gemiddeld zo'n 19 graden. 

Vandaag woensdag dus 8 dagen en een nacht na de pluk is de gisting afgerond en zitten we op 1000.
Geperste en alles in een schone cuve geheveld. 1 cl sulfiet vantevoren toegevoegd en geperst. Ik denk 75 liter wijn. Voor ons debut, pas mal.






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen