maandag 15 februari 2016

Taille les vignes | snoeien doe je zo!

Aanstaande vrijdag gaan we met 12 Hollandais snoeien. Een aantal heeft al wat ervaring maar het merendeel is leek en kan wat instructie gebruiken. Verkeerd snoeien betekent geen of slechte opbrengst. Het verhaal gaat dat Nederlanders die bij Bergerac 15 jaar geleden een wijnboerderij kochten met de kennis uit een boek zijn gaan snoeien. Een jaar geen opbrengst. Zeg maar de liefde bedrijven geleerd uit een tekst boekje, veel succes! Ze hebben de oude latte als drager gebruikt. 

Nu nog abacadabra voor de snoeiers maar zaterdag bij de lunch gaat het alleen maar over coursons en lattes. Een film zegt meer dan duizend woorden maar ik ga het toch proberen en daarna kan je de film kijken, starring Guillaume, le president Cave de Vin de Domme, en veel vertaling van Elwin et Robert. De uitleg van Guillaume is uit 2015 gaat over de 1 jarigen. De tweede film gaat over de 5/6 jarigen We zij een jaar verder en de uitleg is voor 2 jarigen iets anders. Hierbij de geschreven instructie. Waar je dus zonder oefening geen reet aan hebt. Wij snoeien overigens volgens de methode guyot simple

EENJARIGEN 
We hebben een aantal één jarigen die gesnoeid moeten worden. Meestal "bout des rangs" in het CF veld. Die hebben we vorig jaar bijgeplant, 2 a 3 per rij. Kies de sterkste rechte loot en knip terug tot 2 ogen. Snoei nooit te dicht bij een oog. Knip de rest van de loten weg. Voila, niet moeilijk toch. Maar wel belangrijk! Met deze loten gaat de stok het 100 jaar doen. Dus jouw keuzes overleven je ruimschoots.Morgen nieuwe instructies over de twee en 5/6 jarigen. A bientot!Geen opmerkingen:

Een reactie posten