maandag 13 april 2015

Le jardin

De moestuin was haar lust en haar leven. Amma zoals ze wordt genoemd is inmiddels 85 en mist haar tuintje elke dag. Daarom hebben we de moestuin die overwoekerd was in ere hersteld. Rene en Mary hebben in hun koffers tomatenplantjes etc meegenomen uit Nederland. Vond Transavia allemaal goed. Hier op de markt nog wat mooie varieteiten gevonden et voila, het begin is er.
Artisjokken, munt, thijm, tomaten, aardbeien, frambozen, uien, koriander, laurier, courgette, rabarber, rozemarijn, paprika, vervenne. 







Neuf cent piquets

900 palen en 100 eindposten vandag de grond in gedrukt met een minipelle.
Met een pin op de minipelle een gat maken en daarna de paal de grond indrukken. Easy does it maar wel het klokje rond gewerkt. Nog wat tegenslagen, minipelle twee maal stuk en een lekke band met de tractor. Altijd wat... Maar ze staan erin. Het uitrijden van de palen was bijna met zoveel werk als het plaatsen. Nu nog 17 km draad aanbrengen.









Les Chefs

Er wordt flink gewerkt op Lalande en dus moet er goed gegeten worden. Ditmaal geen Franse Veronique maar Cees en Andre. Die doen niet onder voor de sterren chefs hier in de buurt.
Gebakken ganzenlever met appel, coq o vin en mooie kaasjes. Elke avond tot laat eten we met mooie verhalen en goede wijnen.













zaterdag 4 april 2015

Guy Dupuy

Guy Dupuy is een wijnmaker uiit de Bordelaise. En een zeer gepassioneerde. Was als eens drie jaar geleden op Lalande om te kijken wat deze Hollandse wijnboeren uitspoken. En nu weer uit neiuwsgierigheid terug gekomen. Een uurtje met hem gesproken en de chai en de cave laten zien. De tips vlogen me om de oren. En hij liet een halfje van zijn wijn achter. Helaas, niet te hachelen...

vrijdag 3 april 2015

La Grange

Ons eeuwenoude domein vraagt wat structurele verbouwingen. Niet een likje verf hier en een spijkertje daar maar serieuze ingrepen. Na de verbouwing van de chai en de cave hebben we nu het hele schurencomplex, La Grange, aangepakt. Alle 30 balken vervangen en een nieuwe houten vloer erin. En dat doet onze Arnest Borges in zijn eentje. Het is een ware artiest zoals hij balken van 400 kg met een eenvoudige vorkheftruck op zijn plaats krijgt.
Dit wordt dus een waar overleg paradijs voor het Nederlands management. 
Boekingen staan open voor september 2015!

















donderdag 2 april 2015

Snoeien doe je zo! Taille les vignes

Een film zegt meer dan duizend woorden maar ik ga het toch proberen en daarna de film kijken, starring Guillaume en veel vertaling van Elwin.

De eenjarigen zijn eenvoudig. Kies de sterkste rechte loot en knip terug tot 2 ogen. Knip de rest weg.
Voila, niet moeilijk  toch. Maar wel belangrijk! Met deze loten gaat de stok het 100 jaar doen. Dus jouw keuzes overleven je ruimschoots.

De vier- en verder jarigen snoeien we als volgt:

Uitgangspunten
- kies altijd de sterkste latte
- de latte moet een een paar vingers tot een hand onder de draad zitten
- de cochon zit tegenover de latte en lager dan de latte
- de latte groeit in de richting van de draad, idem cochon
- laat op de latte 6 a 7 ogen staan en snij de hogere ogen weg en draai de latte om de draad
- laat op de cochon 1  a 2 ogen staan
- het is vaak compromissen sluiten

woensdag 1 april 2015

Cerf

Arnest heeft zijn intrek genomen op LaLande. Elke dag trouw aanwezig en inmiddels staat het geweer ook klaar om zo nu en dan een hert of zwijn te schieten.
Vandaag dus cerf, hert, bij de lunch. En niet in de pan nee dat moet op een eikenhout gestookt vuurtje en dan de herten steaks erop met kruiden en mosterd. Merde zo lekker!