zondag 11 oktober 2015

Persen



Eerst de vin de goutte laten lopen, lekker!




Dan persen.We gebruiken een Speidel hyfropresse van 90 liter. Met behulp van waterdruk, tot 3 bar, wordt een balg opgepompt die de druiven tegen de geperforeerde wand drukt en daarmee krijg je een werkelijk schitterende persing. Vin de goutte en vin de presse doen niet voor elkaar onder.

zaterdag 10 oktober 2015

Remontage

Om voldoende contact te krijgen tussen het sap en de schillen voeren we 3 x per dag een remontage uit. Met de hand en een grote vork duwen we de hoed weer onder. Bij een fust hebben we 2x de remontage met de pomp uitgevoerd waarbij het sap van onderen wordt opgepompt en boven op de hoed wordt gespoten. Iets tw ilde actie. Temperatuur racede omhoog. Wel mooi werk!

vrijdag 9 oktober 2015

Fermentatie overzicht


Linker cuve 
Cepage: 50/50 CS/CF 
Terrain: la maison et chaboutiere
Volume: 100 liter
Vendange: maandag 28 september 11:00 uur manuel
13% alc
5 gram sulfite 10
Gist RX 60
Fermentatie 300 liter cuve
3 X daags remontage manuel
2x 2 emmers met most van grote hoogte ingegooid om fermentatie te versnellen
einde fermentatie 4/10 geperst nog niet overgepompt
Rijping op cuve inox chapeau flottant
Overgestoken 1e x 24 oktober

Middelste cuve 
Cepage: Merlot 
Terrain: La Tour
Volume: 150 liter
Vendange: maandag 28 september 9:00 uur manuel
13% alc
7,5 gram sulfiet 10
Gist RX 60
Fermentatie 300 liter cuve
3x daags remontage manuel
2x 2 emmers met most van grote hoogte ingegooid om fermentatie te versnellen
1026 oe restsuiker dus, 5/10 geperst nog niet overgepompt
Rijping op cuve inox chapeau flottant
Overgestoken 1e x 24 oktober

Rechter cuve 
Cepage: merlot 
Terrain: Fonlaveve 
Volume: 300 liter
Vendange: vrijdag 25 september in de middag manuel
13% alc
15 gram sulfite 10
Gist RX 60
Fermentatie in 1000 liter cuve
3x remontage pompe
3x daags remontage manuel
Geperst 30/09 
Rijping op cuve inox chapeau flottant
Overgestoken 1e x 2 oktober

donderdag 8 oktober 2015

Fermentation

We meten elke dag de temperatuur van de most en het nog aanwezige aantal grammen suiker dat nog omgezet moet worden in alcohol. We begonnen met een oechsle van 1095 zeg maar 13% alcohol. Dat houden we allemaal netjes bij in een schriftje waar je later niet veel wijs uit wordt dus maar even uitgewerkt op de pc.






Herleidings tabel: Oechsle - alcohol - suiker
SG
potentieel alcohol gehalte
gram suiker per liter

SG
potentieel alcohol gehalte
gram suiker per liter
1.010
0,9
12,5

1.075
9,9
195
1.015
1,6
25

1.080
10,6
208
1.020
2,3
44

1.085
11,3
225
1.025
3
57

1.090
12
240
1.030
3,7
76

1.095
12,7
252
1.035
4,4
95

1.100
13,4
265
1.040
5,1
107

1.105
14,1
277
1.045
5,8
120

1.110
14,9
290
1.050
6,5
132

1.115
15,6
302,5
1.055
7,2
145

1.120
16,3
315
1.060
7,8
157,5

1.125
17
327,5
1.065
8,6
170

1.130
17,7
340
1.070
9,2
182,5

1.135
18,4
352


woensdag 7 oktober 2015

Kneuzen en ontstelen

Na de pluk gaan we meteen kneuzen en ontstelen. Met deze machine een fluitje van een cent. Gekocht in Italie met Italiaanse eigenschappen. Zelden een zo eenvoudig apparaat zo klunzig in mekaar gezet zien worden. Maar il marche!




dinsdag 6 oktober 2015

Vendange 2015


Maandag 28 september was de oogstdatum. Na een knetter hete zomer waarbij we zelfs 2000 gieters water hebben gegeven gaan we oogsten. Met de jaarclub van Robert gaan we velden in. 'sOchtends om 9 uur gestart zodat de druiven redelijk koel de chai in gaan. Het Merlot veld levert het meeste op en kost dan ook de meeste tijd. De Cabernet Franc en de Cabernet Sauvignon hebben de droogte slecht doorstaan en hebben erg weinig druiven.