woensdag 30 april 2014

Get a life

Get a life zou mijn zoon zeggen bij dit stukje. Het is ook wel vreemd dat je enthousiast kan worden van een onderdeeltje voor je pulverisateur. Met je pulverisateur bespuit je de wijnranken om ze te beschermen tegen ziektes. Nu maakt dat nogal uit hoe je spuitmachine sproeit. Wij hebben een Hardi 300 porte die we van horizontaal hebben omgebouwd naar verticaal spuiten. En dat werkte niet echt lekker. Hij gaf meer stralen dan een sproei. Op internet gezocht naar de juiste buses. Sproeistuk zeg maar. En jawel gevonden in Bergerac deze blauwe beauties. Vandaag getest bij het sproeien en inderdaad een een veel beter resultaat dan met de vorige buses. Alles voor een mooie wijn!

Vers


Speciaal voor les freres r. Vers gemaaid wijngaardje ,met de gyrobroyeur! Mr Besse kwam vanochtend met de machine. Tres bien etat. Zware jongen en zoals gewoonlijk levensgevaarlijk ding en gaat overal door heen.

dinsdag 29 april 2014

Nico Hein Eek table

Nico en ik hebben van oud hout, dat op de houten graanopslagplaats lag, nog een mooi tafeltje gefabriceerd tijdens een regenachtige middag.
Goed gelukte replica van PHE....

Il pluie, tout le jour M..RDE!

Vandaag in de stromende regen de engrais (mest) uitgestrooid. En dan niet zo lekker los uit de pols, fluitnd, strooiend door de wijngaard lopend nee exact 100 gram bij de vigne strooien. De vignes moeten gemest worden en niet het onkruid. 100 gram afgewogen en daar een maatbeker bij gezocht. En dan 2000 plantjes langs die allemaal hun portie krijgen. In 4 uurtjes gepiept en nog een half uur douchen om weer warm te worden. Vooral met de regen natuurlijk zeer dankbaar werk, je ziet onze groene vrienden opleven,   maar leuk nuh. Nog even langs Mr Besse, de eigenaar van de gyrobroyeur die ik gekocht heb. Hij heeft een truffel/foiegras/wijn magasin langs de weg naar Castelnaud. Hij heeft de maaier nog niet gebracht vanwege het slechte weer. Ja lekker dit. Afgesproken met een wit wijntje er bij, dat hij hem morgen brengt. In St Pompon nog 800 meter filet de protection gekocht.
En 'smiddags les van Guillaume over het gebruik van oidium en meeldauw preparaten.
De engrais in poubelles overgezet om het wat hanteerbaar te maken.

maandag 28 april 2014

En plotseling zit alles mee....


Na een week lang struggle om de huidige wijngaard en de aan te planten percelen in goede banen te leiden is vandaag een dag waarop plotseling alles de goede kant op valt. Behalve dan het vertrek van Nico vandaag, onbetaalbaar zijn support. Grand merci!

Vanochtend vroeg op en om 8:30 op naar Le Point Vert in Cenac om fil de electrique accessoires te kopen. Ik erger me al een jaar aan het geklooi met het elektrisch draad dat de beesten moet weren uit de wijngaard. Overal knopen en continue verzetten van de paaltjes bij het bewerken van wijngaard. Tijd om dat op te lossen. En zowaar Le. Point Vert is gewoon op maandag ochtend open en heeft alle spullen die we zoeken. 
Sharp 10:00 staat Virginie op de stoep. De kokkin voor de planters eind mei. Ik heb het menu gezien, en alleen al daarvoor zou ik komen planten.
Dan geheel onverwachts staat Guillaume om 11:00 uur op de stoep samen met Thierry de drainage legger. Dat wordt een ingewikkeld gesprek aangezien Thierry geen tijd heeft voor het planten om de drainage aan te leggen. We bedenken wel een oplossing maar echt gelukkig ben ik er niet mee. Het betekent een aantal rijen een jaar later planten zodat de drainage in augustus gelegd kan worden. Maar later op de dag blijkt dat Ricardo en kennis en tijd heeft om de drains aan te leggen. En heel mooi nieuws als het gaat om de grond. Thierry boort een aantal gaten om te kijken hoe de drain aangelegd moeten worden. En wat blijkt? Na 30 cm zit onder het hele terrein een mooie kleilaag waar de vignes van juichen, en wij met ze! 


Om 13:00 uur Nico naar. Bergerac gebracht en meteen weer terug gereden. En niet voor niets! Pascal en Jean Michel de technicien van Bouyssou staan in de wijngaard. We maken een behandelplan voor zowel de huidige planten als voor de aan te leggen percelen.
Samen met Pascal meteen alles gehaald in StPompon en met de Laro 600 kg bio mest bij de fabriek in Allas Les Mines gehaald. Dat betekent wel morgen 200 kg bij 2000 plantjes strooien. Geen Nico en geen Robert....
En woensdag mooi weer en dus spuiten tegen meeldauw. 
En nog meer goed nieuws. De wei wordt geploegd de komende dagen door Manouvrier uit Marnac.
€100 per ha.
Nog drie dagen op Lalande en werk voor 5...

zaterdag 19 april 2014

KLM & Les freres H.

Helaas kunnen we nog niet leveren......



Onderwerp: KLM aanvraag - Wijn Nederlandse link

Bericht:
Beste Albert en Robert Hamminga, 

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft ons een tender aanvraag gestuurd voor ‘Wijnen gemaakt door Nederlandse wijnboeren in het buitenland’. 
Aangezien dit een uitgesproken kans is om zaken te doen met KLM nemen wij van Delta Wines B.V. deze aanvraag erg serieus.
Delta Wines is een internationaal bedrijf met een leidende rol in de Nederlandse markt. Ons kantoor en magazijn is gevestigd in Waddinxveen.
DGS WIJN is onderdeel van Delta Wines, opgericht in 1985 en uitgegroeid tot Delta Wines B.V. (www.deltawines.eu).

Voor deze tender van KLM zijn wij op zoek gegaan naar Nederlandse wijnboeren en/of eigenaren op internet, en we kwamen via http://www.lesfreresh.blogspot.nl/ op jullie website terecht. 
Doen jullie al zaken met een wijnimporteur in Nederland?

Als dit niet het geval is, wil ik jullie bij deze vragen of jullie wijnen in de portfolio hebben die geschikt zijn voor de volgende aanvraag:

Until now, we have selected the fresh white, the full bodied white for the first month and the low tannin / fruity red. This being said, please find below the categories that are open for your proposal, including the quantity involved:
        
Full Bodied White - 12.000 bottles         
Full Bodied Red - 12.000 bottles
Deep Red - 12.000 bottles

The tasting will have the following characteristics:
-    Wine Type:                               Wine with a link with The Netherlands. (For example by ownership or a winemaker with origins in The Netherlands)
-    Quantity:                                 7.000 or 12.000 bottles
-    Delivered at Schiphol Airport at KLM warehouse 2nd week of October 2014
-    Timing:                                    on-board November / December 2014
-    Budget:                                    maximum €4,50 (Ex Cellar)

Ik hoor graag of jullie wijnen beschikbaar hebben in de categorieën ‘Fresh White’, ‘Full Bodied White’, ‘Full Bodied Red’ en ‘Deep Red’ om die vervolgens aan te bieden, via Delta Wines, bij luchtvaartmaatschappij KLM.
De deadline voor het insturen van proefflessen is begin week 18.

Met vriendelijke groet / Kind regards,

dinsdag 8 april 2014

L'analyse de sol

De grond is geanalyseerd. Daar mist altijd wel wat. Maar het belangrijkste is dat de grond te vochtig is en dus een drain moet krijgen. dat gaan we over twee weken regelen.


maandag 7 april 2014

Weekend de travaille

Samen met Nico het afgelopen weekend veel werk verzet met veel technische tegenslagen maar ideaal werk-weer.
Vrijdag ingevlogen en om 16:30 op Lalande. Uurtje later kwamen Christian en Guillaumme.
Meteen de wijngaard geinspecteerd. Pascal heeft een poging gedaan om te ploegen maar het is te nat in de wei. Ook de bosrand is nog niet gekapt. De heren vinden het terren waar de nieuwe aanplant komt veel te vochtig. We discussieren wat over een drainage maar ook daar kijken ze zorgelijk bij.
We krijgen veel huiswerk voor het weekend. Spuiten sous les rangs. (Met name de cs hebben teveel concurrentie van de herbes) Dan mesten, (de grond is de afgelopen jaren behoorlijk verarmd) Vervolgens maaien en met de cultvateur de herbes tussen de rijen losmaken zodat er meer stikstof in de grond komt. 
Zaterdag om 8 uur op pad om een pulverisateur manuel te kopen van Berthoud. Bouille bordelaise en een pomp om de tractor banden op te pompen. De zaterdagmiddag besteed aan het onkruid in de rij te spuiten en de tractor in orde te maken. 'S Avonds gegeten bij Bruno's Coeur de recre in Castelnaud. Vol trots werd de Paris Match getoond met daarin een mooie recensie. Zondag maaien, mesten en ploegen en de fil d'electrique klaar voor gebruik gemaakt. Enorm stom, maar de tractor leeg gereden. De benzinemeter is al in de vorige eeuw overleden dus verklaarbaar maar nooit meer doen. Veel gedoe om de motor te ontluchten, inmiddels de accu leeggestart etc. Zo blijf je bezig. 
De pulverisateur porte voor op de tractor ook befrijfsklaar gemaakt. Pascal, de nieuwe maire!, komt nog even langs met de droit de plantation. Tot 31/12/2015 kunnen we 1,3 ha aanplanten, ik heb een cheque uitgeschreven van €522 voor 8700m2. Pascal gaat en ploegen en bomen kappen. Ricardo wordt gevraagd om de drainage aan te leggen. Virginia Boisserie kwam langs om te sollicteren als chefkok voor de planters. Binnenkort haar gerechten hier. En diner bij Sylvia, asperges em foie gras, kortom culinair feestje. Al met al een zeer productief weekendje.

NICO GRAND MERCI!

Débourrement

Het is lente op Lalande. De yeux beginnen uit te lopen. Met nog wel grote verschillen in de wijngaard maar ook tussen de percelen. De merlot is het meest ver en de cs het minst. Overigens in dat cs veld al wel bladeren. Vreemd. Helaas geen foto's van de wijngaard