maandag 13 maart 2017

Traitement

Wijnranken hebben veel verzorging nodig maar ook bescherming tegen schimmels en ziektes. En de juiste voeding in de grond. En helaas dat gaat niet vanzelf. Onze gronden zijn geanalyseerd voordat we gingen planten en daar staat ook het advies voor komende jaren in wat te doen qua bemesting. Daarnaast is er de specialistische hulp in de vorm van Jean Michel die werkt voor de firma Bouyssou in St Pompon. Een echte Fransman, enorme kegel en goed doorrookte ronkende stem. En komt meestal niet opdagen ondanks de bevestigde afspraak, geheel vilgens Frans gebruik. We hebben biologische mest dit weekend uitgereden. 1000kg voor 1,5 ha. En hopelijk nu voldoende magnesium in de grond. Een tekort aan magnesium leidt namelijk bij grote droogte tot uitdroging van de druiven. Zeg maar een soort botritis effect. En dat wil je niet.Life in the Vineyard | Fevrier taille les vignes

TAILLE LES VIGNES

Februari is snoeimaand. Het weer is nog koud en de sapstromen van de wijnstokken zijn nog niet op gang gekomen. Snoei je te laat, dus als de sapstromen alweer op gang zijn gekomen, dan bloedt de wijnrank en da`'s niet goed. We zijn dit jaar net op het randje begin maart aan het snoeien.

In plaats van de Guillaume workshop op vrijdagmiddag, in het Frans, waar niemand iets van begreep hebben we nu een keynote presentatie waarbij we de avond voordat we gaan snoeien de belangrijkste begrippen leren. Latte, courson en yeux. Praten in die tak en dat ding werkt slecht. En dat druiven alleen aan 2e jaars hout groeien est tres important!. Die presentatie werkt want er is beter gesnoeid dan andere jaren.

De zaterdagochtend begint met een aantal stokken die ik snoei voor de groep van 13 man. Daarna demonstreert iedereeen of het begrepen is door een vigne voor de groep te snoeien, met uitleg! Daarna gaan we in tweetallen snoeien. En dat gaat best rap. Op zaterdag snoeien we ondanks de regen onderbreking 1485 vignes in ruim 4 uur. Dit zijn wel 3e jaars dus het snoeien gaat nog met weinig kracht en er valt weinig hout tussen de draden te verwijderen.

Zondag snoeien we weer met 13 man ruim 1700 vignes 3e jaars in 6 uur.

Maandag is het wisseldag en arriveert de nieuwe (verse) snoeiploeg, 8 man en vrouw sterk. Op dinsdag snoeien we 900 cabernet sauvignons in het 6e jaar in een uur of 5.

De wijngaarden voor het huis (cabernet franc) en bij de toren (merlot) zijn voorgesnoeid door Muriel die ook de wijngaarden van pascal snoeit. We moeten hier alleen het hout tussen de draden verwijderen en de knoppen terugbrengen naar 7 voor de latte en 2 voor de courson. In 5 uur gepiept.