donderdag 28 augustus 2014

La cave

De cave voor de opslag van de barriques gaat opgeknapt worden. Na wat bizarre offertes hebben we nu de goede mannen die graag deze klus aannemen. De man van de kokkin uit eerdere verhalen en een stoere rugbyer gaan aan de slag. Rotsen in de vloer weghakken om enigszins een egale ondergrond te krijgen. Betonbekisting aanbrengen en betons storten, extra verhard met kwarts en een niet vocht doorlatend produkt. Anders heb je bij het wijn morsen meteen een rode vloer. Onder de barriques die op balken liggen komen Dordogne rivier keien. En dan wat licht eronder.....
Dat wordt een heel mooi keldertje n'est pas?
Barriques van het Bordeaux volume  bevatten 225 liter en zijn 95 cm lang en 70 cm breed. Bourgogne vaten bevatten 228 liter, da's toch een bijzonder verschil.
Die barriques leg je op tin de barriques, dikke houten voorgevormde balken die twee rijen van 4 fusten kunnen dragen, zeg maar 2000 kg. Die cuve die er in staat gaan we niet gebruiken maar is nog uit op's tijd dus als relikwie voorlopig gespaard. We hebben voorlopig een capaciteit van 14 barriques zeg maar een dikke 3000 liter. En deze tekening moet het hem doen....

Cuves

Na lang zoeken en 5 verschillende leveranciers bezocht te hebben is de keuze gevallen op de familie Teulet in Monbazillac. Broer Daniel en zus Nathalie runnen daar een inox cuve makerij.
Ontzettend leuke mensen die meedenken en mooie spullen maken. We laten twee cuves van 1000 liter  maken met een drijvende deksel zoadat je elke hoeveelheid tot 1000 liter kan maken. En met een deurtje onderin zodat de marc eruit kan. De keuze om meerdere kleinere cuves te nemen is mede bepaald door de kleine percelen die we hebben en de drie cepages. Totaal hebben we 5500 stokken goed voor 5500 liter ter zijner tijd maar wel verdeeld over 4 percelen met verschillende grondsoorten en daarop cabernet franc, merlot en cabernet sauvignon. En de cuves zijn geschikt voor zowel de vinificatie als voor opslagok wel lekkere flexibiliteit.
Eind september is de levering!




maandag 25 augustus 2014

Bio ou non bio ca c'est les question

Het wordt steeds doller met het spuiten van die wijngaarden. Aangetroffen bij Terravita in Bergerac


dinsdag 19 augustus 2014

Chai inrichten

Deze foto's zijn gemaakt in de chai van de Cave de Vin de Domme. Een chai is de wijnmakerij, niet in kelders maar in goed toegankelijke ruimtes. Hier komen immers je druiven binnen en werk je met veel mensen aan de selectie en ga je persen etc. Dit weekend gaan les frères h op stap om de spullen voor de chai te kopen. Vinificatie cuves van roestvrijstaal een pomp en slangen. Verder gebruikte houten barriques kopen voor in de cave waarin de opslag voor ongeveer een jaar plaats vindt. Op www.leboncoin.fr tweedehands cuves gezocht en gevonden! Met de Land Rover gaan we ze ophalen. De pomp wordt nieuw op advies van de kenners. Kortom een mooi weekend voor de boeg!

vrijdag 8 augustus 2014

Klussen op Lalande

GROENE VINGERS GEZOCHT
Op Lalande is een ommuurde moestuin. in verwilderde staat maar met appelbomen, een kersenboom en bloemen. Mooi en leuk om rustig te zitten maar toch leuker als er tomaten groeien. een Perigourdine kruidentuin groeit en er lekker veel knoflook staat. Wie vindt het leuk om in ruil voor een week gratis verblijf in de toren deze moestuin aan te leggen? Dat zou dan in het voorjaar van 2015 kunnen. Stuur een mailtje als je dit wilt en kan!
Voor meer klussen kijk op http://domainelalande.com/werkvakantie/