zondag 25 januari 2015

How to make wine

Speciaal voor onze harde werkers, Loek en Cas, "how to make wine in 22 steps"
Mooie zondag!

vrijdag 16 januari 2015

Cave

De cave is door Mr Borges precies zo gemaakt als wij in gedachten hadden. Je breekt eindelijk je nek niet meer in het donker over de rotsen. Gladde betonnen looppaden en onder de barriques Dordogne galettes die op de rotsen liggen en zo voor voldoende vochtigheid zorgen. Op de sokkels komen nog "tin de bartiques" eikenhouten leggers waar de barriques op komen te liggen. 14 stuks a 225 liter is toch ruim 3000 liter. Dat produceren we voorlopig nog niet. Een ontwerpfoutje, de rechter steun, gaan we nog weghalen en vervangen door een staander. En natuurlijk lampjes onde de fusten voor het wow effect.....
En hier eten is natuurlijk helemaal een feestje

donderdag 15 januari 2015

De stagiaires

Twee jonge helden gaan 4 maanden op Lalande werken en onderzoek doen. Loek Vesters en Cas van Loon studeren aan de HAS en moeten voor hun studie in het derde jaar praktijk-stages lopen.
Begin december was het eerste contact, terwijl de een in Peru zat en de ander in Califonie, en maandag 12 januari was de eerste "werkdag" .
Ieder heeft een eigen opdracht waarbij we onderscheid maken in viticole en vinicole.
Loek gaat een onderzoek doen maar de invloed van fauna en flora op een biologische wijngaard en brengt deze in kaart. Cas gaat onderzoeken hoe alle chemische ingrepen in de chai en de cave zo gering mogelijk kunnen zijn met een maximaal mooi resultaat.
De vignerons in spé werken metier/metier in de wijngaarden en aan de scriptie. Over vier weken zijn de wijngaarden in de rijen onkruidvrij hebben ze vanochtend plechtig beloofd. We zullen jullie op de hoogte houden van hun resultaten. Santé mannen!

Ook stage lopen op Lalande? Mail ons.

woensdag 14 januari 2015

Les frères H. 2014 est arrivé!


We hebben in ons leven al wel eens een paar flesjes wijn gedronken maar vandaag is het een schitterende dag. Niet alleen het weer is optimaal, op het terras bij de lunch 20 graden, maar we hebben onze eerste zelf geproduceerde wijn geproefd. En die is fantastisch! Na 5 jaar is het dan zover. Alle investeringen in tijd, geld, bloed zweet en tranen van velen zijn niet voor niets geweest. We produceren wijn en die is nog verdomd lekker ook. Het is100% merlot wijn die nog jong is maar bijzonder goed smaakt. We laten hem nog even verder rijpen en van de zomer op fles.
Wat een mooie dag!



zondag 11 januari 2015

Vorst er over!

Het is tot half januari erg zacht weer geweest voor de tijd van het jaar. We kunnen wel wat vorst gebruiken om de geploegde grond mooi uit elkaar te laten vallen maar ook om de sapstroom in de  stokken te laten stoppen. Et voilà op onze wenken bediend, lekker koud -5 gr.