vrijdag 12 augustus 2016

Creatief met kurk

Ik ga niet uitgebreid de discussie van kurk versus schroefdop bespreken dat weten we nu wel. Kurk geeft kurk in je wijn en schroefdop soms ook. En een kurk is leuker dan een schroefdop maar onhandig als je geen kurkentrekker hebt. Een kurk ademt een beetje en een schroefdop niet. En dus zijn er nu ademende schroefdoppen. Daar zal je maar de uitvinder van zijn.

Als ik kurk ga gebruiken wat zijn dan de keuzes en kosten. Zo analyserend kom ik tot de volgende inzichten.

DIAMETER
Elke fles heeft dezelfde diameter opening. Namelijk 18 mm. Dat geldt voor de 75cl flessen maar ook voor de magnums.

Een kurk heeft een diameter van 24 mm (#9)en een lengte van 38 of 45 mm. Hoe langer de kurk des te langer is de wijn houdbaar. Oftewel als je de wijn toch binnen twee jaar opzuipt dan kan je wat geld in de portemonnee houden. Want  net als met boten, langere kurken zijn duurder dan kortere.
Er bestaat ook een iets dunnere kurk, #8. waarom je die zou kopen is mij een raadsel, die past dus net niet. Sluit dus minder goed af. Maar goed voor de volledigheid ze bestaan wel.

TYPES
Je hebt natuurlijk kurken, samengestelde kurken aan elkaar geplakt met lijm en neppers (kunststof kurken)
Die laatste valt af want die krimpen wel bij kou maar zetten niet meer uit waardoor je wijn kan oxideren en dat willen we niet. Je mooie rode wijn wordt bruin en verliest haar smaak. Net als een appel die je moeder alvast doorgesneden meegaf naar school, lekker bruin.

KWALITEIT
Kurken hebben een kwaliteitsindicatie van I tm V. De I is de beste en de duurste en de V dus niet.

PRIJZEN in €  van natuurlijke kurken (niet de geplakte)

                    I     II         III        IV      V
38 mm                          0,15     0,06
45 mm      0,50  0,20    0,16

KURK IN DE WIJN
Kurk krijg je van een bacterie met de naam trichlooranisal. Precies met chloor heeft het dus van alles van doen. Dus je kurken bleken wat sommigen boeren doen, nou ja boeren, is enorm onhandig omdat je daarmee de kans op kurk in je wijn vergroot. Ook de chai schoonmaken met chloor NIET DOEN!En 3% van de wijn afgestopt met kurk heeft last van trichlooranisal. Hoe beter de kurk des te minder last.

MOOI PLAATJE
Onder het motto beter goed gejat dan slecht bedacht kwam ik dit plaatje tegen van de winefolly.

















CONCLUSIE (voorlopig)
We gaan voor kurk van 45mm met kwaliteit II en we laten ze bedrukken met ons logo.


Nu nog een goede fabrikant bij ons in de buurt zoeken. Tips?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten